Alexspin Posted February 20 Report Share Posted February 20 Od pewnego czasu wzrasta liczba wędkarzy, którzy zainteresowali się odmianą spinnigu "do góry nogami" czyli wędkowania sprzętem castingowym. Poddaję pod rozwagę administracji Forum - czy nie byłoby warto utworzyć w grupie tematycznej "Wędkarstwo", nowej, odrębnej podgrupy "Casting". Aktualnie tematy castingowe są wmieszane w "Spinning", nie ulega wątpliwości, że casting to również spinning, ale jest kilka znaczących różnic między tradycyjnym spinningiem, a castingiem i warto by rozdzielić te metody. Oczywiście to moja luźna propozycja, ale myślę, że warta rozważenia. Pozdrawiam Administrację, Aleksander. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted February 20 Report Share Posted February 20 Obawiam się Alku, że zainteresowanie jest zbyt małe, żeby pomysł zaskoczył :) 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 20 Report Share Posted February 20 (edited) A może jest jest tak, że ktoś wszedł do restauracji, czyta kartę i wstydzi się zapytać o nieznane dziwne nazwy dań np kotlet de volaille. A głodny i chętnie by zjadł, najlepiej ze zdjęciami. Ze zdjęciami, to nie moja sentencja, że jeden obraz zastępuje tysiąc słów. To byłby dobry ruch, dać kilka artykułów nt castingu a admini sprawdzą zainteresowanie i zadecydują czy warto otwierać nowy dział. Edited February 20 by Docio 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 20 Author Report Share Posted February 20 14 minut temu, Docio napisał: To byłby dobry ruch, dać kilka artykułów nt castingu a admini sprawdzą zainteresowanie i zadecydują czy warto otwierać nowy dział. Trafna sugestia. Biorę się do pisania. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted February 20 Report Share Posted February 20 (edited) 1 godzinę temu, Docio napisał: A głodny i chętnie by zjadł, najlepiej ze zdjęciami. Ze zdjęciami, to nie moja sentencja, że jeden obraz zastępuje tysiąc słów. Dokładnie. Tak dziś wędkarstwo opanowane przez co? W sklepie 80% to kulki pellety i inne rzeczy pod method feeder a reszta czyli prawdziwe wędkarstwo zapomniane. Dlatego zacząłem od wpisu o kiju do feedera. Temat będzie kontynuowany tak samo musicie zrobić a może i kij do castingu kupię. Spinning znam a to temat niedaleki. Edited February 20 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted February 20 Report Share Posted February 20 A gdzie mam sie udać ze spiningiem z klejonki i katuchą? Katucha niby z góry kija więc nie wiem.... Pewnie jak zwykle skończy sie w jednoosobowym "rezerwacie" dla przeciętnych inaczej 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted February 20 Report Share Posted February 20 8 minut temu, Wartburg napisał: gdzie mam sie udać ze spiningiem z klejonki i katuchą? Jakoś jeszcze pod tym krzakiem miejsce jest i dla nas. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 20 Report Share Posted February 20 37 minut temu, Wartburg napisał: A gdzie mam sie udać ze spiningiem z klejonki i katuchą? A ktoś Ci broni rozpocząć działania i napisać kilka tekstów do działu rettro? Może wtedy ten Krzysztofa "krzak" się zapełni. Samo otwarcie jakiegokolwiek działu nie zapewni zainteresowania ani popularności. Szczególnie młodsi może i by chcieli poznać coś od praktyka ale pusty dział raczej ich zniechęci niż pobudzi. Muszą poznać podstawy i choć odrobinę wiedzy aby narodziły się pytania. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 20 Report Share Posted February 20 Forum tworzą użytkownicy, a więc ... do dzieła 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted February 20 Report Share Posted February 20 Jeśli coś jest odwrotnie, do gory nogami czy ogólnie wbrew przyjętym trędom to zdecydowanie sie zapoznam. PS jako że zwykle uzywam katuch, zauwazylem ze obsługa multiklipatora nie nastręcza wiekszych problemów, poużywałęm chwile na telewizor zupełnie spoko, więc nie wydaje mi sie abym napotkał problemy a obsługą nawet na blache, z tym ze multik ktory spelnia moje wymagania kulturowe zapewne nie posiada hamulca magnetycznego ale od czego palec.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted February 20 Report Share Posted February 20 9 hours ago, Ubertroll said: Obawiam się Alku, że zainteresowanie jest zbyt małe, żeby pomysł zaskoczył :) Spinning kompletnie mi nie leży. Próbowałem i czasami sprawdzam czy coś się zmieniło. Casting jest mi zupełnie obcy. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 21 Author Report Share Posted February 21 (edited) 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Casting jest mi zupełnie obcy. Michale, zupełnie się tym nie przejmuj. To zupełnie jak w życiu - mój tatuś ożenił się z moją mamusią, a ja musiałem z obcą kobietą i tak staliśmy się znajomymi... Nic co ludzkie nie jest nam obce... Jednym słowem, ja biorę się do roboty. 15 godzin temu, Wartburg napisał: A gdzie mam sie udać ze spiningiem z klejonki i katuchą? Katucha niby z góry kija więc nie wiem.... Andrzeju, nie masz się czym stresować, w latach 70-tych moją przygodę ze spinningiem zaczynałem właśnie od ruskiej katuchy - o właśnie takiej jaką niedawno prezentowałeś i bambusowego kijka z drucianymi przelotkami, a gdy obrócisz zestaw do góry nogami, to katucha prawie jak multiplikator, tyle że bez nowoczesnych udogodnień technicznych. Edited February 21 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted February 21 Report Share Posted February 21 4 godziny temu, Alexspin napisał: A katucha prawie jak multiplikator, tyle że bez nowoczesnych udogodnień technicznych. No właśnie Udogodnieniem technicznym jest uzycie palca - wszystko pod kontolą A zestaw juz prezentowałem tak to widze: Tytułęm wyjaśnienia kołowrotek jest z mojego roku urodzenia, żyłke jeśli pozwolicie zastosuje współczesną ... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted February 22 Report Share Posted February 22 W dniu 20.02.2023 o 22:20, zwykły michał napisał: Spinning kompletnie mi nie leży. Próbowałem i czasami sprawdzam czy coś się zmieniło. Casting jest mi zupełnie obcy. Powiem tak : mi tez kompletnie nie leży ale zapragnołem zgłębić technike rzutu centerpinem inną niż "rzut młotem" we Wisłe 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts