Gość kat_636 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 przyszlo mi do glowy aby spytac was na co macie obecnie OCHOTE w zwiazku z zblizajacym sie miesiacem czerwcem moze zaczne pierwsza - ja mam ochote na kociolek mysliwski z ogniska, mięsno - warzywny, dania jednogarnkowe sa bardzo syte mmm mięso, ziemniak, kiełba, papryczki, grzybki, sosik, ser żółty na koniec ahhh no i do tego swój chleb - świeży gruby cieplutki... no ciekawa jestem jak watek się rozwinie, a tymczasem zmykam do dalszych obowiązków k
Docio Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 A ja na wędzonego leszcza. Niestety na rynku niedostępny a to co jest nie nazwałbym, ani leszczem, ani wędzonym. Jak pojadę do "Królewiaków", czyli w suwalskie pod granicę, to tam są osoby, które uśmiechną się na mój widok i wiedzą jakiego leszcza lubię. Musi mieć co najmniej 2,5 kg aby miało się co powoli wytapiać. Powoli bo musi być wędzony na zimno przez co najmniej 3 doby. Do tego przysłowiowa połówka i pełna radość. A chleb odkąd pamiętam sami pieką choć w lokalnym sklepie też jest nie zgorszy i na pewno nie przemysłowy. Od biedy zadowoliłbym się stadkiem sielawki wędzonej na gorąco. Na zimno nie da rady uwędzić bo po pierwszym wędzeniu pozostaną szkieleciki. Jednak jestem cierpliwy i teraz myślę o leszczu pokrojonym w dzwonka, przyprawionym, obsmażonym saute i zalany z cebulą wywarem octu ok 2% z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną soli i cukru. 1
Crowfish Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 Idę tropem Docia....wędzony....ale węgorz......tylko nie z Auchan a z Giżycka:)
mikolaj łódzki Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 Jeżeli chodzi o ryby to jestem jaroszem. Aczkolwiek bigosik ale kwaśny i dość mięsny najlepiej 2 tygodniowy dobrze przegryziony. A z lżejszych tematów to liczi albo już niebawem prawdziwe polskie truskawy.
Dario1906 Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 (edytowane) Najlepsze na co mam cały czas ochotę i mogłem zjeść to ryby a szczególnie węgorze wędzone przez mojego dziadka. Niestety już nigdy nie będę mógł zjeść takiej rybki. Edytowane 18 Maja 2023 przez Dario1906
wind Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 7 godzin temu, Docio napisał: Musi mieć co najmniej 2,5 kg aby miało się co powoli wytapiać. W.g mnie minimum 4kg. Tak, żeby się co nieco wytopiło ale żeby jeszcze więcej zostało. I z oczywistych względów nie może być "czerwcowy". 2
Wartburg Napisano 18 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Maja 2023 No i narobili smaka :/ Zgodze sie z @kat_636 chyba przetrenuje temat jak nad wode dojade. Dorcio takie leszcze to trzeba chyba na spławik nr 66 złapać i przygotować 1
ryukon1975 Napisano 20 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 20 Maja 2023 (edytowane) W związku z czerwcem chodzą mi po głowie dwa gatunki ryb. Jeśli chodzi o kuchnię to śmiało mogę wskazać tą drogę sumowi bo z powodu nadmiaru tego gatunku w rzece cierpi cały rybostan. Więc jak tylko czerwiec się skończy to zaliczę kilka nocy poza domem. Sprawa może nie bezpośrednio związana z czerwcem a jego zakończeniem. Edytowane 20 Maja 2023 przez ryukon1975
Gość kat_636 Napisano 24 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 24 Maja 2023 mikolaj - bigosik , no i dales mi temat na to co jesc po schabie na kolejne dni he he
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ryukon1975 Napisano 15 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 15 Września 2023 Czerwiec minął mamy wrzesień a w związku z tym byłem rano odwiedzić las. 5
ryukon1975 Napisano 18 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 18 Września 2023 Jesieni ciąg dalszy. Dziś zacząłem zbiór orzechów. Chęci wystarczyło mi na krótki czas. Minie tydzień lub dwa zanim wszystko zbiorę w takim tempie. 3
ryukon1975 Napisano 19 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Września 2023 (edytowane) Chyba już dość zrobiłem w tym roku więc czas na zabawę. Więc nadal grzyby i orzechy. Przyjdzie czas i na ryby jak tylko przestanie padać. Edytowane 19 Września 2023 przez ryukon1975 3
Docio Napisano 19 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 19 Września 2023 (edytowane) No to i ja cosik pokażę. Schabik, boczuś i szyneczka dojrzewająca powieszone wczoraj wieczorem. Edytowane 19 Września 2023 przez Docio 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Docio Napisano 27 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 27 Września 2023 A tak wyglądało wczoraj. I żeby nie było, jak się robi to się brudzi a potem się sprząta. 7
Docio Napisano 28 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 28 Września 2023 Ooooo, nie jadłem. Ale oczami wyobraźni widzę, że taki 40 kg powinien być idealny. Ma już zbite mocno czerwone jak wołowina mięso a zarazem delikatne i rybą w ogóle go nie czuć. 1
Rekomendowane odpowiedzi