Skocz do zawartości

Spławikowe 2022

wind
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

To taki mini "sukces" bo podobno w tym kanale ryby nie biorą na nasiona. Zajęło mi aż 35 min i udowodnić tutejszym ekspertom co ryby myślą o ich opiniach. Większy leszcz walczył jak lew i zepsuł mi łowisko bo byłoby więcej :) Nie widziałem jeszcze żeby leszcz tak wałczył bo zachowywał się jak spory lin.

Ludzie regularnie karmią kaczki chlebem, łowią na chleb ale podobno pszenica się nie sprawdzi. Nie używam robaków bo nie można opędzić się od okoni.

Mam jeszcze inne tajne pomysły ale nie będę mówił że wyka jako zanęta selekcjonuje ryby i biorą tylko leszcze. Świeża pszenica to głownie płocie a sfermentowana to tylko klenie. Kiedy łowię na kukurydzę dodaje parzoną kaszę do zanęty bo daje mocny zapach i świetnie wabi ryby. Bardzo dobrze sprawdza się na liny.

Edytowane przez zwykły michał
literówka

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wstałem dwie godziny temu. Niestety na ryby nie poszedłem bo padało, dopiero przestało.Prognozy pogody mówią jednak że potem ma być słonecznie. Żyję więc nadzieją

Pogoda taka ostatnio że odbój przy ścianie domu zaczyna mi mchem porastać, pada i zimno.Lato zaś bardzo upalne i suche było więc zamiast trawnika mam piaskownicę. :)

DSCF7868.JPG

Dzisiejsze podchody ze spławikiem z powodu deszczu pod dachem. Jednak dzień nie powinien a nawet nie może być stracony. Właśnie odebrałem od kuriera 10 kg grochu, będą ryby jadły. Co bym ja nie łowił głodny wyszedłem chwilę do ogrodu pozbierałem trochę orzechów dla siebie. Za chwilę moczenie grochu, jutro gotowanie.

DSCF7894.JPG

DSCF7893.JPG

DSCF7896.JPG

Po dwóch dniach opadów znów nad rzeką z bolonką. Stan wody wzrósł dość wyraźnie ale można było łowić w miarę komfortowo. Niestety brały tylko klenie do 30 cm i podobne "sumy". Mżawka prawie cały czas więc wróciłem w błocie i mokry. Dlatego podczas powrotu nad autostradą ucieszył mnie widok że ktoś u mnie w domu rozpalił w piecu. :) Zamiast ryb przyniosłem kanie i jabłka. Dniówka zaliczona. Suszę wszystko jutro też jest dzień.

DSCF7901.JPG

DSCF7904.JPG

DSCF7906.JPG

DSCF7908.JPG

DSCF7910.JPG

DSCF7911.JPG

Edytowane przez ryukon1975

Ustanowiłem dziś mistrzostwo w łowieniu ryb małych a nawet jeszcze mniejszych. W wolnych chwilach oglądałem technikę lotniczą która nieustannie zwozi Ukraińcom "bułki" żeby mieli czym ugościć Rosjan. Ogólnie było nieźle tylko błoto jeszcze nie obeschło po opadach co widać na moich dłoniach.

DSCF7931.JPG

DSCF7932.JPG

DSCF7933.JPG

DSCF7939.JPG

DSCF7941.JPG

DSCF7950.JPG

DSCF7944.JPG

DSCF7946.JPG

DSCF7948.JPG

Tylko od prezentowania swojego zdania na takie tematy są inne fora/grupy na fb, etc. Może te "bułki", to jakaś głębsza metafora, za którą nie nadążam? 

Niech Moderator oceni, czy takie komentarze są dopuszczalne, czy nie.

Moderato nie cofnie mojego życia tego gdzie byłem i co robiłem. Chyba że to temat zakazany i mówimy o idealnym świecie. Nie widzę problemów.Czyli na świecie jest 8xmiliard kochających się ludzi a nie dwax8 miliardy karabinków szturmowych kałasznikowa. Na rybach świat się nie kończy.

• 2 tygodnie później...
15 godzin temu, mopsik napisał:

To tylko pozostaje zazdrościć połowów bo byłem na Piaskowym i zaledwie kilka płotek i krąpik.Rok temu o tej porze brały na potęgę ładne płocie.Może za tydzień będzie lepie

Słyszałem, że teraz najlepszą zanętą jest ta z dodatkiem miału węglowego... ;) 

• hege zamknął i odpiął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...