Alexspin Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Poczytaj "węzły" Jeśli chodzi o spinning, napisz jaki planujesz budżet? Moim skromnym zdaniem mniej niż wędzisko+plecionka+przypony+przynęty = 300.- nie ma co się przymierzać. Ten Sonic to chyba matchowy, ale jak się nie ma co się lubi, to się spinninguje Sonic-iem Jak pisał #Docio, podaj jakie parametry ma ten kołowrotek (przełożenie, pojemność szpuli, ciężar, liczbę łożysk). Ostatnio było kilka tematów w sprawie spinningu, poszperaj na Forum, wyrobisz sobie pogląd. Ps Pamiętaj - nie ma wędzisk uniwersalnych, choć niektóre mogą zaspokoić potrzeby w zakresie okoń+szczupak, ale to zawsze będzie na granicy komfortu. Określ co chcesz łowić (jakie ryby), w jakich łowiskach (rzeka wolny nurt, rzeka bystra, jezioro), z brzegu, czy z łódki. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Alexspin
Soldi69 Napisano 21 Lipca 2019 Autor Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 6 godzin temu, Wartburg napisał: W/G reklam i sprzedawców czy raczej opinia niezbyt wybrednych użytkowników Cie interesuje? Wiadomo ze opinia osób doświadczonych 1 godzinę temu, Alexspin napisał: Poczytaj "węzły" Jeśli chodzi o spinning, napisz jaki planujesz budżet? Moim skromnym zdaniem mniej niż wędzisko+plecionka+przypony+przynęty = 300.- nie ma co się przymierzać. Ten Sonic to chyba matchowy, ale jak się nie ma co się lubi, to się spinninguje Sonic-iem Jak pisał #Docio, podaj jakie parametry ma ten kołowrotek (przełożenie, pojemność szpuli, ciężar, liczbę łożysk). Ostatnio było kilka tematów w sprawie spinningu, poszperaj na Forum, wyrobisz sobie pogląd. Ps Pamiętaj - nie ma wędzisk uniwersalnych, choć niektóre mogą zaspokoić potrzeby w zakresie okoń+szczupak, ale to zawsze będzie na granicy komfortu. Określ co chcesz łowić (jakie ryby), w jakich łowiskach (rzeka wolny nurt, rzeka bystra, jezioro), z brzegu, czy z łódki. Budżet planuje Ok 150 zł za kij, ale nie planowałem plecionki tylko żyłkę wczoraj gdy byłem w sklepie i kupowałem kin do spławika , podpytałam gościa to mi pokazywał tako za 80 zł ale przekonania u niego w oczach nie widziałem:) Powiedział ze takie solidne kije to 150-250 zl
Jotes Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 Godzinę temu, Alexspin napisał: Ten Sonic to chyba matchowy, To zwykły kołowrotek spinningowy/uniwersalny z początków lat dziewięćdziesiątych. Ale nie radzę się nastawiać i szykować go pod spinning, bo z tej szpuli o zaokrąglonych rantach będzie strasznie spadała żyłka. Będą się tworzyć brody - miałem i mam takie wynalazki i leżą na półkach. Jeśli myślisz o spinningu, to lepiej wyskrobać 100-130 zł i kupić tani kołowrotek Ryobi, przynajmniej są niezawodne i na pewno nie plączą żyłki. 2
Alexspin Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Soldi69 napisał: (...) Budżet planuje Ok 150 zł za kij, ale nie planowałem plecionki tylko żyłkę (...) Powiedział ze takie solidne kije to 150-250 zl Poczytaj: Zestaw okoniowy Kołowrotek spinningowy Plecionka Kołowrotek na okonia Zestaw szczupakowy Ogólnie warto się zapoznać z tym działem. Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania. Jeśli chodzi o linkę, to jednak proponowałbym plecionkę. Żyłek używa się w spinningach specjalistycznych (białoryb, okoń, kleń), choć też większość spinningistów przestawia się w całości na plecionki, dodając przypon z żyłki, a coraz częściej z fluorocarbonu. Długi przypon 60-100cm z FC lub żyłki odpowiedniej mocy (używam o picikłak słabszego niż wytrzymałość plecionki), w zupełności wystarcza, żeby oszukać tak czujne ryby jak pstrąg, kleń lub boleń. Natomiast plecionka, nawet z odpowiednim przyponem antyszczupakowym, zupełnie nie przeszkadza okoniom. Uważam (to moje osobiste zdanie), że przy obecnej technologi produkcji plecionek, żyłka w spinningu to lekki anachronizm. Ps Do wiązania przyponu z FC używam węzła Jukatan Edytowane 21 Lipca 2019 przez Alexspin 2
Docio Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 21 minut temu, Alexspin napisał: Do wiązania przyponu z FC używam węzła Jukatan Pooodoooba mi się. Od razu się do niego przekonałem. A jak wypada z łączenia żyłka - plecionka? 1
Alexspin Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 Wiązałem zderzakowym, ale teraz używam również Jukatana. Można na nim powiesić lokomotywę. 2
Docio Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) I takie rzeczy właśnie lubią tygryski... Moja radość wynika z bardzo prostego powodu. To jest idealne do wszelkich moich odczepów, pater-nostera, łączenia przyponów na drapieżniki z różnych materiałów bez wykończenia. Już mnie nosi by kupić stalową plecionkę i sprawdzić jak się będzie sprawowała w połączeniu z plecionką 0,30. Wreszcie mógłbym zamontować na surfa 200 g i próbować obławiać dołki w nurcie. Zakładam, że wiesz po co. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Docio 1
Wartburg Napisano 21 Lipca 2019 Zgłoszenie Napisano 21 Lipca 2019 8 godzin temu, Alexspin napisał: Do wiązania przyponu z FC używam węzła Jukatan Oj chyba musze stestować, wygląda zachęcająco
Rekomendowane odpowiedzi