Gość Ubertroll Napisano 29 Września 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 A jaką fajną zakąskę widzę. Choć uważam, że przy degustacji piwa wszelkie przystawki są niewskazane Wczoraj popełniłem 5 warkę z ekstraktòw niechmielonych. To trzecia już z własnym chmieleniem. Fajna sprawa, bo poziom goryczki (a lubię gorzko), mogę sam projektować. Polecam taką zabawę. Tak sobie uświadomiłem, że to już będzie 1 hektolitr piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 29 Września 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 2 hours ago, jungu said: Dzisiaj pierwszy raz spróbowałem piwa z nutą miętową Do tego piwo z akcentem historycznym. Kto nie kojarzy niech doczyta kim był Miś Wojtek Nawet nie słyszałem o piwie z nutą mięty a widziałem już mnóstwo smaków. Szkoda, że nie spróbuję bez wizyty w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Napisano 30 Września 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 (edytowane) 14 godzin temu, zwykły michał napisał: Szkoda, że nie spróbuję bez wizyty w Polsce. Kupione w Lidlu, więc może i w UK też jest dostępny. 15 godzin temu, Ubertroll napisał: A jaką fajną zakąskę widzę. Choć uważam, że przy degustacji piwa wszelkie przystawki są niewskazane Lubię od czasu do czasu wrócić smakiem do gór.... choć te pseudo-oscypki z dyskontu składem nawet nie przypominają oscypków. Edytowane 30 Września 2022 przez jungu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 30 Września 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Muszę zerknąć kiedy będzie polski tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 18 Października 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2022 Jak zwykle na jesieni ruszyliśmy z rodzinką w "obce landy". Padło na północne Włochy. Widoki były zaprawdę zacne, ale ja jak prawdziwy facet pojechałem się nażreć i nachlać . I wcale nie mieliśmy "all inclusive", zwykle sami organizujemy swoje wyjazdy. ale do brzegu ... Włosi robią słabe piwo . Posmakowałem wielu szklanek i kufli i jakoś mnie nie przekonali. Jasne piwa w ogóle nie zapadły mi w pamięć, czerwone jeszcze całkiem, całkiem. Trochę to rekompensują importem piwa z niemieckich browarów. Pogoda dawała w kość więc każda okazja do uzupełnienia płynów była dobra. A we Włoszech duże piwo jest naprawdę duże Oczywiście posmakowałem miejscowych destylatów, czyli grappy i sambuki. Sambuca jak Ricardo, warto spróbować, choć gardła nie pieści za to w grappie się zakochałem . A jedzenie ... poezja Jak zwykle niezawodną okazała się moja córka ( a właściwie jej szef ) i przywiozła mi parę sztuk z Francji. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 23 Października 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Dziecko wraca z emigracji, pewnie coś dobrego tacie przywiezie , trzeba opróżnić lodówkę. Coś tam przywiozłem ze sobą z ostatniej podróży i czas było posmakować. Na pierwszy ogień poszło włoskie Castello i niczym nie zaskoczyło. Było słabe jak inne. Kolejne było niefiltrowane, które wyróżniało się zapachem, smak "taki se". Bez historii. Ostatnie z przywiezionych z Francji to typowa IPA, za którymi nie przepadam, ale w porównaniu z poprzednikami było naprawdę niezłe. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 23 Października 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2022 Niezła zagrycha. Zielone oliwki, z przodu jakiś żółty ser z grupy twardych, z tyłu chyba cheddar a z boku kiełbacha wygląda jak wędzona "Polska". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 30 Października 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Ciąg dalszy degustacji francuszczyzny "Całkiem smaczne piwo organiczne" zgodnie z napisem na etykiecie, naprawdę smaczny porter to nie smakowało niczym, za to miało ciekawy aromat to było tak gazowane że ledwo co wypiłem, smakowało niczym 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 8 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Na dziś 2 żytnie. "Cichy wieczór" na drożdżach WB-06, więc banany i goździki na pierwszym planie, szkoda. Ale "Wieczorową porą" już na drożdżach, które dają czysty profil + nowofalowy chmiel. Nad każdym łykiem można się pochylić i poszukać aromatów cytrusowych, żywicznych, tropikalnych owoców. I do tego solidna goryczka. Mniam! Sticke Alt... jutro. Edytowane 8 Listopada 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 29 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) Pinta, rześka, wytrawna, odurzająca nowofalowymi aromatami chmielowymi. W odczuciu lekka, sesyjna, mimo 6%. Swoją drogą genialnie ukrytych. Mógłbym pić niemalże codziennie. Rauchdoppelbock miażdży system. Podwójny koźlak i do tego wędzony. W pierwszych łykach wędzonka! Swojska wędzona szynka, swojskie wędzone wyroby! Pierwsze wrażenie - zbyt słodowe! Ale to dopellbock, jak się gęba przyzwyczai, to każdy łyk dostarcza fajerwerków! Zdecydowanie dla freaków, a nie mientkich kluchów wychowanych na eurolagerowych sikaczach! 21% ekstraktu i 8% alko. Na szczęście nie muszę rano wsiadać za kółko Edytowane 29 Listopada 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 30 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2022 14 hours ago, Ubertroll said: Zdecydowanie dla freaków, a nie mientkich kluchów wychowanych na eurolagerowych sikaczach! 21% ekstraktu i 8% alko. Na szczęście nie muszę rano wsiadać za kółko Czyli takie "belgijskie" można by rzec Typ piwa trudny w odbiorze i wymagający praktyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kat_636 Napisano 5 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 w tym roku próbowałam wiesniaczki swietokrzyskiej - mocne i dobre. butelka spoko bo wykorzystuje ja do dzis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 9 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 30.11.2022 o 12:01, zwykły michał napisał: Czyli takie "belgijskie" można by rzec Typ piwa trudny w odbiorze i wymagający praktyki. Michał, nie dorosłem do tych klimatów (choć moje doświadczenia są mizerne), jakoś kojarzą się mi z dużą ilością "kwiatów, owoców, pikantnych przypraw." Wczoraj w ramach orzeźwienia było grodziskie . W Święta zmierzę się z RISem (30 BLG, 13 %) Edytowane 9 Grudnia 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 9 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 3 hours ago, Ubertroll said: Michał, nie dorosłem do tych klimatów (choć moje doświadczenia są mizerne), jakoś kojarzą się mi z dużą ilością "kwiatów, owoców, pikantnych przypraw." Spędziłem dwa lub trzy dni w Antwerpii (w 2013 więc pamięć mnie zawodzi) i tak mi się kojarzą. Mocny aromat, duża zawartość alkoholu 8-10%. I te sklepy z piwem, nawet kilkaset różnych do wyboru i wszystko 330 ml Importowane do Anglii są raczej owocowe lub pszeniczne. Tak mi się kojarzy z wizyt w Tesco a nie jest mi po drodze i rzadko bywam. Pamiętam, że Żona piła jakieś truskawkowe i malinowe. Przyzwyczaiłem się do angielskich Ale, próbowałem ogromną ilość i mam swoje typy. Gdyby ktoś trafił to polecam Proper Job, dojrzewająca w butelce IPA. Wyjazd do Polski to dla mnie prawdziwy rarytas bo szwagier lubi próbować piw. W jeden weekend wypiliśmy ze 30 szt i każde inne. Zapadło mi w pamięć Miłosław Białe ale tutaj nie do kupienia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 9 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Spędziłem dwa lub trzy dni w Antwerpii (w 2013 więc pamięć mnie zawodzi) i tak mi się kojarzą. 1 godzinę temu, zwykły michał napisał: Wyjazd do Polski to dla mnie prawdziwy rarytas bo szwagier lubi próbować piw. W jeden weekend wypiliśmy ze 30 szt i każde inne. Czytając ten dział i patrząc na siebie, to mam coraz większe wątpliwości, czy aby na pewno wędkarstwo to nasza pasja. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 9 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Świat piwa jest fascynujący. https://haveabite.in/article/ogarnac-swiat-piwa-gatunki-piw/ Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Grudnia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 15 hours ago, Docio said: Czytając ten dział i patrząc na siebie, to mam coraz większe wątpliwości, czy aby na pewno wędkarstwo to nasza pasja. Nie można się ograniczać do jednego. Życie byłoby nudne a tak jest urozmaicenie, można odkrywać nowe smaki. Zdarza się, że jestem rozczarowany ale też są niezapomniane wrażenia. Piwa z dodatkiem cytrusów mają niesamowity aromat, przyprawy korzenne, miód i mieszanki różnych odmian chmielu. Stout z dodatkiem laktozy i niesamowity kremowy smak. W artykule do którego linkę wstawił @Ubertrolljest takie stwierdzenie "Na koniec powiem, że nie ma ludzi którzy nie lubią piwa, są ewentualnie tacy, którzy nie odnaleźli jeszcze takiego stylu, bądź jego interpretacji, który im posmakuje." 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 28 Lutego 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Tak wygląda 20 litròw stouta... za ok. 60 pln Edytowane 28 Lutego 2023 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 3 Lipca 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 No Tygryski, mądrego warto posłuchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 30 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 https://piwo.org/forums/topic/16959-27-historical-beerpiwo-historyczne-grodziskie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 31 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2023 (edytowane) Ja dziś na piwach kolegi. Porter (edytka: bałtycki) układany przez trzy lata, Aprilia - autorskie, i jakieś jeszcze na luzie. W sensie nogi na luzie, nie tak łatwo poskładać je do kupy i przekazać im synergię Edytowane 31 Grudnia 2023 przez ZbylR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 26 Czerwca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2024 Jak najbardziej w temacie choć z innej strony. KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 26 Czerwca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2024 Dobre, użyję tego jako argumentu "ZA" wyjazdem z kolegami na tegoroczny Oktoberfest. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 2 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2024 Panie i Panowie. Wszystkiego dobrego z okazji Światowego Dnia Piwa i Piwowara. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 6 Kwietnia 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2025 Okazało się, że od zeszłej jesieni stoi w lodówce prezent od córki, piwko z Korsyki. Podobno z nutą kasztanu. Nic nie czułem poza dobrym piwem. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi