Jump to content

Czy sprzęt ma znaczenie?

Semixo _
 Share

Recommended Posts

Mam tanią wędkę spławikową i łowie nią na sprężynę, jest to typowa najtańsza wędka i kołowrotek również. Żyłkę mam dobrą bo do 7,5 kg. Jak dotąd złowiłem na nią trzy karasie 20/30cm. I moje pytanie brzmi, czy jeśli nie mam dużo pieniędzy to czy ta wędka wystarczy mi przynajmniej na najbliższy okres czasu i czy uda mi się na nią wyciągnąć coś dużego? 

Wędzisko na pewno sobie poradzi, kołowrotek padnie pierwszy ale kiedy tego nie wiem nikt :)

Jeżeli masz ograniczony budżet to inwestuj w dobre haczyki bo to podstawa, nie kosztuje wiele a opakowanie wystarczy na jakiś czas.

25 minut temu, mikolaj łódzki napisał:

ale płocie karasie. leszcze ,okonie jak najbardziej

Co do płoci i leszczy miałbym wątpliwości. Tu potrzebny jest już kołowrotek przynajmniej średniej klasy z dobrym hamulcem i doświadczenie. Już pół kilogramowa płoć może okazać się przeciwnikiem zdecydowanie lepszym od wędkarza. Sam dobrze pamiętam jak takie pod 40 cm dawały mi popalić. Po zacięciu nie ma czasu na zastanowienie, płoć od razu odchodzi raz w lewo, raz w prawo jak torpeda co może u mniej doświadczonych łowców wywołać atak paniki. Sam go dostaję starając się ją utrzymać na napiętej lince i przeczekać ten szaleńczy taniec a hamulec potrafi zagrać choć i linka główna, i przypon są mocniejsze od jej wagi.

Z kolei większy leszcz potrafi tak zamurować, że delikatnym sprzętem nie ruszy się go. Jeśli szybko się go nie oderwie od dna to będzie w nim rył aż zerwie linkę.

Ktoś tu stawia pierwsze kroki na komercji, jeszcze ze 3 wyjazdy i nazbiera własnych doświadczeń.
Jak będziesz szukał następnego patyka i nawijaka określ dokładnie zastosowanie -coś sie wymyśli

możliwe, często nie wiadomo czy "średni ważony" poziom użytkownika sie zmienia czy jakaś sztuczna inteligencja na naukę przyszła.

Bo ja wiem?
Kwestia gustu nowożytni sprzęt to maszyna w ręku wędkarza; sprzęt  klasyczny w ręku wędkarza stanowi z wędkarzem jedność.

20 minut temu, Wartburg napisał:

sprzęt  klasyczny w ręku wędkarza stanowi z wędkarzem jedność.

A co z tymi, którzy mają 14 lat. Jaki dla nich będzie sprzęt klasyczny?

Wesołęk z Waści. 
Są pewne kanony np literatura klasyczna, powstała przed urodzeniem Aleksa i jest klasyką, czy ze sprzetem jest podobnie nie wiem aczkolwiek centerpin jak Lenin wiecznie żywy i dość spore grono ludzi używa takich zabawek fakt nowych ale uźytkowo niewiele sie zmienia a na pewno nie technika łowienia. czy to klasyka nie wiem czy mozna muche nazwac klasyką też nie wiem..

To zależy jak rozwinie się wędkarstwo. Może przyjdą czasy kołowrotków elektrycznych (są one już używane ale w niszowych  dziedzinach wędkarstwa morskiego ,jeżeli pamiętam). Kije też mogą ewoluować w kierunku kiedy mocne kije morskie będą miotały ciężarkami cięższymi niż sam kij.....  jak to się ładnie mówi pożyjemy zobaczymy. A może wędkarstwo (nawet no killl) stanie się hobby dla "zgredów "jak taksydermistyka ? 

Edited by mikolaj łódzki

6 godzin temu, Wartburg napisał:

Są pewne kanony np literatura klasyczna, powstała przed urodzeniem Aleksa i jest klasyką

Zgodziłbym się gdyby była powszechnie dostępna. Dla aktualnych 30-to latków klasyka to zupełnie inne książki a te  znane nam i uznane jako klasyka, to dla nich historia. Historia wspominana tu i tam bez jakiegokolwiek dostępu.

Zmiana pokoleniowa i nic się na to nie poradzi, choć z drugiej strony, jako Ci co znają, powinniśmy zapoznać się też z tą bardziej współczesną aby mieć choć ogólny zarys na płaszczyźnie porozumienia. Pisząc o naszej klasyce i odnosząc się do zawartych w niej kanonów równie dobrze możemy pisać o ufo. Też wszyscy słyszeli tylko jakoś nikt nie widział.