Docio Posted January 24, 2024 Report Share Posted January 24, 2024 Nie wiedziałem jaki dać tytuł, taki wydał mi się odpowiedni. Nie jest to żadna reklama ani spojler. Jak niektórzy wiedzą czeka mnie przeprowadzka i na nowo urządzanie mieszkania oraz umeblowanie go. Znalazłem w miarę tani sklep edinos.pl a po przeczytaniu specyfikacji kilku interesujących mnie rzeczy wygląda, że meble nie są jednorazowe. I tu mam do Was pytanie. Czy ktoś zna w sieci sklep z tańszymi ale porządnymi meblami? B&R, czy Agata odpadają w przedbiegach. Nie dość, że te tańsze kiepskie to porządniejsze sporo droższe od tych z edinos. Wind podpowiedział mi z Ikea i już kilka rzeczy wpadło mi w oko, choć to raczej z wyposażenia niż meble. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post zwykły michał Posted January 24, 2024 Popular Post Report Share Posted January 24, 2024 IKEA jest dobra bo tania ale nie spodziewaj się szalonej jakości za taką cenę. Mieliśmy całe mieszkanie umeblowane w IKEA i dało radę przez kilka lat. Kanapy i łóżka nie są szczególnie trwałe. Krzesła i stół mają ponad 10 lat i nic im nie jest. Po kupnie domu meble kupowaliśmy w polskich sklepach meblowych w Anglii. Meble są solidne, nie ma niedoróbek a to niestety zdarza się w IKEA. Nie mogę znaleźć modeli które mamy żeby odszukać producenta. Jakieś małe firmy to robią bo te duże nie spełniają tutejszych norm pożarowych. Z IKEA warto polecić regały z serii Kallax. Są bardzo praktyczne i występują w kilku wersjach. Można dokupić szuflady albo dołożyć drzwi. Z wyposażenia mamy sztućce i jakieś szkło. Nie odstaje jakoś szczególnie od innych producentów. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzybkiOkoń Posted January 25, 2024 Report Share Posted January 25, 2024 Mam takie same odczucia odnośnie Ikei. Dopóki stoi jest w porządku, może się niektórym podobać, chociaż nie jest to ta gruba płyta co w starych meblach. Dosyć chwiejne, szczególnie te na nóżkach. Na jeden komodzie mam postawione malutkie akwarium 28l, po roku widać lekkie ugięcie płyty. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 25, 2024 Report Share Posted January 25, 2024 BODZIO 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 25, 2024 Report Share Posted January 25, 2024 1 hour ago, SzybkiOkoń said: Dopóki stoi jest w porządku, może się niektórym podobać, chociaż nie jest to ta gruba płyta co w starych meblach. Można nawet rozłożyć i złożyć od nowa 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wind Posted January 25, 2024 Popular Post Report Share Posted January 25, 2024 Poniekąd wywołany do tablicy pozwolę sobie powtórzyć swoje spostrzeżenia odnośnie mebli skandynawskiej marki. Od lat w sypialni stoi szafa i nic się z nią nie dzieje, wiosną meblowaliśmy mieszkanie córki a we wrześniu jadalnię u siebie. Fakt, nie próbowałem i pewnie nie będę próbował tych mebli rozkładać i ponownie montować ale są funkcjonalne i co istotne, niedrogie. System Billy, który widać na zdjęciu, bardzo łatwo dopasować do każdego wnętrza. Podstawą systemu są regały i komody z pólkami do których możemy dokupić w miarę potrzeb funkcjonalnych lub estetycznych drzwiczki z płyt pełnych lub szklone. Można też dokupić półki i nadstawki do najwyższych regałów. Ich wadą jest niewielka głębokość, co jednak można przekuć w zaletę w sytuacji, gdy ktoś mieszka sam i nie potrzebuje dużo miejsca to przechowywania a do tego dysponuje niewielkim metrażem. Co do mebli tapicerowanych, foteli ( niedawno szukaliśmy z żoną odpowiednich ) czy mebli do spania to zgodzę się Michałem, w życiu bym nie kupił . Stół i krzesła na zdjęciu również są z tego sklepu. 11 godzin temu, SzybkiOkoń napisał: nie jest to ta gruba płyta co w starych meblach. Kiedy uczyłem się zawodu lite drewno odchodziło powoli do lamusa ze względu na koszt materiału a meble produkowano z płyty 18mm. Dziś jest płyta 12mm, i choć technologia produkcji i surowce są pewnie całkiem innej jakości, nie wzbudza to zaufania niektórych konsumentów. Oczywiście, czego nie kupisz, przyjedziemy z Kasią i pomożemy ogarnąć przeprowadzkę o ile terminy nie będą kolidowały. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 25, 2024 Report Share Posted January 25, 2024 Nieznam sie prowadze turystyczny tryb życia i braki w mniej lub bardziej przypadkowych lokalach uzupełniam na olx oddam za darmo oraz czasem w altankach 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 26, 2024 Author Report Share Posted January 26, 2024 10 godzin temu, wind napisał: Oczywiście, czego nie kupisz, przyjedziemy z Kasią i pomożemy ogarnąć przeprowadzkę o ile terminy nie będą kolidowały. Kolejny raz dziękuję ale nadal nie widzę powodu aby Was gonić przez pół Polski. Cała przeprowadzka będzie mnie kosztować 500-600 pln, więc gdzie tu sens gonić kogokolwiek. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 Przypominam ze Wołomin leży znacznie bliżej niż Gdańsk, siedze cicho bo sie usmarczyłem, ale jakby ktoś nie wiedział do warba w wersji kombi można całkiem sporo upchać a zawias twardy więc wydechu se nie urwe o śpiącego policjanta. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 Godzinę temu, Docio napisał: Kolejny raz dziękuję ale nadal nie widzę powodu aby Was gonić przez pół Polski. Cała przeprowadzka będzie mnie kosztować 500-600 pln, więc gdzie tu sens gonić kogokolwiek. Pies tańcował z tą przeprowadzką, do Kmicica pójdziemy 25 minut temu, Wartburg napisał: Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje Dawaj śmiało 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 50 minutes ago, Wartburg said: Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje Trzeba przyznać, że masz wyczucie do urządzania wnętrz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 24 minuty temu, zwykły michał napisał: Trzeba przyznać, że masz wyczucie do urządzania wnętrz Wnętrze dopasowuję do antycznych klamotów, Winda jest za nowczesne, jakby tak pociętą na kawałki meblościankę z bardzo głębokiego PRL zapodać lepiej by sie komponowało.... ale gust jest kwestią indywidualną a co szkodzi pozartować? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 1 hour ago, Wartburg said: ale gust jest kwestią indywidualną a co szkodzi pozartować? Zachowanie powagi jest potencjalnie szkodliwe dla zdrowia a mamy tylko jedno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 26, 2024 Author Report Share Posted January 26, 2024 4 godziny temu, Wartburg napisał: Jak juz przestawiamy graty to ja mam taka propozycje Dziękuję, ale... Za dużo półek, za mało szafek, telewizor to zło, kwiatki to ja lubię w naturze, za jasno a jednocześnie za ciemno, brak głównego elementu, czyli biurka i warsztatu, brak nagłośnienia a takie ustawienie wyklucza jakiekolwiek sensowne ustawienie kolumn i stół nigdy nie będzie u mnie głównym elementem pokoju. Co do kolumn obecnie korzystam z 4 a docelowo mam 8. Nie, nie chodzi o decybele aby sąsiadom szyby z okien wypadały lecz o jak najbardziej naturalny dźwięk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 26, 2024 Author Report Share Posted January 26, 2024 4 godziny temu, Wartburg napisał: Przypominam ze Wołomin leży znacznie bliżej niż Gdańsk Również dziękuję ale gdyby chodziło wyłącznie o przewóz to swoim dam spokojnie radę, który może załadować spokojnie 730 kg. Tu chodzi o zniesienie i wniesienie a z tym ani Ty, ani ja sobie nie poradzimy. Wind by się zasapał bo robi się już grubszy ode mnie tak jak i bratanek. Jak pisałem wcześniej nie ma co kombinować, zajrzyj tutaj. Może w przyszłości i Tobie się przyda. A jakby co to jeszcze zajrzyj tu tylko wpierw podtrzymaj szczękę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 11 hours ago, Docio said: A jakby co to jeszcze zajrzyj tu tylko wpierw podtrzymaj szczękę. Powstaje pytanie od którego momentu liczą czas. Od wyjazdu z domu czy wniesienia narzędzi do pomieszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 26, 2024 Author Report Share Posted January 26, 2024 (edited) Wprost nie ma napisane ale za to jest - godzina pracy. Dojazd pracą nie jest co zostało bardzo dawno ustalone a na co narzekali taksówkarze, a wielu za dojazd z włączonym licznikiem straciło licencje. Gdybać nie ma co, jest kontakt i wszystko można ustalić. Edited January 26, 2024 by Docio 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 26, 2024 Report Share Posted January 26, 2024 Mieszkam w innej rzeczywistości i pamiętam z pracy, że serwis doliczał czas dojazdu. Dwie lub nawet trzy godziny 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 27, 2024 Author Report Share Posted January 27, 2024 U nas serwisy też miały coś takiego. Jak jest teraz to nie wiem, choć chyba jest jakaś opłata, bo po co niektóre reklamowałyby się - dojazd gratis. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 17, 2024 Report Share Posted August 17, 2024 Długo ale życie codzienne ciekawe. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 17, 2024 Author Report Share Posted August 17, 2024 Ha! Wpierw myślałem, że faktycznie to coś z życia jak w innych filmach, które kiedyś oglądałem. Jednak z każdą minutą wyłapywałem mnóstwo nieścisłości, niedopowiedzeń i wręcz przekłamań. Głównym elementem jest dom. Przedstawiony jako dom ale mam nieodparte wrażenie, że to przystań nieco bogaciej zagospodarowana. Pojęcie "wpadnij do mnie" w tym przypadku nabiera zupełnie nowego znaczenia. Jeśli ktoś zwrócił uwagę, w pierwszej godzinie, na ilość ciuchów jakie pokazywała co ujęcie, to po zakupach nowych szafy okazały się puste. A co z gotowaniem? To nie jest temat przetrwania lecz ponoć normalnego życia i ci co zajmują się kuchnią doskonale wiedzą ile bambetli zbiera się w kuchni. A higiena? Mycie z węża to nie problem, kąpać się może w jeziorze ale co z mydłem, szamponem, wszystko do jeziora? O praniu w ogóle nie wspominam, nie ma ani jednego ujęcia a bohaterka prezentuje się wyjątkowo schludnie jak na takie warunki i w dodatku z makijażem. Sedno filmu to połów. I tu mam nieodparte wrażenie, że prezentowany jest rozwój, od podstaw, małej przedsiębiorczości. Wpierw najprostsze przemysłowe narzędzie, czyli podrywka i samodzielna sprzedaż. Potem sznur hakowy i sprzedaż do hurtownika. Kolej na niewód i znów samodzielna sprzedaż bo to bardziej opłacalne. Na koniec pułąpki i kolejna samodzielna sprzedaż. Trzy sprzedaże bezpośrednie "od rybaka" i każda w innym miejscu zgodnie z zasadą aby nie nasycić rynku. Jakby nie patrzeć te wioski nie były zbyt liczne. No, to tylko moje odczucia, każdy może mieć własne, diametralnie różne od moich. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted August 17, 2024 Report Share Posted August 17, 2024 (edited) Nie zdążyłem obejrzeć całego ale skończę i może dojdę do podobnych wniosków. Mnie początkowo zdziwiło nagranie zbyt wysokiej jakości jak na takie warunki. Edited August 17, 2024 by ryukon1975 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts