Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem używałem łopaty na wodą.... do pozyskania gliny :P
Nad rzeką zamiast gliny świetnie działa suszony muł zazwyczaj jest go pod dostatkiem.

Napisano

Dzieki za odp. O lopacie wiedzialem :D Zyjemy w takich czasach ze ludzie sa wygodni i sie po prostu nie chce albo brak czasu. Z ciekawosci sprawdze ta gline. Widzalem nieduze opakowanie w markecie budowlanym. 

Napisano

Czy ktoś Ci broni sprawdzić? Podziel sie doświadczeniem jak zbadasz :)
A co do wygody, potestowałęm jakieś mikstury do koszyka i nie chce wincyj jak robię sam to wiem co dodałem jak przyprawilem i jestem w stanie wyciagnąć jakiekolwiek wnioski do modyfikacji, z przypadkowych torebek nic nie wynika. 
Swoją drogą nie zdziwił bym się  gdyby glina z marketa byłą dodatkiem do zanęt firmowych a jedyną różnica byłą by cena. 

Napisano

Mam wątpliwości. Glina jaką stosujemy i co opisał Wartburg, to ilasta skała osadowa. Glina ceramiczna to rozmyślnie dobrana mieszanka różnych minerałów.

Napisano

Glina ceramiczna służy do "lepienia" dzbanków i podobnych rzeczy. Jest to materiał sztucznie stworzony przez człowieka. Nienaturalny często z dodatkami. Nawet bym nie próbował używać jej podczas przygotowania zanęt.

Napisano

Sebastianie, z tej glinki możesz ulepić sobie króliczka wielkanocnego. W żadnym wypadku - jak napisał Krzysztof - nie próbuj nawet tego używać do zanęt.

Napisano

Zajrzałem pod link, szkoda czasu na jakiekolwiek rozprawki. To co zalinkował Sznikers bliższe jest plastelinie niż sypkiej materii, więc ciekaw jestem jak to wymieszać z innymi składnikami.

Napisano
1 godzinę temu, zwykły michał napisał:

Na stolnicy powinno się udać ;) Czego to ludzie nie wymyślą żeby zaoszczędzić o połowić

Druga po łopacie moja propozycja, propagowane przez Spławika66 suszone błotko poprzyborowe działa świetnie i zazwyczaj jest pod ręką :P