LukaszLSI Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 Witam . Odmawiałem z oczka na zimę swoje karpie i karasie . Ku mojemu zdziwieniu był tez nieznany mi gatunek którego nie wpuszczałem do oczka . Ponieważ oczko jest dość blisko ogrodzenia domyślam się ze są to podrzutki . Proszę o pomoc w identyfikacji intruzów . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 Zdjęcia nie są najlepszej jakości ale stawiałbym na jeden z gatunków babki. Nasze wody zostały tym zaśmiecone wraz z zarybieniami prowadzonymi przez wszelkich gospodarzy wód. Niżej złowiona u mnie na rzece. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszLSI Posted November 13, 2019 Author Report Share Posted November 13, 2019 Masakra jakaś , bo prócz tych kilku rosłych odłowiliśmy setki drobnych tego samego gatunku wiec zdarzyły się już rozmnożyć i przypuszczam kilku krotnie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 Według zdjęcia sądzę że to babka bycza. Gatunek dwuśrodowiskowy inwazyjny i niepożądany w naszych wodach. Jednak są i inne gatunki babki podlegające ochronie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 (edited) LukaszLSI Masz prze^&*$*(@!%@#e jak w czołgu na zime. Tego tałatajstwa ani szczupaki ani piranie Ci nie zutylizują Edited November 13, 2019 by Wartburg 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszLSI Posted November 13, 2019 Author Report Share Posted November 13, 2019 Godzinę temu, Wartburg napisał: LukaszLSI Masz prze^&*$*(@!%@#e jak w czołgu na zime. Tego tałatajstwa ani szczupaki ani piranie Ci nie zutylizują No cóż , komuś się nudziło i przez ogrodzenie rzucił . Nadzieja w tym ze zima wymrozi , w najgłębszym miejscu ma 50 cm . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 13, 2019 Report Share Posted November 13, 2019 20 minut temu, LukaszLSI napisał: No cóż , komuś się nudziło i przez ogrodzenie rzucił . Nadzieja w tym ze zima wymrozi , w najgłębszym miejscu ma 50 cm . Niekoniecznie. Rybki te trą się dość płytko i ikrę mogło przenieść ptactwo urzędujące na wodzie i ziemi, co jest naprawdę częste. Odległość też nie musi być nadzwyczajna, kilka, kilkanaście kilometrów od większego zbiornika. W każdym bądź razie jak się będziesz pozbywał tego gatunku lub innych, to nie chwal się publicznie. Jakiś oszołom od zwierzaków może to przeczytać i kłopot gotowy. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 To jest trawianka. Gatunek inwazyjny, należy uśmiercić po złowieniu. U mnie było tego pełno. Wytrzebiły wszystkie inne gatunki poza szczupakiem. i dużym okoniem. Zjada ikrę i narybek a nawet siebie na wzajem. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 (edited) W sumie po płetwach grzbietowych przypomina bardziej trawianke. Jednak tego gatunku nie znam z praktyki. Trudno jednak być na bieżąco gdy obecnie sprowadza się do nas tyle ciągle nowych ryb. Jak tak dalej pójdzie to będę musiał założyć sobie jakiś album z gatunkami obcymi i nowymi żeby móc je rozpoznawać nad wodą. Edited November 14, 2019 by ryukon1975 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 (edited) 2 godziny temu, ryukon1975 napisał: Trudno jednak być na bieżąco gdy obecnie sprowadza się do nas tyle ciągle nowych ryb. Bodaj w 1998 r w RAPR PZW pojawiła się Trawianka wraz z Czebaczkiem Amurskim w punkcie o gatunkach, które po złowieniu nie mogą być wypuszczone do wody, w której były złowione ani do żadnej innej. Dołączyły do Sumika Karłowatego oraz raków. Edited November 14, 2019 by Docio 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 2 minuty temu, Docio napisał: Dołączyły do Sumika Karłowatego oraz raków. Tak przy okazji: Kiedyś mocno opuścili wodę na ZS, bo remontowali upusty. Wyelegantowane paniusie na spacerkach niedzielnych tak bardzo żałowały uwięzionych na piasku raczków (amerykańskich) i ślimaczków (racicznice), że zanosiły lub kazały zanosić je do wody swoim mężusiom. Normalnie kabaret. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 2 minuty temu, Jotes napisał: Tak przy okazji: Kiedyś mocno opuścili wodę na ZS, bo remontowali upusty. Wyelegantowane paniusie na spacerkach niedzielnych tak bardzo żałowały uwięzionych na piasku raczków (amerykańskich) i ślimaczków (racicznice), że zanosiły lub kazały zanosić je do wody swoim mężusiom. Normalnie kabaret. Ignorancja często bywa zbawieniem. Widok, który wędkarzy i ekologów doprawadza do stanu przedzawałowego dla takich wrażliwych kobitek jest stanem większego uniesienia. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 12 minut temu, Docio napisał: Bodaj w 1998 r w RAPR PZW pojawiła się Trawianka wraz z Czebaczkiem Amurskim w punkcie o gatunkach, które po złowieniu nie mogą być wypuszczone do wody, w której były złowione ani do żadnej innej. Dołączyły do Sumika Karłowatego oraz raków. Gatunek na piśmie nie znaczy niestety nic jeśli nie ma się z nim kontaktu praktycznego. U mnie ta ryba nie występuje. Równie dobrze mógłbym zapytać o rozpoznanie dowolnych dziesięciu czy dwunastu gatunków ryb kogoś kto ma dwa dni kartę wędkarską. Ile by poznał? Dwa, trzy? Inaczej zupełnie tez wygląda rozpoznanie ryby ze zdjęcia a w praktyce. Niektóre gatunki są podobne inne wcale, sprawa wręcz pozorom nie jest prosta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 Też nigdy jej nie złowiłem ale wraz z Czebaczkiem odcisnęła znaczące piętno w moim życiu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted November 14, 2019 Report Share Posted November 14, 2019 Tu akurat nie ma czego zazdrościć tym którzy je mają na swoich łowiskach. Trzeba jednak pamiętać że idzie zima, idą święta. To czas kiedy wiele stawów hodowlanych, komercyjnych jak i prywatnych będzie czyszczona i odrybiana z różnych powodów. Zaś wszelkie wynalazki tego typu zostaną odpływami skierowane do rzek. I znów będzie się trzeba namyśleć wiosną co ja to nowego złowiłem. Rybostan zaś tych wód jest znacznie szerszy jak to co obejmuje RAPR. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tess.lubowitz Posted January 7, 2020 Report Share Posted January 7, 2020 Nie mogę doczekać się wiosny, żeby znów łowić z moim tatą na wyjazdach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caweł Posted February 27, 2020 Report Share Posted February 27, 2020 Ha! To wygląda na Babkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 28, 2020 Report Share Posted February 28, 2020 Twoją??? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts