Pawel Figura Posted December 30, 2022 Report Share Posted December 30, 2022 Pozostałości po zrywkach sumiarzy i tak jest co roku . 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Figura Posted December 30, 2022 Author Report Share Posted December 30, 2022 Tym razem łabędź padł ofiarą bezmyślności,jesienią była kaczka zaplątana w żyłkę przymocowaną do krzaka ale kolega ja uwolnił .Te zrywki które udało się dosięgnąć z brzegu zostały sprzątnięte ale setki pozostały (Wisła 029) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted December 30, 2022 Popular Post Report Share Posted December 30, 2022 Ale to metoda jest zła czy fleja co nie umie po sobie posprzątać? 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted December 31, 2022 Report Share Posted December 31, 2022 W szkole na edb/bhp nauczyłem się kilku zwrotów ale zacytuję tylko jeden "nie wszyscy przeżyją " odnosił się on co prawda do ludzi .... Po za tym co to za tragedia dziennie musi ginąć niepoliczlna ilość zwierząt. Po prostu tego nie widzimy... Oczywiście szkoda łabędzia ale w ogromie śmierci tą jedną jest nie zauważalna. A sam łabądź zagrożony nie jest więc te nie spełnia 40 par chromosomów nie spowoduje dużej straty względem gatunku. Nie podważam tego że ta śmierć była nie potrzebna oraz że jest przykra. Aczkolwiek czy jest tragedią ? 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted December 31, 2022 Popular Post Report Share Posted December 31, 2022 (edited) Tragedia to zbyt mocne słowo szczególnie dla ludzi którzy aktualnie czy niedawno przeżyli prawdziwą tragedię. Dla mnie zwykłe śmieciarstwo a tego nad wodami w Polsce nigdy nie brakowało. Po każdej przybiórce wody w rzece pojawiają się na brzegach świeże tony plastiku, foli i innych wynalazków które nie utonęły i nie osiadły na dnie. Niestety na dzień dzisiejszy jest to problem nie do ogarnięcia przez jakąkolwiek władzę na jakimkolwiek szczeblu. Edited December 31, 2022 by ryukon1975 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post zwykły michał Posted December 31, 2022 Popular Post Report Share Posted December 31, 2022 1 hour ago, mikolaj łódzki said: Po za tym co to za tragedia dziennie musi ginąć niepoliczlna ilość zwierząt. Mnie w szkole uczyli, że zwierzęta są policzalne Może coś się zmieniło od tego czasu. Każda śmierć kiedy ginie niewinna istota jest tragedią na swój sposób. Ktoś nie posprzątał po sobie i zostawił żyłkę niewinne stworzenie ginie w męczarniach. Zanim zejdzie z tego świata, najpewniej z głodu i podduszania, minie nawet kilka dni. Kiedy opiekuje się młodymi one też mogą nie przeżyć. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted December 31, 2022 Report Share Posted December 31, 2022 9 godzin temu, zwykły michał napisał: Mnie w szkole uczyli, że zwierzęta są policzalne Miałem na myśli że aktualnie niemożliwe jest zrobienie takiej statystyki z dokładnością do liczb jedności. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crowfish Posted December 31, 2022 Report Share Posted December 31, 2022 Tutaj nawet nie chodzi o jednego łabędzia bo nikt po nim płakać nie będzie ale o niechlujstwo wędkarzy. Sam w listopadzie zebrałem W BIEBRZAŃSKIM PARKU z kolegą trzy duże worki śmieci po "wędkarzach" bo chcieliśmy łowić w normalnych warunkach. Ale pewnej grupie niestety nie wytłumaczysz nawet kijem..... 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted December 31, 2022 Report Share Posted December 31, 2022 Godzinę temu, Crowfish napisał: Ale pewnej grupie niestety nie wytłumaczysz nawet kijem..... Sama prawda. Generalnie jesteśmy super śmieciarzami, jako grupa, ponoć szanująca przyrodę. Nigdy nie zapomnę jak w pewnej stanicy wszedłem ze sprzętem na pomost, gdzie było już kilku kolegów. Trzech z nich paliło ale popielniczki nie widziałem. Gdy się rozłożyłem, zarzuciłem, zapaliłem i wyciągnąłem małą popielniczkę, to patrzyli na mnie wpierw w szoku a potem z nienawiścią. Tak oto załatwiłem sobie kilku wrogów już pierwszego dnia, gdyż jak potem usłyszałem - poniżyłem ich. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kat_636 Posted July 3, 2023 Report Share Posted July 3, 2023 docio - na Twoim miejscu jeszcze ich bym poczęstowała ta popielniczka! albo na koniec wreczyla w prezencie... albo zrobiła mały dobry szantaż - ze jak nie posprzątają po sobie to ciche nagranie wyląduje gdzie powinno i kara będzie heheheheheh paweł - tragedia za duże słowo ale slow się nie czepiajmy, niechlujstwo społeczeństwa szerzy się jak szarańcza, chce płodzić dzieci ale nie wiem czy warto. co oni będą mieli ? strach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Figura Posted July 3, 2023 Author Report Share Posted July 3, 2023 Niestety sytuacja będzie się powtarzać,byłem w tamtej okolicy i co i dalej bydło (nie mylić z wędkarzami) przyjeżdża nad wodę a rzeka co kawałek przegrodzona takimi zestawami i już pełno takich pozostałości po ich pobycie a że wygodny dojazd jest nad samą wodę z jednej strony Wisły to z drugiej strony już nie ma możliwości połowu i częste spięcia z burakami którzy nie znają przepisów . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kat_636 Posted July 3, 2023 Report Share Posted July 3, 2023 pawel - jedyne co pozostaje to chyba sprzątać po kimś... albo monitoring(inwestycja)... albo "w krzakach" ze strażą polowanie uczynić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Figura Posted July 4, 2023 Author Report Share Posted July 4, 2023 Niestety sami tego świata nie naprawimy,śmieciarzy nie wyłapiemy a straż i tak każe dzwonić na policję .Jest to droga wodna górnej Wisły i przepisy zabraniają przegradzania torów wodnych ponadto sama metoda połowu jest kontrowersyjna dlatego też w2020 roku była nawet petycja do PZW o uregulowanie metod sumowych bo sami wędkarze mają świadomość łamania przepisów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts