Jump to content

Problem skręcającej się żyłki

admark
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich mam pytanie czy posiada ktoś z Was wędkę Browning Argon 2.0 3.30 do 75g? Problem jaki u mnie występuje związany jest ze skręcaniem się żyłki. Do tej wędki posiadam kołowrotek Preston Interia 520. Testowałem już do tego modelu 4 kołowrotki i w każdym przypadku żyłka po kilku rzutach była skręcona. Posiadam również taki sam model tylko że 3.60 do 120g i przy tym zestawie nie ma żadnego problemu. Czytałem wiele i jeden artykuł zawiera informacje odnośnie rozmieszczenia przelotek co może właśnie powodować skręcanie żyłki. Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za Waszą pomoc i wskazówki.

Bardzo ciekawy dylemat. Pierwszy raz w życiu wędkarskim spotykam się z założeniem, że to wędzisko jest odpowiedzialne za skręcanie żyłki. Do tej pory zawsze odpowiedzialne było niewłaściwe nawinięcie na szpulę lub niewłaściwy montaż zestawu.

Dla mnie rewelacja! W tym latem minie mi jak wędkuję 66 lat i jeszcze nie spotkałem się z takim zjawiskiem.:o
Człowiek uczy się całe życie...;)

Edited by Alexspin

Zestawy są identyczne tzn metoda 30gr przypon z bagnetem wszystko identyczne. Dzisiaj postanowiłem spróbować na zestaw z koszykiem dzieje się dokładnie to samo co przy metodzie. Rozmawiałem z jednym ekspertem w dziedzinie feedera i też zasugerował zbyt blisko osadzoną pierwszą przelotkę. Dla mnie to czarna magia wędkuję już ponad 30 lat i mam pierwszą taka sytuację

Dzięki Tobie i ja dowiedziałem się pierwszy raz o takim przypadku. Jakoś nie do końca ufam w tę przepowiednię o pierwszej przelotce, gdyż wszystkie wędziska typu travel, nie wspominając o podlodówkach, robiłyby z żyłki warkoczyki.

Gdybyś mógł zrobić eksperyment "na sucho" bez obciążenia i z obciążeniem, i spróbował zaobserwować, czy żyłka przy zwijaniu skręca/odkręca się jeszcze przed wędziskiem, na przelotkach, czy dopiero na kołowrotku.

Edited by Docio

Dla mnie też jest to dziwne a wiesz co jest najlepsze, że kolega kupił dokładnie taki sam zestaw wedka 3.30 i kołowrotek Preston łowi na żyłkę 0.23 ja na 0.25 problem wystepuje taki sam ostatni wyjazd na zawody rzut żyłka zawinięta o szczytówkę i złamana. To jest zastanawiające dlaczego przy wędce 3.60 nie dzieją się takie rzeczy a przy 3.30 mamy drugi taki sam przypadek. Przypadek ten został przeze mnie opisany i wysłany do producenta wędki zobaczymy jaka będzie odpowiedź. 

Ei

30 cm pomiędzy wędziskami wydaje się nieistotne ale wiemy, że tak nie jest. Może ten feralny feeder nie podnosi koszyczka z dna tylko go ciągnie po nim przez co żyłka podczas skręcania się nie odkręca. Z każdym rzutem i ściągnięciem skręcenia się kumulują aż do momentu kiedy żyłka zaczyna zawijać się wokół szczytówki.

Już dawno udowodniono, że łowiąc na spławik z robalkami konieczne jest zastosowanie krętlika pomiędzy żyłką główną a przyponem, gdyż przy ściąganiu zestawu robalki działają jak śmigło i paskudnie skręcają żyłkę.

W 99,9% procentach przypadku przyczyną jest źle nawinięta żyłka na kołowrotek, złe zakończenie zestawu(brak lub nieodpowiedni krętlik). Kolejnym aspektem  który możemy rozważyć jest słaby hamulec w kołowrotku, której przy najczęściej sporym obciążeniu podczas zwijania źle nawija żyłkę na szpulę. Spróbuj rozwinąć żyłkę z kołowrotka i ponownie ją nawinąć, tak aby nawijała się pod minimalnym obciążeniem. Czynność najlepiej powtórzyć z 2/3 razy. Jeżeli żyłka jest dobrej jakości powinno się udać jeszcze ją uratować. A winy nie upatrywałbym w wędzisku bo dobrze je znam. :) 

55 minut temu, SzybkiOkoń napisał:

A winy nie upatrywałbym w wędzisku bo dobrze je znam.

Rozumiem, że posiadasz i użytkujesz. To dobry kontrargument.

Żyłki, a konkretnie ich nawijanie to odwieczny problem. Żyłek, które w swoich oznaczeniach mają kierunek spadania zwojów w ogóle nie kupuję. Nikt nie wie dla jakich szpul i przełożeń są te skręcenia. No bo na pewno inaczej układa się to skręcenie dla przełożenia 4,3 a inaczej dla 5,2 nie wspominając o nawoju na jeden obrót korbki gdzie jedna szpula łapie 70 cm a inna 1,2 m. Proste nawinięcie i przewinięcie za pomocą wiertarki i wszystko hula jak trzeba. Zauważcie, że w niektórych wędkarskich sklepach robią to podobnie, zamiast wiertarki mają silnik i licznik dla długości, a płaci się z metra.

No nie byłbym pewny, że to przelotki.

Mój kolega zbroi wędki ale przelotki nie są w osi a idą wokół w blanku w prawo. Mam nawet gdzieś fotkę takiej wędki ale nie mogę znaleźć. 

Co prawda zbroi tak pod multika i to są sumowe kije ale coś w tym jest.

JKarp

Czytam Wasze porady i ok wszystko pięknie ładnie producent też nie widzi problemu to dlaczego jeden kołowrotek przy wędce 3.30 skręca żyłkę a przy 3.60 jest ok dwa inne kołowrotki nowa żyłka i problem wraca a przy wędce 3.60 nie 

Powtórzę.

10 godzin temu, Docio napisał:

30 cm pomiędzy wędziskami wydaje się nieistotne ale wiemy, że tak nie jest. Może ten feralny feeder nie podnosi koszyczka z dna tylko go ciągnie po nim przez co żyłka podczas skręcania się nie odkręca. Z każdym rzutem i ściągnięciem skręcenia się kumulują aż do momentu kiedy żyłka zaczyna zawijać się wokół szczytówki.

W dniu 19.04.2023 o 11:22, JKarp napisał:

No nie byłbym pewny, że to przelotki.

Mój kolega zbroi wędki ale przelotki nie są w osi a idą wokół w blanku w prawo. /----/

Namotałem tak szklaki dedykowane na sumy,
A o skręcania mnie nie pytajcie bo z katuchy mi sie nic nie skreca :)

Guest Ubertroll
W dniu 19.04.2023 o 11:22, JKarp napisał:

Mój kolega zbroi wędki ale przelotki nie są w osi a idą wokół w blanku w prawo. Mam nawet gdzieś fotkę takiej wędki ale nie mogę znaleźć. 

Co prawda zbroi tak pod multika i to są sumowe kije ale coś w tym jest.

JKarp

Zbrojenie spiralne wymyślono pod kątem  budowy morskich wędzisko o wielkiej mocy, gdzie na cały zestaw działają wielkie siły - dlatego nie dziwię się, że Twój Kolega tak zbroi "sumówki". Poza tym przelotka szczytowa skierowana na dół zmniejsza ryzyko, że żyłka okręci się wokół szczytówki.