Skocz do zawartości

Piwne klimaty, czyli kto co lubi z browarnianych produktów.

Jotes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ubertroll

A jaką fajną zakąskę widzę. Choć uważam, że przy degustacji piwa wszelkie przystawki są niewskazane:) 

Wczoraj popełniłem 5 warkę z ekstraktòw niechmielonych. To trzecia już z własnym chmieleniem. Fajna sprawa, bo poziom goryczki (a lubię gorzko), mogę sam projektować. Polecam taką zabawę. 

Tak sobie uświadomiłem, że to już będzie 1 hektolitr piwaB)

2 hours ago, jungu said:

Dzisiaj pierwszy raz spróbowałem piwa z nutą miętową

Do tego piwo z akcentem historycznym. Kto nie kojarzy niech doczyta kim był Miś Wojtek ;)

Nawet nie słyszałem o piwie z nutą mięty a widziałem już mnóstwo smaków. Szkoda, że nie spróbuję bez wizyty w Polsce.

14 godzin temu, zwykły michał napisał:

Szkoda, że nie spróbuję bez wizyty w Polsce.

Kupione w Lidlu, więc może i w UK też jest dostępny.

15 godzin temu, Ubertroll napisał:

A jaką fajną zakąskę widzę. Choć uważam, że przy degustacji piwa wszelkie przystawki są niewskazane

Lubię od czasu do czasu wrócić smakiem do gór.... choć te pseudo-oscypki z dyskontu składem nawet nie przypominają oscypków.

Edytowane przez jungu

• 3 tygodnie później...

Jak zwykle na jesieni ruszyliśmy z rodzinką w "obce landy". Padło na północne Włochy. Widoki były zaprawdę zacne, ale ja jak prawdziwy facet pojechałem się nażreć i nachlać ;)  . I wcale nie mieliśmy "all inclusive", zwykle sami organizujemy swoje wyjazdy.

ale do brzegu ... Włosi robią słabe piwo :( . Posmakowałem wielu szklanek i kufli i jakoś mnie nie przekonali. Jasne piwa w ogóle nie zapadły mi w pamięć, czerwone jeszcze całkiem, całkiem.

IMG_20221008_123951.jpg

IMG_20221008_185754.jpg

IMG_20221011_145741.jpg

IMG_20221009_175741.jpg

IMG_20221008_203624.jpg

IMG_20221012_193301.jpg

Trochę to rekompensują importem piwa z niemieckich browarów.

IMG_20221009_210011.jpg

IMG_20221010_182720.jpg

IMG_20221010_192301.jpg

IMG_20221013_154941.jpg

Pogoda dawała w kość więc każda okazja do uzupełnienia płynów była dobra. A we Włoszech duże piwo jest naprawdę duże ;)

IMG_20221012_113512.jpg

Oczywiście posmakowałem miejscowych destylatów, czyli grappy i sambuki. 

IMG_20221008_212420.jpg

IMG_20221010_211715.jpg

IMG_20221010_211722.jpg

Sambuca jak Ricardo, warto spróbować, choć gardła nie pieści za to w grappie się zakochałem  :D .

A jedzenie ... poezja :D 

Jak zwykle niezawodną okazała się moja córka ( a właściwie jej szef ) i przywiozła mi parę sztuk z Francji. 

IMG_20221009_232916.jpg

Dziecko wraca z emigracji, pewnie coś dobrego tacie przywiezie ;) ,  trzeba opróżnić lodówkę. Coś tam przywiozłem ze sobą z ostatniej podróży i czas było posmakować.

Na pierwszy ogień poszło włoskie Castello i niczym nie zaskoczyło. Było słabe jak inne.

IMG_20221023_194424.jpg

Kolejne było niefiltrowane, które wyróżniało się zapachem, smak "taki se". Bez historii.

IMG_20221023_202649.jpg

Ostatnie z przywiezionych z Francji to typowa IPA, za którymi nie przepadam, ale w porównaniu z poprzednikami było naprawdę niezłe.

IMG_20221023_183621.jpg

Ciąg dalszy degustacji francuszczyzny ;)

"Całkiem smaczne piwo organiczne" zgodnie z napisem na etykiecie, naprawdę smaczny porter

IMG_20221029_213835.jpg

to nie smakowało niczym, za to miało ciekawy aromatIMG_20221030_193536.jpg

to było tak gazowane że ledwo co wypiłem, smakowało niczymIMG_20221030_201158.jpg

• 2 tygodnie później...
Gość Ubertroll

Na dziś 2 żytnie. "Cichy wieczór" na drożdżach WB-06, więc banany i goździki na pierwszym planie, szkoda.

Ale "Wieczorową porą" już na drożdżach, które dają czysty profil + nowofalowy chmiel. Nad każdym łykiem można się pochylić i poszukać aromatów cytrusowych, żywicznych, tropikalnych owoców. I do tego solidna goryczka. Mniam! Sticke Alt... jutro.

20221108_190609.jpg

Edytowane przez Ubertroll

• 3 tygodnie później...
Gość Ubertroll

20221129_191822.thumb.jpg.3440402fb71316eed5721c6702ffd4e2.jpg

Pinta, rześka, wytrawna, odurzająca nowofalowymi aromatami chmielowymi. W odczuciu lekka, sesyjna, mimo 6%. Swoją drogą genialnie ukrytych. Mógłbym pić niemalże codziennie.

Rauchdoppelbock miażdży system. Podwójny koźlak i do tego wędzony. W pierwszych łykach wędzonka! Swojska wędzona szynka, swojskie wędzone wyroby! Pierwsze wrażenie - zbyt słodowe! Ale to dopellbock, jak się gęba przyzwyczai, to każdy łyk dostarcza fajerwerków! Zdecydowanie dla freaków, a nie mientkich kluchów wychowanych na eurolagerowych sikaczach! 21% ekstraktu i 8% alko. Na szczęście nie muszę rano wsiadać za kółko;)

14 hours ago, Ubertroll said:

Zdecydowanie dla freaków, a nie mientkich kluchów wychowanych na eurolagerowych sikaczach! 21% ekstraktu i 8% alko. Na szczęście nie muszę rano wsiadać za kółko;)

Czyli takie "belgijskie" można by rzec ;) Typ piwa trudny w odbiorze i wymagający praktyki.

Gość Ubertroll
W dniu 30.11.2022 o 12:01, zwykły michał napisał:

Czyli takie "belgijskie" można by rzec ;) Typ piwa trudny w odbiorze i wymagający praktyki.

Michał, nie dorosłem do tych klimatów (choć moje doświadczenia są mizerne), jakoś kojarzą się mi z dużą ilością "kwiatów, owoców, pikantnych przypraw." 

Wczoraj w ramach orzeźwienia było grodziskie :wub:. W Święta zmierzę się z RISem (30 BLG, 13 %)

20221208_211755.jpg

3 hours ago, Ubertroll said:

Michał, nie dorosłem do tych klimatów (choć moje doświadczenia są mizerne), jakoś kojarzą się mi z dużą ilością "kwiatów, owoców, pikantnych przypraw." 

Spędziłem dwa lub trzy dni w Antwerpii (w 2013 więc pamięć mnie zawodzi) i tak mi się kojarzą. Mocny aromat, duża zawartość alkoholu 8-10%. I te sklepy z piwem, nawet kilkaset różnych do wyboru i wszystko 330 ml :)

Importowane do Anglii są raczej owocowe lub pszeniczne. Tak mi się kojarzy z wizyt w Tesco a nie jest mi po drodze i rzadko bywam. Pamiętam, że Żona piła jakieś truskawkowe i malinowe.

Przyzwyczaiłem się do angielskich Ale, próbowałem ogromną ilość i mam swoje typy. Gdyby ktoś trafił to polecam Proper Job, dojrzewająca w butelce IPA.

Wyjazd do Polski to dla mnie prawdziwy rarytas bo szwagier lubi próbować piw. W jeden weekend wypiliśmy ze 30 szt i każde inne. Zapadło mi w pamięć Miłosław Białe ale tutaj nie do kupienia :(

1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

Spędziłem dwa lub trzy dni w Antwerpii (w 2013 więc pamięć mnie zawodzi) i tak mi się kojarzą.

1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

Wyjazd do Polski to dla mnie prawdziwy rarytas bo szwagier lubi próbować piw. W jeden weekend wypiliśmy ze 30 szt i każde inne.

Czytając ten dział i patrząc na siebie, to mam coraz większe wątpliwości, czy aby na pewno wędkarstwo to nasza pasja. :D 

15 hours ago, Docio said:

Czytając ten dział i patrząc na siebie, to mam coraz większe wątpliwości, czy aby na pewno wędkarstwo to nasza pasja. :D 

Nie można się ograniczać do jednego. Życie byłoby nudne a tak jest urozmaicenie, można odkrywać nowe smaki. Zdarza się, że jestem rozczarowany ale też są niezapomniane wrażenia. Piwa z dodatkiem cytrusów mają niesamowity aromat, przyprawy korzenne, miód i mieszanki różnych odmian chmielu. Stout z dodatkiem laktozy i niesamowity kremowy smak. 

W artykule do którego linkę wstawił @Ubertrolljest takie stwierdzenie

"Na koniec powiem, że nie ma ludzi którzy nie lubią piwa, są ewentualnie tacy, którzy nie odnaleźli jeszcze takiego stylu, bądź jego interpretacji, który im posmakuje."

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Ja dziś na piwach kolegi. Porter (edytka: bałtycki) układany przez trzy lata, Aprilia - autorskie, i jakieś jeszcze na luzie. W sensie nogi na luzie, nie tak łatwo poskładać je do kupy i przekazać im synergię 

Edytowane przez ZbylR

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...