Skocz do zawartości

wędka bambusowa rodem z PRL

Wojciech Cora
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Skuwkę przy odrobinie zaparcia (i szczęścia) możesz spróbować zrobić samemu. Skuwki możesz kupić ale głównie poza granicami Polski. Jeśli obydwie operacje nie są odpowiednie  bez tokarza się nie obejdzie. Jak brakuje szczytówki możesz zrobić takową z włókna szklanego lub zostać zbieraczem. W końcu znajdziesz odpowiedni kawałek bambusa. 

5 minut temu, mikolaj łódzki napisał:

Jak brakuje szczytówki możesz zrobić takową z włókna szklanego lub zostać zbieraczem. W końcu znajdziesz odpowiedni kawałek bambusa. 

Bambusa tygrysiegi/pieprzowego nie kupisz -tzreba go sobie urosnąć :P
A co do zbieractwo zanim zjokalizujesz odpowiedzni fant utoniesz w kupie smieci i odrestarujesz jeszcze kilka wędek i kołowrotków :P

47 minutes ago, Wartburg said:

a tak serio to poszukaj na Ali pod hasłem "ferrules" małe rozmiary są 

Wpisałem na eBay.com "fishing rod ferrules" I też coś znalazło. Nie wiem czy takie jak powinny być ale są różne opcje do wyboru.

32 minuty temu, wind napisał:

Szkoda, że jałowiec jest pod ochroną, szczytówka do bambusa idealna. 

Cienkie pedy można... podobno trzeba doczytać ustawy, niewątpliwie nawet jak jest to w ogródku swoim czy kolegi taka zbrodnia nie wyjdzie na swiatło dzienne,
PS Leszczyna jeszcze jest do wykorzystania/ u mnie sie suszy pare tyczek/

35 minut temu, zwykły michał napisał:

Wpisałem na eBay.com "fishing rod ferrules" 

Ja wpisałem w ebay "vintage fishing rod rings" i wyszły agatowe przelotki do odległościówki....
W sumie skoro odnawia to warto zrobić po ludzku a nie na od/******/l

Czesc wszystkim :) faktycznie miałem ograniczona ilość odpowiedzi... dziekuje bardzo za podpowiedzi i sugestie! Są bardzo pomocne. Ta wędka to taka pamiątka z dzieciństwa. To chyba rodzaj wędki muchowej.... mam jeszcze kołowrotek czapla 01 ale bez szpuli i chyba dorobię szpule metoda druku 3d bo nigdzie nie mogę jej kupić :) miłej niedzieli wszystkim!!!

W dniu 27.08.2023 o 08:05, Wojciech Cora napisał:

chyba dorobię szpule metoda druku 3d bo nigdzie nie mogę jej kupić :) miłej niedzieli wszystkim!!!

Szpule  przedzej czy póżniej z naciskeim na pożniej znajde, ale jak musiśz /bo jeszcze nie wiesz że musisz/ zrób se wodzik szpilki  tego pomnika bezmyśnosci technicznej :P

• 3 tygodnie później...

Mam wielki sentyment do tego typu sprzetu.Wedkowanie zaczynalem od leszczyny.Nie wiem jak mocno jestes zdeterminowany aby osiagnac swoj ze wszechmiar zbozny cel.Poniewaz tego typu skuwki juz dawno wypadly z obiegu i nie zakupisz tego w naszych sklepach wedkarskich,mam dwie propozycje ktore sam rozwazalbym, gdybym mial tego typu problem.Pierwsza jest wizyta w sklepach typu OBI,Castorama itp.i odnalezienie tam dzialu na ktorym odnajdziez przerozne profile metalowe.Beda tam mi.rurki mosiezne[takie cie interesuja].Musisz znac srednice zewnetrzna czesci ktore chcesz pasowac i odnalzc tam srednice wewnetrzna rurek ktore beda odpowiednie.Ewetuale korekty dopasowujace robisz papierem sciernym.Grubosc skuwek z cala pewnacia bedzie zbyt duza.Wtedy szukasz tokarza ktory zbiera z zewatrz nadmiera ilosc materialu do odpowiedniej grubosci i dlugosci skuwki.I drugi sposob. Odnalezienie w internecie kogos kto sprzedaje tego typu wedzisko.Sam trafialem wielokrotnie na takie oferty.Wtedy sprawa jest prosta.Wedki te w  t amtych czasach byly produkowane seryjnie,wiec skuwki rowniez.Jesli masz problem ze szczytowka to opcja 2 jest jedyna wlasciwa. Muchowki z tamtych czasow to tzw.klejonki z cietych wzdluz czecsi tonkinu i klejonych w szesciokat.Nieosiagalne dzisiaj. Zycze powodzenia.Pozdrawiam.Dobra idea.Wlasnie przygotowuje do nauki wedkowania swojego wnuka.

20 hours ago, kocio said:

Muchowki z tamtych czasow to tzw.klejonki z cietych wzdluz czecsi tonkinu i klejonych w szesciokat.Nieosiagalne dzisiaj.

Jak najbardziej osiągalne, nowe i z epoki. 

Mam wędkę która wydaje się być klejonką. Wrzucę jutro zdjęcie do oceny.

22 godziny temu, kocio napisał:

Muchowki z tamtych czasow to tzw.klejonki z cietych wzdluz czecsi tonkinu i klejonych w szesciokat.Nieosiagalne dzisiaj. 

COOOO?!?!? Kilka osób w Polsce i na świecie pewnie więcej produkuje aktualnie klejonki w tym mój znajomek z Wrocławia, Jak kto zdesperowany do złapania na FB OAK Bamboo jub na koncie imiennym Bart Dąbek :P

• 1 rok później...

Wiem zarobie "złoty szpadel"
Testowałem skuwki z ALI kupione dla niepoznaki jako rurki. Wychodzi tak że małe rozmiary pasują za lużno ale atak punktakiem dobrze im robi, średnie tak sobie trzeba podszlifować męską, duze 16-20 wymagają tylko delikatnego podszlifowania.
Skuwki z ali

On 9/17/2023 at 3:17 PM, Wartburg said:

COOOO?!?!? Kilka osób w Polsce i na świecie pewnie więcej produkuje aktualnie klejonki w tym mój znajomek z Wrocławia, Jak kto zdesperowany do złapania na FB OAK Bamboo jub na koncie imiennym Bart Dąbek :P

Widziałem na targach karpiówkę zrobioną przez sprzedającego. Wygląda rewelacyjnie i była wyceniona na £1200 :)

Mialem kilka klejonek ale znalazły nowy dom. Będą następne i potem kolejne ...