zwykły michał Napisano 6 Stycznia 2022 Zgłoszenie Napisano 6 Stycznia 2022 Byłem na koncercie ale bez muzyki tym razem 3
Wartburg Napisano 12 Stycznia 2022 Zgłoszenie Napisano 12 Stycznia 2022 Teraz to se można "zupke z aniołka" ugotować.... 2
wind Napisano 13 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Lutego 2022 Dziś z batem w garści nad Nogatem w Jazowej Przynajmniej nie padało Za to padły pierwsze rybki tego sezonu, mikre, bo mikre ale ręce w końcu złapały swój naturalny zapach Ta piękna płoć była pierwsza 3
mopsik Napisano 13 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 13 Lutego 2022 Dobrze że ręka pachnie rybką.Wyskoczyłem na kanały ale tylko po to by sobie posiedzieć. Woda martwa,nawet ok 12 tej w najcieplejszym momencie dnia zero ruchu choćby na powierzchni.Niemal cały czas przy brzegu lód. 3
wind Napisano 13 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Lutego 2022 O tej porze roku wybrałbym raczej Śledziowy, najgłębsze części. 1
mopsik Napisano 14 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 Za mocno wiało z południowo-zachodniego. Chciałem po prostu usiąść i popatrzeć na spławiki Szkoda ,że nie zabrałem echosondy (fishfindera) to bym chociaż potwierdził tzw studnię .łowilem w głębokim miejscu naprzeciwko rury z Gołębiego,tam rybka zawsze siedzi ,nawet zimą a jak jest słoneczko to wychodzi do brzegu żeby się ogrzać.Za tydzień chyba wyskoczę na Motławę w okolice Pruszcza/Lędowa.
wind Napisano 14 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2022 Mówią, że na Motławie w mieście gryzą. 1
mopsik Napisano 20 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 20 Lutego 2022 Hej.W zeszłym tygodniu zero brań i padła obietnica wyjazdu na Motławę w okolice Lędowa.Zajechałem na miejsce ok 7,30 ...rozkład wędek i pracujemy.Nurt dość mocny a woda mętna.Niestety w ciagu godziny zero brań.Co dziwne bo jak mijałem Mokry Dwór to zerknąłem na Motławę i widziałem ganiajacą drobnicę (może szczupaczek gonił) a tutaj,raptem 2km dalej i studnia.Decyzja - przelot na kanały - powinno mi to zająć 15 minut.Wybór padł na Kanał Gołębi.Kilka kulek zanęty i lecimy.5 minut i pierwsza płotka,potem następna i następna.Sama drobna ale chociaż była zabawa.Przynenta to pinka lub biały robaczek. Próbowałem na bułkę ale nie chciały pieczywa. 2
mopsik Napisano 27 Lutego 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Hej.Postanowiłem połowić w tym samym miejscu co tydzień temu.Zajechałem ok 7.00 i zonk...niemal na całym Gołębim lód.Piaskowy do połowy skuty.Znalazłem jedno miejsce bliżej rury łączącej kanały które nie było skute.Łowimy.Po ok godzinie kilka krąpików i kilka straconych haków (na dnie rosły trzciny).20 m wyżej zaczynało ottajać,pomogłem rzucając ołowiem ok 20 gr z wędki feeder.I łowimy.Zanęta i za kilka minut pierwsze płotki.Niestety sama drobnica.Sprawdziłem sondą z ciekawości.Jak słoneczko swieciło to na ok 1m od powierzchni masa rybek,niestety drobnica.W zanęcie - widać ciut większe rybki.Niech Was nie zmyli temperatura na zdjęciu,sonda leżała w trawie na słońcu zanim użyłem Edytowane 28 Lutego 2022 przez mopsik 3
mopsik Napisano 6 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 6 Marca 2022 Hej.Z obawą jechałem nad wodę z uwagi na -6stopni.Bo co mogło mnie czekać nad wodą jak nie lód ?Miał być Śledziowy ale cały skuty,to samo Gołębi (jedynie na samym końcu kilka metrów wolne) .Piaskowy też skuty.Zatem wybór prosty.Kilka kulek zanęty i łowię.Nie było łatwo,ostatnie przelotki zamarzały ale dałem radę.Przeszkadzał jeszcze ruch wody między kanałami.2 kawy i rosołek i można siedzieć bo zrobiło się cieplej.Na śniadanie odgrzewany bigosik.Czy połowilem ? Słabiutko.Sama drobna płoć.Ok 10tej lód lekko zszedł i nawet na Piaskowym rozstawiło się 2 wędkarzy.Niestety po godzince się zwinęli,nie wiem czy połowili. 2
wind Napisano 6 Marca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 6 Marca 2022 Wczoraj byłem na Szkarpawie, jechałem trochę z duszą na ramieniu ale lodu zero. Ryb tak samo 2
mopsik Napisano 13 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 13 Marca 2022 Kolejna niedziela nad wodą i kolejny raz extreme.Wszystkie kanały skute lodem ,jedynie na wypływach Gołębiego krótkie odcinku bez lodu.Szybko zrobiło się ciepło ale lód miał grubość ok 1cm (u brzegu) i nie topniał za szybko.Dzisiaj sama drobnica,wiecej uklejek jak ostatnio.Na Piaskowym mijłem kilku wędkarzy ale nie wiem czy coś połowili. 2
mopsik Napisano 20 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2022 Dzisiaj już zupełnie spokojny jechałem a kanały ,bez obawy o lód.Miał być Śledziowy ale jak koń skręciłem na Gołębi.Co do rybek...sama drobnica.Do godz 10 tej brały niemal same krąpiki,takie po 5-7 cm - może innym rybkom przeszkadzała mgła ?Później pojawiła się płotka ale też nie powalała wielkością. O dziwo - jak ostatnio brały tylko na pinkę tak dzisiaj już tylko na białe i to minimum 2 grubasy na haku :).Kuku nawet nie ruszyły. Sporo uklejek pojawiło się na powierzchni jak wyszło słoneczko - to oznacza że kanały zaczynają żyć. 3
wind Napisano 20 Marca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2022 Połowione, gratuluję My wybraliśmy się w sobotę do Drewnicy, nad Szkarpawę. Na bata łowiłem bez przerwy drobna płotkę i wzdręgę, pojawiały się niewielkie okonki. Ta była chyba największa. 4
mopsik Napisano 21 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 21 Marca 2022 Nie napisałeś .... ale wspomnę bo widzę na zdjęciu grill był 1
wind Napisano 21 Marca 2022 Autor Zgłoszenie Napisano 21 Marca 2022 28 minut temu, mopsik napisał: Nie napisałeś .... ale wspomnę bo widzę na zdjęciu grill był Bez kiełbachy ryby nieważne 2
mopsik Napisano 27 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Hej.Dzisiaj to samo miejsce co tydzień temu.Za tydzień już chyba na Wisłę wyskoczę.Ogólnie sama drobnica ale w odróżnieniu od tydzień temu - brały już tylko na pinkę.Białego grubego nie chciały ruszyć. Były świeżutkie ,może coś tam nie tak z zapachem było ?... Edytowane 27 Marca 2022 przez mopsik 4
Docio Napisano 27 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2022 12 minut temu, mopsik napisał: Dzisiaj to samo miejsce... A ten milusi futrzak to kompan czy tubylec?
mopsik Napisano 27 Marca 2022 Zgłoszenie Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) Chyba jedno i drugie.Jak był lód to jako jedyny coś łowił.Targała bo to chyba norka ukleje jak nic biega w kółko jakby miała ADHD Edytowane 27 Marca 2022 przez mopsik 2
mopsik Napisano 10 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 2022 Wg METEO miało dzisiaj nieźle wiać z zachodu.Zaplanowałem sobie wyjazd na Śledziowy bo na odcinku bliżej śluzy zachód mam za plecami :).No cóż...METEO lekko się pomyliło bo wiało bardziej z południowego zachodu co lekko utrudniało łowienie.Co do łowienia...leszcza brak,jazia brak.Zasadniczo płoć i krąpiki.Płoć taka nawet spora ale brania były tylko na pinkę.Nie chciały nawet polizać grubego białego.Na Piaskowym widziałem kilku wędkarzy,może ktoś z forum i się pochwali ? 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wind Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 2022 Wczoraj tradycyjnie w duecie z Pawłem wybraliśmy się, równie tradycyjnie na Szkarpawę do Drewnicy. Ludzi w ogóle, dojechali dopiero po 9.00, trochę podwiewało z tyłu, ale daliśmy radę. Słoneczko dopisało Brały drobne płotki, leszczyki i okonki. Życie uprzykrzały uklejki. 5
mikolaj łódzki Napisano 10 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 2022 Fajnie macie ręce już rybą śmierdzą porządnie a ja nawet nie mam okazji nawet do zmarznięcia.
zwykły michał Napisano 16 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 16 Kwietnia 2022 Poranny połów. Wygląda jak krzyżówka płoci i leszcza. Dobrze myślę? 3
Docio Napisano 16 Kwietnia 2022 Zgłoszenie Napisano 16 Kwietnia 2022 Podobne do wszystkiego. Jak mówią, dobrze, że nie czarne. A poważniej, płoć ma niemal dwa miesiące wcześniej tarło i w zupełnie innych miejscach niż leszcz. Jeśli to krzyżówka to już prędzej leszcza z krąpiem, ale upierał się nie będę. Fajna rybka i tyle w temacie.
Rekomendowane odpowiedzi