Jump to content

Życie codzienne.

Docio
 Share

Recommended Posts

Nie wiedziałem jaki dać tytuł, taki wydał mi się odpowiedni.

Nie jest to żadna reklama ani spojler. Jak niektórzy wiedzą czeka mnie przeprowadzka i na nowo urządzanie mieszkania oraz umeblowanie go. Znalazłem w miarę tani sklep edinos.pl a po przeczytaniu specyfikacji kilku interesujących mnie rzeczy wygląda, że meble nie są jednorazowe. I tu mam do Was pytanie. Czy ktoś zna w sieci sklep z tańszymi ale porządnymi meblami? B&R, czy Agata odpadają w przedbiegach. Nie dość, że te tańsze kiepskie to porządniejsze sporo droższe od tych z edinos. Wind podpowiedział mi z Ikea i już kilka rzeczy wpadło mi w oko, choć to raczej z wyposażenia niż meble.

Mam takie same odczucia odnośnie Ikei. Dopóki stoi jest w porządku, może się niektórym podobać, chociaż nie jest to ta gruba płyta co w starych meblach. Dosyć chwiejne, szczególnie te na nóżkach. Na jeden komodzie mam postawione malutkie akwarium 28l, po roku widać lekkie ugięcie płyty. 

10 godzin temu, wind napisał:

Oczywiście, czego nie kupisz, przyjedziemy z Kasią i pomożemy ogarnąć przeprowadzkę o ile terminy nie będą kolidowały.

Kolejny raz dziękuję ale nadal nie widzę powodu aby Was gonić przez pół Polski. Cała przeprowadzka będzie mnie kosztować 500-600 pln, więc gdzie tu sens gonić kogokolwiek. :) 

Przypominam ze Wołomin leży znacznie bliżej niż Gdańsk, siedze cicho bo sie usmarczyłem, ale jakby ktoś nie wiedział do warba w wersji kombi można całkiem sporo upchać a zawias twardy więc wydechu se nie urwe o śpiącego policjanta.

Godzinę temu, Docio napisał:

Kolejny raz dziękuję ale nadal nie widzę powodu aby Was gonić przez pół Polski. Cała przeprowadzka będzie mnie kosztować 500-600 pln, więc gdzie tu sens gonić kogokolwiek.

Pies tańcował z tą przeprowadzką, do Kmicica pójdziemy :D 

25 minut temu, Wartburg napisał:

Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje

Dawaj śmiało :cheers:

24 minuty temu, zwykły michał napisał:

Trzeba przyznać, że masz wyczucie do urządzania wnętrz ;)

Wnętrze dopasowuję  do antycznych klamotów,
Winda jest za nowczesne, jakby tak pociętą na kawałki meblościankę z bardzo głębokiego PRL zapodać lepiej by sie komponowało.... ale gust jest kwestią indywidualną a co szkodzi pozartować?

4 godziny temu, Wartburg napisał:

Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje :P

Dziękuję, ale...

Za dużo półek, za mało szafek, telewizor to zło, kwiatki to ja lubię w naturze, za jasno a jednocześnie za ciemno, brak głównego elementu, czyli biurka i warsztatu, brak nagłośnienia a takie ustawienie wyklucza jakiekolwiek sensowne ustawienie kolumn i stół nigdy nie będzie u mnie głównym elementem pokoju. :)

Co do kolumn obecnie korzystam z 4 a docelowo mam 8. :D Nie, nie chodzi o decybele aby sąsiadom szyby z okien wypadały lecz o jak najbardziej naturalny dźwięk.

4 godziny temu, Wartburg napisał:

Przypominam ze Wołomin leży znacznie bliżej niż Gdańsk

Również dziękuję ale gdyby chodziło wyłącznie o przewóz to swoim dam spokojnie radę, który może załadować spokojnie 730 kg. Tu chodzi o zniesienie i wniesienie a z tym ani Ty, ani ja sobie nie poradzimy. Wind by się zasapał bo robi się już grubszy ode mnie tak jak i bratanek. :D Jak pisałem wcześniej nie ma co kombinować, zajrzyj tutaj. Może w przyszłości i Tobie się przyda. A jakby co to jeszcze zajrzyj tu tylko wpierw podtrzymaj szczękę. :D 

Wprost nie ma napisane ale za to jest - godzina pracy. Dojazd pracą nie jest co zostało bardzo dawno ustalone a na co narzekali taksówkarze, a wielu za dojazd z włączonym licznikiem straciło licencje.

Gdybać nie ma co, jest kontakt i wszystko można ustalić.

Edited by Docio

U nas serwisy też miały coś takiego. Jak jest teraz to nie wiem, choć chyba jest jakaś opłata, bo po co niektóre reklamowałyby się - dojazd gratis.

• 6 months later...

Ha! :D Wpierw myślałem, że faktycznie to coś z życia jak w innych filmach, które kiedyś oglądałem. Jednak z każdą minutą wyłapywałem mnóstwo nieścisłości, niedopowiedzeń i wręcz przekłamań. Głównym elementem jest dom. Przedstawiony jako dom ale mam nieodparte wrażenie, że to przystań nieco bogaciej zagospodarowana. Pojęcie "wpadnij do mnie" w tym przypadku nabiera zupełnie nowego znaczenia. :D 

Jeśli ktoś zwrócił uwagę, w pierwszej godzinie, na ilość ciuchów jakie pokazywała co ujęcie, to po zakupach nowych szafy okazały się puste. A co z gotowaniem? To nie jest temat przetrwania lecz ponoć normalnego życia i ci co zajmują się kuchnią doskonale wiedzą ile bambetli zbiera się w kuchni. A higiena? Mycie z węża to nie problem, kąpać się może w jeziorze ale co z mydłem, szamponem, wszystko do jeziora? O praniu w ogóle nie wspominam, nie ma ani jednego ujęcia a bohaterka prezentuje się wyjątkowo schludnie jak na takie warunki i w dodatku z makijażem.

Sedno filmu to połów. I tu mam nieodparte wrażenie, że prezentowany jest rozwój, od podstaw, małej przedsiębiorczości. 

Wpierw najprostsze przemysłowe narzędzie, czyli podrywka i samodzielna sprzedaż. Potem sznur hakowy i sprzedaż do hurtownika. Kolej na niewód i znów samodzielna sprzedaż bo to bardziej opłacalne. Na koniec pułąpki i kolejna samodzielna sprzedaż. Trzy sprzedaże bezpośrednie "od rybaka" i każda w innym miejscu zgodnie z zasadą aby nie nasycić rynku. Jakby nie patrzeć te wioski nie były zbyt liczne.

No, to tylko moje odczucia, każdy może mieć własne, diametralnie różne od moich. :D 

Nie zdążyłem obejrzeć całego ale skończę i może dojdę do podobnych wniosków. Mnie początkowo zdziwiło nagranie zbyt wysokiej jakości jak na takie warunki. 

Edited by ryukon1975