Semixo _ Posted April 24 Report Share Posted April 24 Mam tanią wędkę spławikową i łowie nią na sprężynę, jest to typowa najtańsza wędka i kołowrotek również. Żyłkę mam dobrą bo do 7,5 kg. Jak dotąd złowiłem na nią trzy karasie 20/30cm. I moje pytanie brzmi, czy jeśli nie mam dużo pieniędzy to czy ta wędka wystarczy mi przynajmniej na najbliższy okres czasu i czy uda mi się na nią wyciągnąć coś dużego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzybkiOkoń Posted April 25 Report Share Posted April 25 Tak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 25 Report Share Posted April 25 Wędzisko na pewno sobie poradzi, kołowrotek padnie pierwszy ale kiedy tego nie wiem nikt Jeżeli masz ograniczony budżet to inwestuj w dobre haczyki bo to podstawa, nie kosztuje wiele a opakowanie wystarczy na jakiś czas. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted April 25 Report Share Posted April 25 Jest jedna ważna sprawa co według ciebie oznacza wyrażenie "coś dużego". Bo dużego suma czy karpia, jesiotra, amura tołpygi nie wyciągniesz ale płocie karasie. leszcze ,okonie jak najbardziej. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 25 Report Share Posted April 25 25 minut temu, mikolaj łódzki napisał: ale płocie karasie. leszcze ,okonie jak najbardziej Co do płoci i leszczy miałbym wątpliwości. Tu potrzebny jest już kołowrotek przynajmniej średniej klasy z dobrym hamulcem i doświadczenie. Już pół kilogramowa płoć może okazać się przeciwnikiem zdecydowanie lepszym od wędkarza. Sam dobrze pamiętam jak takie pod 40 cm dawały mi popalić. Po zacięciu nie ma czasu na zastanowienie, płoć od razu odchodzi raz w lewo, raz w prawo jak torpeda co może u mniej doświadczonych łowców wywołać atak paniki. Sam go dostaję starając się ją utrzymać na napiętej lince i przeczekać ten szaleńczy taniec a hamulec potrafi zagrać choć i linka główna, i przypon są mocniejsze od jej wagi. Z kolei większy leszcz potrafi tak zamurować, że delikatnym sprzętem nie ruszy się go. Jeśli szybko się go nie oderwie od dna to będzie w nim rył aż zerwie linkę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 25 Report Share Posted April 25 Ktoś tu stawia pierwsze kroki na komercji, jeszcze ze 3 wyjazdy i nazbiera własnych doświadczeń. Jak będziesz szukał następnego patyka i nawijaka określ dokładnie zastosowanie -coś sie wymyśli 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 25 Report Share Posted April 25 My tu się chyba dajemy nabierać 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 25 Report Share Posted April 25 możliwe, często nie wiadomo czy "średni ważony" poziom użytkownika sie zmienia czy jakaś sztuczna inteligencja na naukę przyszła. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 26 Report Share Posted April 26 Nie wiem czy sztuczna ale z pewnością mizerna. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post JKarp Posted April 26 Popular Post Report Share Posted April 26 Wszystko ma znaczenie. Tani sprzęt czy drogi czy bardzo drogi sam ryby nie złowi. Ale ten drogi i bardzo drogi bardzo pomaga o ile potrafisz go wykorzystać. JKarp 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 26 Report Share Posted April 26 Bo ja wiem? Kwestia gustu nowożytni sprzęt to maszyna w ręku wędkarza; sprzęt klasyczny w ręku wędkarza stanowi z wędkarzem jedność. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 26 Report Share Posted April 26 20 minut temu, Wartburg napisał: sprzęt klasyczny w ręku wędkarza stanowi z wędkarzem jedność. A co z tymi, którzy mają 14 lat. Jaki dla nich będzie sprzęt klasyczny? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 26 Report Share Posted April 26 Wesołęk z Waści. Są pewne kanony np literatura klasyczna, powstała przed urodzeniem Aleksa i jest klasyką, czy ze sprzetem jest podobnie nie wiem aczkolwiek centerpin jak Lenin wiecznie żywy i dość spore grono ludzi używa takich zabawek fakt nowych ale uźytkowo niewiele sie zmienia a na pewno nie technika łowienia. czy to klasyka nie wiem czy mozna muche nazwac klasyką też nie wiem.. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted April 26 Report Share Posted April 26 (edited) To zależy jak rozwinie się wędkarstwo. Może przyjdą czasy kołowrotków elektrycznych (są one już używane ale w niszowych dziedzinach wędkarstwa morskiego ,jeżeli pamiętam). Kije też mogą ewoluować w kierunku kiedy mocne kije morskie będą miotały ciężarkami cięższymi niż sam kij..... jak to się ładnie mówi pożyjemy zobaczymy. A może wędkarstwo (nawet no killl) stanie się hobby dla "zgredów "jak taksydermistyka ? Edited April 26 by mikolaj łódzki 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 27 Report Share Posted April 27 6 godzin temu, Wartburg napisał: Są pewne kanony np literatura klasyczna, powstała przed urodzeniem Aleksa i jest klasyką Zgodziłbym się gdyby była powszechnie dostępna. Dla aktualnych 30-to latków klasyka to zupełnie inne książki a te znane nam i uznane jako klasyka, to dla nich historia. Historia wspominana tu i tam bez jakiegokolwiek dostępu. Zmiana pokoleniowa i nic się na to nie poradzi, choć z drugiej strony, jako Ci co znają, powinniśmy zapoznać się też z tą bardziej współczesną aby mieć choć ogólny zarys na płaszczyźnie porozumienia. Pisząc o naszej klasyce i odnosząc się do zawartych w niej kanonów równie dobrze możemy pisać o ufo. Też wszyscy słyszeli tylko jakoś nikt nie widział. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kat_636 Posted April 27 Report Share Posted April 27 mnie nie zdziwi juz nic. niedlugo nie bedziemy odrozniac prawdziwego czlowieka od sztucznego ahahahahahah albo stucznego zwierzaka od prawdziwego lol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts