Grycan Posted May 14 Report Share Posted May 14 Bylem dzisiaj nad woda i niesamowita dla mnie sytucja sie wydarzyla, wyciagnalem 3 szczupaki w mniej wiecej 20 rzutach tylko ze pistolety i mnie naszla mysl jak to jest ze o pistoleta nie trudno a duzego jeszcze mi sie nie udalo wytargac. Czy one im starsze to sa na tyle sprytne ze zmienaja jakos metode polowania czy jak. Mysle sobie czasami ze nie ma u mnie w wodzie duzych szuczpakow, no ale jak sa malo to i tez duze sa prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Paweł Posted May 14 Report Share Posted May 14 Szczupaki znajdziesz pod wodą nie głębiej niż 4 metry w jeziorach i rzekach, ale zazwyczaj wolno płynących. Unika szybkiego nurtu, woli zbiorniki spokojniejsze. I nie zawsze będzie dzień, w którym cokolwiek złapiesz. Tym bardziej dużego szczupaka. Większe szczupaki jedzą zwykle nieco większe ryby. Może nie ma u ciebie na razie dużych szczupaków, ale z czasem urosną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 14 Report Share Posted May 14 Duże ryby są bardziej ostrożne i jest ich zwyczajnie mniej. To dotyczy wszystkich gatunków. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 14 Report Share Posted May 14 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted May 14 Report Share Posted May 14 (edited) Powinieneś wziąć pod uwagę fakt że duże szczupaki zajmują zazwyczaj inne stanowiska jak małe. Szczupak się nie chowa on normalnie funkcjonuje w danej wodzie. Może źle wybierasz miejscówki, może źle prowadzisz przynętę a może jest ona zbyt mała żeby zainteresować duże osobniki. Edited May 14 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grycan Posted May 14 Author Report Share Posted May 14 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Powinieneś wziąć pod uwagę fakt że duże szczupaki zajmują zazwyczaj inne stanowiska jak małe. Szczupak się nie chowa on normalnie funkcjonuje w danej wodzie. Może źle wybierasz miejscówki, może źle prowadzisz przynętę a może jest ona zbyt mała żeby zainteresować duże osobniki. ostatnio zaczalem jezdzic na takie malutkie jeziorko mozna by to nawet kaluza nazwac, i wczoraj gosciu tam 70 na zywca wyciagnal a ja caly czas trzaskam pistolety dzisiaj tez bylem, 3 brania 2 nie trafione a 3 branie to maluszek az szkoda ze sie pokaleczyl a oborotowka to jeszcze troche i by byla wieksza od niego. Wiec wielkosc przynety odpada, jeziorko malutkie plytkie tez w najglebszym miejscu jest moze ze 2 metry wody, nie ma za duzo opcij dla ryby zeby sie schowala gdzies. ale faktycznie te pistolety to najczesciej wyciagam rzucajac "na slepo" a jak rzucam pod jakies trzciny, zaczepy, pod galezie przy brzegach to nic. gdzie jest ten klucz do ryb ktorymi mozna sie pochwalic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 15 Popular Post Report Share Posted May 15 (edited) Takie małe zbiorniki wcale nie są łatwe. Mam takie dwie niedaleko domu. Czasem można złowić sześć szczupaków w godzinę a czasem przez dwa dni żadnego. Edited May 15 by ryukon1975 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 15 Report Share Posted May 15 Zdarzyło mi się łowić w kilku "wannach" lecz tylko w jednej były szczupaki. Ciekawostką był fakt, że do kilkunastu metrów od brzegu spotkać można było tylko ledwo wymiarowe a im bliżej tym wymiar spadał. Szczupaki zasługujące na swoją nazwę znajdowały się dużo dalej od brzegu ale i tu był problem, gdyż nie atakowały przynęt podążających do brzegu. Największe żerowały na środku jeziora z dala od brzegu, hałasu i drobnicy. To ostatnie, przyznajmy, jest mocno umowne. "Wanna" o głębokości 2-3 metry to praktycznie w całości strefa litoralu i choć ktoś może skojarzyć ją ze stawem hodowlanym, to niestety się oszuka. W "wannie" podział jest hierarchiczny, obszar roślinności wynurzonej to narybek i drobnica, nieco dalej podrostki a dopiero sporo daleko to osobniki większe. Jak do tego doszedłem, to zaskoczyłem siebie i innych łowiąc dosłownie na środku swojego "metrowca". Co ciekawe był to lipiec w środku dnia a w promieniu kilkunastu metrów ukleja harcowała w kilku miejscach rozpoczynając swoje tarło. To był mój jedyny metrowiec i nawet sądziłem, że to ma ścisły związek z tarłem uklei ale powtarzalność połowu w innych okresach roku była niezaprzeczalna, choć metrowca złowiłem tylko raz. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grycan Posted May 18 Author Report Share Posted May 18 dzisiaj znowu odwiedzilem tą samą kaluze moją i to samo szczupak po 20min 45cm na oko. ale zastosowalem sie do rad zeby rzucac na srodek i tez dodalem cos od siebie, wzialem ciezsza wedke i najwieksza gume jaka mialem w torbie, abu garcia 21cm curltail. Wydaje mi sie ze jestem przeklety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kusy Posted May 20 Report Share Posted May 20 W dniu 14.05.2023 o 03:09, Grycan napisał: Czy one im starsze to sa na tyle sprytne ze zmienaja jakos metode To na pewno. Z mojej strony doradzę przynęty 12-15 cm. Musisz kombinować także z obciążeniem, kolorem. Ja zazwyczaj rzucam odczekuję chwilę po czym ściągam szybkim tempem z krótkimi pauzami. Mniej więcej kijek poziomo do wody, ściągam 3-5 sekund i pauza na 1-2 sekundę i znów powtórka. - Abu Garcia McPrey 12 cm - SG Cannibal Craft 12,5 cm - Berkley Pulse Shad 14 cm - SG Cannibal 15 cm Kolor zielony, pomarańcz. To mi daje najlepsze wyniki. Możesz spróbować jak u Ciebie nad wodą to zda egzamin. Może to i nic nie znaczy, a może to jest właśnie klucz - nie wiem - ale mam wrażenie że godziny popołudniowe są najlepsze... 15-19. Jakoś najlepiej wtedy mi idzie tyle ode mnie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grycan Posted Friday at 09:42 PM Author Report Share Posted Friday at 09:42 PM Udalo sie Jest wymiar, cale 52cm najszczesliwszym czlowiekiem na swiecie jestem XD. Jeszcze na dodatek okon 36cm. 4 lata praktyki udalo sie XDD 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts