Skocz do zawartości

Wieści znad wody

grzybek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj z kolegami mieliśmy Dzień oKonia

My z kolegą w sobotę tak trafiliśmy. Do godz 13.00 mieliśmy po 3 sandacze okołowymiarowe i po ok 10 okoni i okonków (ja już tylko BT!). O 13.00 wór się otworzył i na troka zaczęły walić niemiłosiernie okoniska 30-35 cm. W ciągu około 1 godz dobiliśmy po minimum 30 szt i... cisza/bezrybie.

W niedzielę już kaszana! Mgła gigantyczna, świata nie było widać, a w drodze nad zalew byłbym rozjechał nieoświetlonego rowerzystę (było jeszcze zupełnie ciemno). Wyszedłem z portu i starałem się płynąć prosto, ale po ok 15 min okazało się, że wylądowałem jakimś cudem z powrotem w porcie. :) Na łowisko, na które normalnie płynę 10 min, płynęliśmy 1 godz i 20 min - szok. :) Tym razem już tylko kilka okoni i kolega złowił szczupaka 70 cm i... leszcza za kapotę (łowił na koguta). 

Edytowane przez Jotes

Wyszedłem z portu i starałem się płynąć prosto, ale po ok 15 min okazało się, że wylądowałem jakimś cudem z powrotem w porcie. :) Na łowisko, na które normalnie płynę 10 min, płynęliśmy 1 godz i 20 min - szok.

Już tak miałem na Zatoce Gdańskiej i w kanale Martwej Wisły.

Na szczęście na Zatoce miałem nawigację w laptopie i mogłem wrócić do portu.

Na kanale wpakowałem się wieczorem w takie mleko, że po zasygnalizowaniu przez echosondę głębokości 1,5m zastopowałem silnik i stanąłem na kotwicy.

Musiałem odczekać na powiew wiatru żeby zobaczyć światła mostu wantowego w odległości kilkudziesięciu metrów.

Nie widziałem nawet mocnych halogenów stoczni na drugim brzegu.

Od zeszłego roku nie ruszam się bez nawigacji i mapy :D  bo znam ten ból, pozdrawiam.

Wczoraj znów na wodzie.

Jesień schładza cieki i szykuje nam miłe spotkania z naturą.

Wcześniej mieliśmy z Krisem Dzień oKonia więc nie czekaliśmy długo z powtórką.

Krótka strzałka fonem do kolegi i jesteśmy umówieni na kolejny wypad.

Nie spieszymy się, wstajemy o normalnej porze, zjadamy śniadanie, wypijamy kawę...

Jednak na drodze Krzychu spieszy się... gdzie Cię tak goni przyjacielu?

Jedziemy na relaks z wędką! Żartuję, też tak mam goniąc przez miasto nad wodę.

Wypoczęci i gotowi zaczynamy pływać w trolingu za morskim okoniem.

Szukamy, szukamy, wreszcie pojawia się jeden paskowany autochton - maluch do 25cm.

Nie na nie polujemy.

Krzychu dostał tego okonka ale wcześniej urwał, prawdopodobnie na zaczepie swojego wobka.

Trudno, zaczął łowić na jakieś dziwadełko ze śruciną dociążającą na przedniej kotwiczce.

O dziwo dupnął jednego szczupaczka, później drugiego... kopara mi opadła: 3 - 0

Nie mam nic a mój kolega na łodzi trzy ryby!

Znowu mnie zdopingował.

Zacząłem uważniej penetrować toń, szukać odpowiednich głębokości, pasów chłodniejszej wody nad dnem.

Faktem jest, że płynęliśmy pod trzcinami z wędką po jego stronie burty.

Nic to, zawsze sobie wmawiam, że "pierwsze śliwki robaczywki"

Nie ma co się poddawać i walczyć dalej.

W końcu na mojej wędce wreszcie "decha" i zameldował się pierwszy sandacz.

Wracając do mariny trafiłem na potężny zaczep.

Jak tylko zastopowałem łódź i wyjąłem wędkę z uchwytu od razu wiedziałem, że mam potężne rybsko na kiju.

Po kilku chwilach naszym oczom ukazał się piękny zębaty z całym woblerem w pysku (bez przyponu oczywiście).

Zadrżałem z emocji bo wiem jak łatwo przecinają plecionkę jego zęby.

Nie raz miałem duże ryby na kiju i często przegrywałem.

Tym razem udało nam się wyholować kaczodziobego do podbieraka.

Emocje nie do opisania.

Pierwsze fotki, rany, straty... adrenalina buzowała.

post-1419-0-01192700-1380827589_thumb.jpg post-1419-0-74605700-1380827615_thumb.jpg post-1419-0-08305000-1380827646_thumb.jpg

Chwyciłem go nieopatrznie pod pokrywą skrzelową i w tym momencie próbował się wyrwać.

Poraniłem sobie rękę, prawdopodobnie o skrzela.

Moja krew zabrudziła mi ręcznik, kierownicę i parę innych rzeczy.

Chyba nie zdawałem sobie sprawy jak mocno poranił mnie drapieżnik?

Metrowa miara od Pawła ledwo starczyła na tego kaczora.

post-1419-0-80908100-1380827988_thumb.jpg post-1419-0-77720900-1380828036_thumb.jpg post-1419-0-86641300-1380828070_thumb.jpg

Mogłem już wracać szczęśliwy do domu po kolejnej wyjętej życiówce.

Znowu czułem się spełniony.

Żal mi było Krzycha choć wspólnie przeżywaliśmy piękne chwile.

Chciałem żeby i Krzychu też coś złowił.

Niestety to był mój szczęśliwy, kolejny dzionek.

Zameldował się piękny, morski okoń, później kolejny, wymiarowy sandacz i kolejna życiowa ryba: okoń 37cm

Niestety, wszystkie na moim kiju ;)

post-1419-0-21724400-1380828446_thumb.jpg post-1419-0-38294000-1380828490_thumb.jpg post-1419-0-44760200-1380828597_thumb.jpg

Cieszyliśmy się jak dzieciaki. Dorwałem dwie życiowe ryby w ciągu pół godziny!

Zdarzało mi się bić życiowy rekord trzy razy w trakcie 4 rzutów spiningiem ale to był dorsz, często pływający w ławicach - nie liczy się.

To był nawet dla mnie ewenement. Szczupak i okoń, piękna sprawa.

Pamiętam jak straciłem dwa życiowe rekordy, też właśnie tych ryb w trakcie kwadransa.

Tym razem miałem więcej szczęścia, pewnie i doświadczenia, lepszy sprzęt.

Mimo, że podbierak się wygiął, ryba zmiażdżyła ster woblera, poraniła mi dłoń to jednak udało nam się dostać ją na pokład łodzi. Dzięki Kris!!!

Po powrocie do mariny jeszcze kilka pamiątkowych fotek

post-1419-0-61382400-1380829041_thumb.jpg post-1419-0-85021500-1380829062_thumb.jpg post-1419-0-94162900-1380829100_thumb.jpg

PS: jakby ktoś zagubił łódź to leży w Wiślince na dnie

post-1419-0-03175300-1380829183_thumb.jpg - nie wiem, co to za łódź ale wygląda na dawno zatopioną drewniankę.

Edytowane przez grzybek

Gratki !!! Super wypad :) życzę kolejnej życiówki jeszcze w tym sezonie !!!

Andy mam nadzieję że nie zabiłeś tego szczupaka ? !!!

Edytowane przez wind
usunięcie wulgaryzmów. kolejne zaowocują ostrzeżeniem

Dzięki Tobie Zbyszku i pozostałym kolegom za gratki.

Ja nie wiem, jak smakuje duży szczupak? Nigdy nie zjadłem takiego.

Ponoć można go unurzać w rozbełtanym jajku i wytarzać w bułce tartej.

Nie mam pojęcia.

Panowie, każdy ma prawo zabrać złowioną rybę zgodnie z zasadami i własnym sumieniem. Jak napisał @Ozet, ryby są jadalne, może nie wszystkie, ale o gustach się nie dyskutuje. Macie ochotę podyskutować o C&R to są do tego odpowiednie tematy na forum, nie będziemy zakładali nowego, poświęconego jedynie grzybkowym rybkom. Jeszcze się chłopu w głowie przewróci ;).

I na luzie panowie, na luzie ....

Na gorąco...

Dzisiaj odpalamy brykę i ekipę w południe.

Na wodzie spotykamy Elvisa i kilka innych łódek.

Nie za wiele się dzieje ale nie zrażamy się wieściami.

Pływamy i szukamy drapieżników.

W sumie zorganizowaliśmy zawody o pierwszą rybę.

Też wygrałem :D

post-1419-0-26861800-1381000901_thumb.jpg taki tam szczupaczek 66cm

Piwo moje :cheers: :cheers:  Wasze zdrowie!

Wydłubaliśmy kilka okonków, w tym jednego garbusa... pooglądaliśmy sobie dzikusów na brzegu, białe i szare czaple urozmaicały krajobraz.

post-1419-0-42033300-1381001072_thumb.jpg

Trochę wiało ale po ciepłej zupce na łodzi dostaliśmy animuszu.

Zastanawialiśmy się, czy jeszcze nas coś zaskoczy?

No i oczywiście!

Nasza ekipa ostatnio nie wraca bez kolejnej życiówki ;)

Paweł w obawie, że ostatni będzie musiał skrobać ryby był tak sparaliżowany, że nic nie mógł złowić.

Za to Krzychu dał nam do wiwatu swoją kolejną, piękną rybą.

Na zakończenie wędkowania dorwał sandała 73cm, domyślam się że dobrze powyżej 4kg!

Przyznam, że takiego rybska nie widziałem w tym roku na Martwej Wiśle.

Wcześniej miałem w tym samym wymiarze ale to był samczyk, chudzinka.

Ryba Krzycha to był wypas. Gratuluję... :wub:

Myślę, że sam opisze swój połów jak ochłonie.

Dzięki chłopaki za kolejną, fajną eskapadę.

post-1419-0-63891600-1381001485_thumb.jpg

to pacz 

post-1419-0-33095100-1381048979_thumb.jpg

No paczę i gały wypadają mi z orbit :D

Zajefajne zdjęcie i piękny okaz - gratulować?

Gdzieś już to zdjęcie widziałem... nie wysyłałeś komuś MMSka?

Świat jest mały i wielu zna Martwą Wisłę a ludziska gadają, przecież to oklepane łowisko.

Sporo internetowych gwiazdorów tam łowi, ja też za świętego nie mam zamiaru się podszywać.

Domyślam się, że skoro pochwaliłeś się pięknym rybskiem przy braku jakiegokolwiek opisu to nie masz nic do ukrycia.

Na pewno Ty - jako strażnik SSR, obrońca uciśnionych ryb na Raduni, autor petycji w/s ochrony gniazd troci wędrownej ani nasz wspólny kolega Marcin, który wczoraj burzył się na legalne zabranie 95cm szczupaka nie zberetowalibyście tego okazu?

Do głowy by mi nie przyszło, że złowiłeś go na Martwej Wiśle, w torze wodnym morskiego odcinka, gdzie łowienie w nocy jest zabronione.

Ta latarka ze zdjęcia na czole pomaga w łowieniu?

Napisz coś więcej.

Wszyscy jesteśmy wędkarzami, na pewno wielu czeka na informacje, niusy.

Twierdzisz, że "w nocy pod wantowym nie pływasz."

Nie chcę czepiać się słówek, wiemy o co chodzi.

Za stery wróbel jestem żeby karmić się plewami.

PS

Nie jest prawdą jak piszą niektórzy, że zabieram wszystkie ryby albo je zabijam czy beretuję.

Mam wiedzę i doświadczenie oraz środki żeby skutecznie wędkować.

Mam odpowiednią łódź i technikę żeby namierzyć miejsca w których potencjalnie mogą występować ryby.

Lata doświadczeń robią swoje i moi kompani, załoga też na tym korzystają.

Nawet jeśli złowię ryby i je zabieram to choćby dlatego żeby je zjeść albo podzielić się z kolegą, który nic nie złowił albo z sąsiadką z mizerną emeryturą czy najbliższą rodziną.

Nie śledzę co kto ma w podbieraku i co robi z rybami - jego brocha.

Jeśli ktoś nieuprawniony próbuje zaglądać do mojego podbieraka to się zastanawiam dlaczego?

Edytowane przez grzybek

Taak.. normalka - kolejna wyprawa z Andym i Pawłem na Predatorze.

Pizgało 4B na lądzie i wydawało się że na wodzie będzie łeb urywało, ale nie było tak źle.

Południowo-zachodni wiatr wypchnął wodę do morza tak, że poziom spadł o dobre 0,5m.

Proporcji górek/dołków trzeba było uczyć się  od nowa.

A ta normalka, to kilka okoni 32+, jak zwykle Andy nagle coś ciężkiego łapie - to szczupak 66.

Gorąca zupa  już zjedzona powracamy do mariny   i przyglądamy się ostatnim chwilom ze słońcem.

Ta czarowna godzina jak mówi Andy obdarza tym razem mnie kolejną życiówką 

Zdecydowane ale elastyczne przywalenie na kiju. Od razu czuję że to duża ryba a nie zaczep czy okoń.

Najpierw się stawia i walczy w głębinie, kołowrotek cicho wypuszcza plecionkę ze szpuli, elastyczny kij pracuje swoją 2/3 długości. 

Po kilku metrach holu ryba zaczyna płynąć do łodzi ale to wyczułem i nadążam ze zwijaniem lekko ją ciągnąc.

Późno zaczyna błyskać pod powierzchnią jasny brzuch. Co to jest? walczy uciekając na boki i w dół.

Tylko spokój nas uratuje, wobler nie jest na stalowym przyponie, jeśli to szczupak to lada chwila może obciąć woblera.

Andy czatuje już z podbierakiem, poznajemy wreszcie rybę, to sandacz. Dał się podjąć podbierakiem i na pokładzie ląduje nowe szczęście!

post-604-0-81320500-1381066398_thumb.jpg

Ma 73cm i 4kg, ręce dygają dopiero teraz. Od dzisiaj zwracam honor sandaczom    i już nie będę o nich mówił "idzie jak szmata" czy "decha".

Dzięki chłopaki za udaną wyprawę i kolej teraz na życiówkę Pawła 

Edytowane przez kris1313

Jeszcze raz gratuluję pięknej ryby Krzychu.

Nie wiem czy masz zdjęcia, które zrobiłem komórką więc zapodam

post-1419-0-10490900-1381080163_thumb.jpg post-1419-0-60661400-1381080191_thumb.jpg

Trochę udało mi się je rozjaśnić :)

Teraz musimy faktycznie zdopingować Pawelca żeby i on poczuł pot na plecach :D

No teraz to juz sie do Ciebie nie dopcham na Łajbę :) Gratuluje rybek. Lata doświadczeń, prób i błędów oraz wyciąganie prawidłowych wniosków robi swoje. Jeszcze raz gratuluje. A zazdrośników negujących twoje umiejetności trzeba olać i "robić" swoje.

P.S. nazwałeś łajbę "PREDATOR" - fajnie.

Edytowane przez Slawoo

No teraz to juz sie do Ciebie nie dopcham na Łajbę :)

Nie gadaj takich rzeczy.

Przyjaciół szanuję i o nich pamiętam, wrogów i głupoli olewam.

Pływam tylko z zaufanymi ludźmi ;)

Już nie zliczę ilu wędkarzy złowiło ze mną swoje życiowe ryby... Ciebie też do nich zaliczam.

nie za bardzo się wozisz Andy, nic osobistego ale po Twoich wypowiedziach można wywnioskować że zjadłeś wszystkie rozumy. Trochę skromności by nie zaszkodziło.

a jeśli piszę że nie pływam w nocy pod wantowym to nie pływam i nie rozumiem tych podtekstów. MMsów żadnych też nikomu nie wysyłałem więc poza tym i jeszcze jednym forum nie mogłeś tego zobaczyć to po co jakieś ploty siać

Oj tam, oj tam... ;)

Trochę satysfakcji mam Jareczku :)

Udowadniam sobie i innym, że można łowić piękne ryby nie będąc jakimś specem czy używając chrustu z pracowni za kilka kawałków.

Cieszę się ja i koledzy którym mogę coś przekazać, czegoś nauczyć, coś utrwalić.

Po tylu bzdurach jakie usłyszałem ze strony wcześniej poznanych kolegów na sąsiednim portalu nabrałem dystansu i teraz ogarnia mnie pusty śmiech.

Pewnie mnie rozumiesz.

Nie każdemu można zaufać.

Po tych doświadczeniach jednego się nauczyłem - jeśli chcesz komuś albo sobie wyzerować miejscówki to podaj namiar.

Zlecą się wszyscy wędkarze z okolicy i ościennych województw.

Oby Tobie nie przetrzepali gniazd na Raduni.

Pozdrawiam i powodzenia życzę, Andy