Guest Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 Witam. Wie Ktoś czy jest możliwość odliczenia "darowizny" dla PZW na rozwój działalności sportowej? W moim kole oficjalnie nie ma tzw. startowego za udział w zawodach, tylko biorą kasę(do ręki) bez pokwitowania niby na poniesienie kosztów z tym związanych m.in. na opłacenie sędziów. Chciałbym zrobić im "wymyk" wpłacając na konto koła np. na cel: Darowizna na organizację sportu wędkarskiego w dniu xx.xx.2020 na zbiorniku XYZ. Aby nie mogli dzielić bezprawie kasy między sobą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 (edited) Chyba jednak jest to możliwe, tylko czy opis darowizny pasuje.Powołuję się na art Edited January 19, 2020 by Guest edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 Z tego co się orientuję PZW nie jest zawarty w ustawie o podatku jako organizacja pożytku publicznego więc nie można odliczyć darowizny na ten cel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 4 minuty temu, wędkarstwo z pasją napisał: Z tego co się orientuję PZW nie jest zawarty w ustawie o podatku jako organizacja pożytku publicznego więc nie można odliczyć darowizny na ten cel Mnie nie chodzi o odliczenie od podatku tylko od dochodu, co od osób fizycznych jest możliwe do 6% dochodu. Darować można każdemu nawet osobie fizycznej. Tu chodzi darowiznę na cele statutowe, można bo to wynika ze statutu PZW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 2 godziny temu, Jelec 52 napisał: W moim kole oficjalnie nie ma tzw. startowego za udział w zawodach, tylko biorą kasę(do ręki) bez pokwitowania niby na poniesienie kosztów z tym związanych m.in. na opłacenie sędziów. Ustalenie wysokość "startowego" leży w gestii zarządu koła, również sposób uiszczania tych opłat. Z tego co wiem koła nie mają własnych kont bankowych i dlatego zwykle opłaty są regulowanie "do ręki" . Organizacja kosztuje, choćby puchary i nagrody, że o kosztach sędziowania nie wspomnę. Często też na koniec zawodów zarząd organizuje katering. Weź pod uwagę, ze jesteś na liście startowej i w protokole sędziowskim wymienionym z imienia i nazwiska, więc jest to dowód, że brałeś udział w zawodach. 2 godziny temu, Jelec 52 napisał: Chciałbym zrobić im "wymyk" wpłacając na konto koła np. na cel: Darowizna na organizację sportu wędkarskiego w dniu xx.xx.2020 na zbiorniku XYZ Co chciałbyś w ten sposób osiągnąć?? W nawiązaniu do tego co napisałem powyżej albo koło nie zobaczy tych pieniędzy i zostaną one na koncie ZO albo zostaną zwrócone. 2 godziny temu, Jelec 52 napisał: Aby nie mogli dzielić bezprawie kasy między sobą. Jakieś dowody, bo to już pomówienie. Zawsze można założyć własne koło, klub czy stowarzyszenie wędkarskie i wprowadzić własne zasady dotyczące wnoszenia opłat i rozliczania imprez wędkarskich. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 Godzinę temu, Jelec 52 napisał: Chyba jednak jest to możliwe, tylko czy opis darowizny pasuje. Powołuję się na art.: https://poradnik.ngo.pl/darowizny Opis jak najbardziej pasuje ale cel wcale. Statut PZW nie zawiera celu: zawody wędkarskie w dn xx.xxx.xxxx. Cały zapis § 7 ust 11 brzmi: "upowszechnianie sportu wędkarskiego, organizowanie zawodów w dyscyplinach wędkarskich w kraju, na zasadach obowiązujących w PZW oraz uczestnictwo w zawodach za granicą;" 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 25 minut temu, Docio napisał: Opis jak najbardziej pasuje ale cel wcale. Statut PZW nie zawiera celu: zawody wędkarskie w dn xx.xxx.xxxx. Cały zapis § 7 ust 11 brzmi: "upowszechnianie sportu wędkarskiego, organizowanie zawodów w dyscyplinach wędkarskich w kraju, na zasadach obowiązujących w PZW oraz uczestnictwo w zawodach za granicą;" Dziękuję. Dodam słowo "zawody" i zdam relację w marcu jaki był tego efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 (edited) 4 godziny temu, Jelec 52 napisał: Aby nie mogli dzielić bezprawie kasy między sobą. Nie dzielą kasy między sobą, tylko robią unik fiskusowi. Z tego, co pamiętam zorganizowanie zawodów, gdzie pobierana jest opłata startowa (bo tak to się nazywa), nakłada na organizatora obowiązek odprowadzenia podatku Vat w wys 23%, gdyż ta kasa liczona jest jako działalność gospodarcza. W moim okręgu organizuje się tylko i wyłącznie zawody krajowe i mistrzostwa okręgu. Każde inne mają status KONKURSU, bo tylko wtedy nie są opodatkowane. Ps: Jeśli zorganizują tanie zawody i jeszcze od tej opłaty startowej będą musieli odprowadzić 23% Vatu, to grosze zostaną na nagrody, napoje, posiłek i wynagrodzenia sędziów. Albo odbędą się zawody o "pietruszkę" lub uścisk prezesa. Jeśli zorganizują droższe zawody, by opłacało się jeszcze odprowadzić Vat, to będzie to oznaczało kompletną klapę z frekwencją. Jak się nie obrócić, zawsze dupa z tyłu... Ps 2: Jeśli organizowane są zawody z łodzi, to dolicz jeszcze kasę na obowiązkowe zabezpieczenie ich przez ratowników, a ci za friko nie pracują... Ps 3: Właśnie z powodu VAT zniesiono dodatkowe opłaty za połów z łodzi. U nas była to kwota 60 zł. W zamian doliczono symboliczne 10 zł do składki rocznej, co spotkało się z ogólnym oburzeniem tych wędkarzy, którzy z łodzi nie łowią. Pokrzyczeli, popsioczyli i zapłacili. Edited January 19, 2020 by Jotes 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 Godzinę temu, Jelec 52 napisał: Dziękuję. Dodam słowo "zawody" i zdam relację w marcu jaki był tego efekt. Dla mnie nie musisz, już znam efekt. Wpłacisz na zawody dla wszystkich a nie dla siebie. Darowizna to emocjonalny akt o podłożu empatycznym w stosunku do obdarowanego. Jakiekolwiek roszczenia w stosunku do obdarowanego ujmuje Kodeks Karny pod hasłem łapówka i wymuszenie. Działanie takie jest nie tylko niezgodne z prawem ale i moralnie naganne. Po takim dictum, gdy będą łagodni i w dobrych humorach to najwyżej cię wyśmieją i poproszą o oprzytomnienie. Jak będą złośliwi to nie dopuszczą do zawodów dzieląc darowiznę przez ilość członków w Okręgu, co w efekcie wykaże iż nie spełniłeś obowiązku opłaty startowej. A jak będą wredni to wyciągną te paragrafy, powiadomią Policję, zwołają Sąd Koleżeński i wywalą na twarz zgodnie ze statutem. Ja bym tak zrobił, bo skoro ci się nie podoba, to się wypisz. No chyba, że czytasz i działasz wybiórczo jak pseudo feministki, które są za równouprawnieniem tylko wtedy kiedy im to pasuje, tak jak tobie przy opłatach rocznych. Zapomniałeś o § 5 ust 1 Statutu PZW. I jeszcze coś w sprawie dzielenia kasy. Czy kiedykolwiek dostałeś paragon za opłaty licencyjne i składkę członkowską? No to chyba ważniejszy powód aby się wypisać, co nie? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 19, 2020 Report Share Posted January 19, 2020 (edited) 1 godzinę temu, Jotes napisał: Nie dzielą kasy między sobą, tylko robią unik fiskusowi. Z tego, co pamiętam zorganizowanie zawodów, gdzie pobierana jest opłata startowa (bo tak to się nazywa), nakłada na organizatora obowiązek odprowadzenia podatku Vat w wys 23%, gdyż ta kasa liczona jest jako działalność gospodarcza. W moim okręgu organizuje się tylko i wyłącznie zawody krajowe i mistrzostwa okręgu. Każde inne mają status KONKURSU, bo tylko wtedy nie są opodatkowane. Ps: Jeśli zorganizują tanie zawody i jeszcze od tej opłaty startowej będą musieli odprowadzić 23% Vatu, to grosze zostaną na nagrody, napoje, posiłek i wynagrodzenia sędziów. Albo odbędą się zawody o "pietruszkę" lub uścisk prezesa. Jeśli zorganizują droższe zawody, by opłacało się jeszcze odprowadzić Vat, to będzie to oznaczało kompletną klapę z frekwencją. Jak się nie obrócić, zawsze dupa z tyłu... Ps 2: Jeśli organizowane są zawody z łodzi, to dolicz jeszcze kasę na obowiązkowe zabezpieczenie ich przez ratowników, a ci za friko nie pracują... Ps 3: Właśnie z powodu VAT zniesiono dodatkowe opłaty za połów z łodzi. U nas była to kwota 60 zł. W zamian doliczono symboliczne 10 zł do składki rocznej, co spotkało się z ogólnym oburzeniem tych wędkarzy, którzy z łodzi nie łowią. Pokrzyczeli, popsioczyli i zapłacili. Tak, jest to zgodne z ustawą o podatku VAT bo jest traktowane jako świadczenie usług czy coś takiego. Mógłbyś podać jakiś link do regulaminu, regulującego ten status KONKURSU, jest to ciekawe i chętnie bym się z tym zapoznał i może podrzucił bym ten pomysł do koła. Może to dotyczy tylko zawodów tzw. TOWARZYSKICH. Czytałem niedawno regulamin ZOSW w okręgu że, organizator zawodów o mistrzostwo koła i tych zaliczanych do GP koła, ma obowiązek zatrudnienia sędziego mającego uprawnienia "sędziego okręgowego", więc te koszta będą musiały iść z kasy koła a nie z kieszeni członka. ad. PS 1: Moje koło jest "bogate" prowadzi działalność gospodarczą. ad. PS 2: Nigdy ratowników nie widziałem, chyba że na okręgowych są ale na takich nie byłem. Na łódce jest obowiązek posiadania koła ratunkowego i każdy uczestnik ma obowiązek posiadać ubraną kamizelkę ratunkową. Mój okręg ubezpiecza wędkarzy od NNW. ad. PS 3: W zeszłym roku u mnie podzielono składkę okręgową również na możliwość łowienia z łodzi. No ale to jest składka okręgowa a nie dodatkowa opłata podpadająca pod ustawę VAT. Edited January 19, 2020 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Janusz, przecież to Twoje pieniądze, zrobisz z nimi co zechcesz, a jeśli odliczysz w PIT to efekty powstaną w postaci wezwania do złożenia korekty i mandatu za wadliwe zeznanie. Właściwie Koledzy wyżej wyczerpali temat, więc nie będę po nich powtarzał. Pozdrowionka (doradca podatkowy 00953) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 (edited) 10 godzin temu, Jelec 52 napisał: ad. PS 1: Moje koło jest "bogate" prowadzi działalność gospodarczą. ad. PS 2: Nigdy ratowników nie widziałem, chyba że na okręgowych są ale na takich nie byłem. Na łódce jest obowiązek posiadania koła ratunkowego i każdy uczestnik ma obowiązek posiadać ubraną kamizelkę ratunkową. Mój okręg ubezpiecza wędkarzy od NNW. ad. PS 3: W zeszłym roku u mnie podzielono składkę okręgową również na możliwość łowienia z łodzi. No ale to jest składka okręgowa a nie dodatkowa opłata podpadająca pod ustawę VAT. ad 1. Zapomniałem jeszcze dodać, że wszystkie zawody koło powinno zgłaszać do ZG i tam odprowadzać jakiś procent od opłat startowych. Pewnie w mądrej książce to znajdziesz "Zasady sportu...". A jak na bidnego nie trafiło, to tylko się cieszyć, a nie szukać haków. Wątpię by gdziekolwiek w necie była instrukcja, jak wydymać fiskusa. Ot, ludziska kombinują jak mogą, a Polak potrafi... ad. 2. Jak się organizuje taką imprezę masową, to zabezpieczenie jest obowiązkowe i dlatego to podkreśliłem. Ale skoro w waszym kole są idioci