Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego nie można użyć czarnej żyłki na okonie? Okonie mają słabe "pyszczki"? Mają bardzo mocne, ale podatne na rozrywanie hakiem. Gdzie na żyłkach ktoś opisuje rozciągliwość i w jakich warunkach to by miało być badane? Dajecie się bajerować marketingiem a dam sobie uciąć. Że ta sama żyłka została zapakowana jako właśnie np. match, ice albo coś jeszcze innego. Szczególnie jeśli mówimy tu o jednym z najtańszych importerów w Polsce. A Chińczyk Ci napisze co chcesz, tylko zapłać. Tyle lat, mamy żyłki pod konkretne ryby. Ale jakoś do tej pory mało kto podaje datę produkcji...

Drogi quartzsie nie będę się wdawał w tę dyskusję bo wiem że mam racje, jeżeli nie chcesz się do niej przekonać to nie rozgłaszaj tego w tym temacie bo to nie temat "pokłóćmy się" tylko "co nowego kupiliście?". Ja temat zakończyłem. Napiszę dopiero jak kupię coś nowego.

Drogi quartzsie nie będę się wdawał w tę dyskusję bo wiem że mam racje, jeżeli nie chcesz się do niej przekonać to nie rozgłaszaj tego w tym temacie bo to nie temat "pokłóćmy się" tylko "co nowego kupiliście?". Ja temat zakończyłem. Napiszę dopiero jak kupię coś nowego.

A kto tu się chce z Tobą kłócić? Ja się pytam o fakty. Skąd czarna żyłka zła na okonie? Skąd bierzesz te 5% rozciągliwości? Czy taka żyłka działa jak guma? Wraca do poprzedniej średnicy czy co? Żyłkę kolego możesz mieć miękka lub sztywną. Możesz mieć tonącą lub pływającą. Reszta to wymysł marketingowców. Mówisz czarna nie, zapewne nie pamiętasz tzw. tęczówki za olbrzymi hajs sprowadzanej, jakoby niewidocznej dla ryb... Ktoś według Ciebie w Chinach czy Tajwanie produkuje specjalne żyłki pod polskie okonie? ;)

7,5 PLN za 150 metrów a to Ty dorabiasz dziwne ideologie do najtańszej taniochy...

Edytowane przez quartz

No wiesz Owidiuszu kupuje takową "taniochę" bo nie jestem bogaty z domu i nie mogę kupować super żyłek. Ale jak dla mnie tak jak w gotowaniu (moja pasja) w wędkarstwie bardziej liczą się chęci, serce, i przede wszystkim dobra zabawa. Mi ta "taniocha" wystarczy do łowienia przyzwoitych okoni.

No wiesz Owidiuszu kupuje takową "taniochę" bo nie jestem bogaty z domu i nie mogę kupować super żyłek. Ale jak dla mnie tak jak w gotowaniu (moja pasja) w wędkarstwie bardziej liczą się chęci, serce, i przede wszystkim dobra zabawa. Mi ta "taniocha" wystarczy do łowienia przyzwoitych okoni.

Wyluzuj trochę. Ja żartowałem tylko z żyłek pod konkretne ryby. Absolutnie nie z Ciebie, Twojej zamożności, statusu społecznego czy finansowego. Sam do bogaczy nie należę i nie kupuję najdroższych. Ba, powiem Ci więcej. W Lidlu kiedyś kupiłem i byłem mile zaskoczony. Ja się nabijam z tego, co można napisać na etykiecie. Nie z tego, że ktoś nie kupuje żyłek po 50 PLN i więcej za szpulkę 100 metrów. Poniał?

• 2 tygodnie później...

Siedzenie to nie moja bajka. Podziwiam cierpliwość wpatrujących się w spławik, lub szczytówkę, albo wytężających słuch, czy sygnalizator nie zapiszczy. Ja dostałbym kręćka. Siedzę dość w kancelarii, u klienta, w sądzie, w urzędzie, nad wodą muszę się poruszać.

Siedzenie to nie moja bajka. Podziwiam cierpliwość wpatrujących się w spławik, lub szczytówkę, albo wytężających słuch, czy sygnalizator nie zapiszczy. Ja dostałbym kręćka. Siedzę dość w kancelarii, u klienta, w sądzie, w urzędzie, nad wodą muszę się poruszać.

Ja dosyć dużo ruszam się na rowerze (w tym roku 7,5 tysiąca km przejechałem),więc czasami lubię posiedzieć i odpocząć nad wodą :)

• 2 tygodnie później...

Kupiłem tacie Jego pierwszy zestaw, w zasadzie dwa.

Zaraziłem ojca metodą feeder na ostatnim pobycie w Łebie i połowie morskich okonii,

postanowiłem sprezentować pierwszy zestaw na gwiazdkę, drugi na urodziny które ma lada dzień.

Kołowrotki - DAM Qucik Camaro

Kije - DAM whisler 3,90/120

Lada dzień zabieram Go po kartę wędkarską.

Radość w oczach taty - bezcenna ;)

Nie byłbym sobą gdybym w drodze do lekarza nie wszedł do sklepu wędkarskiego. Kupiłem dość duże haczyki bo N° 14. Zainteresowały mnie bo są zrobione z grubego drutu i wyglądają na wytrzymałe. A w tym roku zamierzam pobić rekord ryby złowionej na spławik w tym sezonie (1,28kg Jaź).

WP_20170115_15_00_13_Pro.jpg

Edytowane przez max-wo

• 2 tygodnie później...

Dawno nie zaglądałem ale też powoli się zbroje, chyba przeje tylko na łowienie wąsatych :)

Kupiłem 2 zestawy do stacjonarki;

Cormoran UltraLifter 3m/150-450g
 Kogha Gianthunter 3,3m 200-500
 Okuma Classic XT clx-300l
 FinNor Sportfisher sd230lw

c1.jpg

c2.jpg

k1.jpg

k2.jpg

k3.jpg

m1.jpg

I jeden zestaw do verticala.

Black Cat  Passion PRO DX Vertical 180cm/230g

I na Finn Nor`a nawinełem wczoraj 260m plecionki Climax Cult Catfish Strong 0,60mm.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

climax60.jpg

Może nie do końca kupione co zrobione ale powoli zaopatruję się w mikro wobki na wiosenne klenie i jazie.

Pierwszy wobek (czarno czerwony) - 3cm 6g, szybko tonący, delikatna praca, ale dobrze wyczuwalna na kiju.

Drugi wobek (czarno żółty) - 2,5cm 4g, wolno tonący, mocniejsza praca

Trzeci wobek - mam nadzieję że okaże się killerem na klenie - imitacja tygrzyka paskowanego, którego ostatnio u mnie nad Wartą jest naprawdę dużo. Wobler pływający (odwłokiem do góry pod lekkim skosem), podczas zwijania zatapia się na ok 0,5m, waga 4g.

Wszystkie wykonane ze spienionego PCV.  W sumie niecałe dwie i pół godzinki pracy na wszystkie trzy szt.

Pierwsze dwa jadę niedługo testować nad kanał na okonie (powoli już znika lód), więc sprawdzę ich łowność.

WP_20170131_15_10_05_Pro.jpg

WP_20170131_15_10_17_Pro.jpg

WP_20170131_15_12_45_Pro.jpg

WP_20170131_15_12_59_Pro.jpg

Dawidzie pewnie ryby przez nas poławiane będą się ''troszku'' różniły ;) . Ale ryby na które poluje Adam mogą mi się uwiesić od czasu do czasu. Kupiłem jak to ja sprzęt i produkty na które mnie było po prostu stać :D , ale jest dobrej klasy (według mnie).

WP_20170203_19_53_21_Pro.jpgPS. Przepraszam że tak ciemno ale jedna żarówka mi padła.

Edytowane przez max-wo

Żeby zabarwić zanętę na dany kolor. W tym przypadku czarny (lub po prostu przyciemnić, przez dodanie mniejszej ilości barwnika) tu masz fajnie wytłumaczone. U nas najlepiej sprawdza się kolor mocno brązowy czasem wpadający w czerń (wiosną). I dlatego go kupiłem.

Edytowane przez max-wo