i kamikaze, to ich brocha. Do pierwszego incydentu. Potem prokurator wszystko wyjaśni. U nas na Sulejowskim zawody zabezpieczają minimum 2 łodzie z wypasionymi silnikami. Jedna jest ratowników WOPR, a druga etatowych strażników okręgu. Były już zasłabnięcia, był zawał i natychmiastowa pomoc była konieczna. Nie myl więc i nie mieszaj obowiązkowego wyposażenia łodzi z obowiązkiem zabezpieczenia bezpieczeństwa uczestników masowej imprezy. Spróbuj wypłynąć łodzią na "prywatne łowy" bez kamizelki ratunkowej/asekuracyjnej... ad 3. Nie zrozumiałeś? Składki składkami i ich się nikt nie czepia. Ja napisałem o DODATKOWYM zezwoleniu na połów z łodzi. I właśnie dlatego 5-6 lat temu włączyli tę opłatę w składki roczne, by nie płacić haraczu. Edited January 20, 2020 by Jotes 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Alexspin, rzuć ustawami i paragrafami. Wolę się sam "rozejrzeć" tam gdzie trzeba bo tutaj nie otrzymałem od nikogo konstruktywnej odpowiedzi na temat tylko strachy na lachy i rozwalanie tematu na ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Nikt ci nie jest w stanie zabronić czegokolwiek. Ludzie wiedzą i piszą o faktach ale skoro nie masz o tym pojęcia, to odbierasz to, jako straszenie. Rób co chcesz, co najwyżej powstanie kilka nowych memów o "Januszu". 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Godzinę temu, Jelec 52 napisał: Wolę się sam "rozejrzeć" tam gdzie trzeba bo tutaj nie otrzymałem od nikogo konstruktywnej odpowiedzi na temat tylko strachy na lachy i rozwalanie tematu na ... I słusznie! Ja tylko cię nakierowałem, szukać niczego nie będę (wiek, słabe oczy, nie chce mi się już, inne zajęcia, itp). Ale przecież to nie powód, żeby się obrażać. Janusz ja nic do ciebie nie mam i szanuję cię jako kolegę z forum wędkarskiego. I tyle! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Alexspin Posted January 20, 2020 Popular Post Report Share Posted January 20, 2020 (edited) 2 godziny temu, Jelec 52 napisał: Alexspin, rzuć ustawami i paragrafami. Wolę się sam "rozejrzeć" tam gdzie trzeba bo tutaj nie otrzymałem od nikogo konstruktywnej odpowiedzi na temat tylko strachy na lachy i rozwalanie tematu na ... Sorry, Kolego. Rzucanie przepisami to nie jest instrukcja rzucania przynętą lub opinia o używanym sprzęcie. Ja z tego żyję, jeśli chcesz w tym zakresie opinię podatkową, bardzo proszę sprecyzować pytanie i wpłacić honorarium... Jeśli Ci to odpowiada zapraszam na Priv. Edited January 20, 2020 by Alexspin 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 Niestety nasz "sprytny" kolega postanowił opuścić nasz grajdołek. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 34 minuty temu, wind napisał: Niestety nasz "sprytny" kolega postanowił opuścić nasz grajdołek. No cóż, jakoś musimy się uporać z tą bolesną stratą. (Są ludzie, którym życie upływa na rozwiązywaniu problemów, które sami tworzą.) 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 22 godziny temu, Gość napisał: Mnie nie chodzi o odliczenie od podatku tylko od dochodu, co od osób fizycznych jest możliwe do 6% dochodu. Darować można każdemu nawet osobie fizycznej. Tu chodzi darowiznę na cele statutowe, można bo to wynika ze statutu PZW. Możliwe jest odliczenie 6% ale tylko darowizny przekazanej na cel pożytku publicznego a PZW do nich nie należy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted January 20, 2020 Report Share Posted January 20, 2020 33 minuty temu, wędkarstwo z pasją napisał: Możliwe jest odliczenie 6% ale tylko darowizny przekazanej na cel pożytku publicznego a PZW do nich nie należy Znów wprowadzasz w błąd. Darowiznę można przekazać na każde zarejestrowane stowarzyszenie, także PZW. Odliczenie nie zależy od statusu pożytku publicznego tylko od celu. Po pierwsze musi być to cel statutowy. Po drugie musi zawierać się w Art 4 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Zawody wędkarskie to dziedzina sportu ale tylko dla zarejestrowanych sportowców. Dla reszty to kultura fizyczna a ta jest ładnie ujęta w pkt 17 wspomnianego Artykułu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 21, 2020 Report Share Posted January 21, 2020 11 godzin temu, wind napisał: Niestety nasz "sprytny" kolega postanowił opuścić nasz grajdołek. Nie będę chodził z tego powodu w żałobie... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 22, 2020 Report Share Posted January 22, 2020 W dniu 20.01.2020 o 20:24, Docio napisał: Znów wprowadzasz w błąd. Darowiznę można przekazać na każde zarejestrowane stowarzyszenie, także PZW. Odliczenie nie zależy od statusu pożytku publicznego tylko od celu. Po pierwsze musi być to cel statutowy. Po drugie musi zawierać się w Art 4 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Zawody wędkarskie to dziedzina sportu ale tylko dla zarejestrowanych sportowców. Dla reszty to kultura fizyczna a ta jest ładnie ujęta w pkt 17 wspomnianego Artykułu. Po pierwsze. Zdanie" Znów wprowadzasz w błąd" jest kłamstwem. Rzeczywiście w tym momencie pomyliłem odliczenie darowizny z przekazaniem 1%. Można uznać to za błąd ale pierwszy a nie kolejny. "Darowiznę można przekazać na każde zarejestrowane stowarzyszenie, także PZW" - nigdy i nigdzie nie twierdziłem inaczej "Odliczenie nie zależy od statusu pożytku publicznego tylko od celu. Po pierwsze musi być to cel statutowy. Po drugie musi zawierać się w Art 4 ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. " - zgadzam się z tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 (edited) 18 godzin temu, wędkarstwo z pasją napisał: (…)"Darowiznę można przekazać na każde zarejestrowane stowarzyszenie, także PZW" - nigdy i nigdzie nie twierdziłem inaczej(…) Jakubie, przepraszam, mylisz się - darowiznę można przekazać każdemu podmiotowi, osobie fizycznej, osobie prawnej, jak również podmiotowi nie będącemu ani osobą prawną, ani fizyczną, niezależnie czy obdarowany jest gdziekolwiek zarejestrowany czy też nie. Tyle, że skutek podatkowy takiej darowizny będzie się znacznie różnił właśnie od statusu obdarowanego a także od formy przekazania darowizny. Edited January 23, 2020 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 45 minut temu, Alexspin napisał: Jakubie, przepraszam, mylisz się - darowiznę można przekazać każdemu podmiotowi, osobie fizycznej, osobie prawnej, jak również podmiotowi nie będącemu ani osobą prawną, ani fizyczną, niezależnie czy obdarowany jest gdziekolwiek zarejestrowany czy też nie. Tyle, że skutek podatkowy takiej darowizny będzie się znacznie różnił właśnie od statusu obdarowanego a także od formy przekazania darowizny. Zgadzam się z Tobą, że darowiznę można przekazać każdemu podmiotowi. Nie zgadzam się natomiast z tym, że się mylę. Pomyliłem się wcześniej pisząc, że nie będzie można odliczyć darowizny na PZW. Kolega Docio słusznie to zauważył i powiększył zbiór podmiotów którym można przekazać darowiznę o interesujący nas PZW. Oczywiście mógł powiększyć o osoby fizyczne i tak dalej ale nie było to przedmiotem dyskusji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts