wind Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Orkiestra spławikowa gra nadal Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Byłem na koncercie ale bez muzyki tym razem 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 12, 2022 Report Share Posted January 12, 2022 Teraz to se można "zupke z aniołka" ugotować.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 13, 2022 Author Report Share Posted February 13, 2022 Dziś z batem w garści nad Nogatem w Jazowej Przynajmniej nie padało Za to padły pierwsze rybki tego sezonu, mikre, bo mikre ale ręce w końcu złapały swój naturalny zapach Ta piękna płoć była pierwsza 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 13, 2022 Report Share Posted February 13, 2022 Dobrze że ręka pachnie rybką.Wyskoczyłem na kanały ale tylko po to by sobie posiedzieć. Woda martwa,nawet ok 12 tej w najcieplejszym momencie dnia zero ruchu choćby na powierzchni.Niemal cały czas przy brzegu lód. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 13, 2022 Author Report Share Posted February 13, 2022 O tej porze roku wybrałbym raczej Śledziowy, najgłębsze części. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 14, 2022 Report Share Posted February 14, 2022 Za mocno wiało z południowo-zachodniego. Chciałem po prostu usiąść i popatrzeć na spławiki Szkoda ,że nie zabrałem echosondy (fishfindera) to bym chociaż potwierdził tzw studnię .łowilem w głębokim miejscu naprzeciwko rury z Gołębiego,tam rybka zawsze siedzi ,nawet zimą a jak jest słoneczko to wychodzi do brzegu żeby się ogrzać.Za tydzień chyba wyskoczę na Motławę w okolice Pruszcza/Lędowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 14, 2022 Author Report Share Posted February 14, 2022 Mówią, że na Motławie w mieście gryzą. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 20, 2022 Report Share Posted February 20, 2022 Hej.W zeszłym tygodniu zero brań i padła obietnica wyjazdu na Motławę w okolice Lędowa.Zajechałem na miejsce ok 7,30 ...rozkład wędek i pracujemy.Nurt dość mocny a woda mętna.Niestety w ciagu godziny zero brań.Co dziwne bo jak mijałem Mokry Dwór to zerknąłem na Motławę i widziałem ganiajacą drobnicę (może szczupaczek gonił) a tutaj,raptem 2km dalej i studnia.Decyzja - przelot na kanały - powinno mi to zająć 15 minut.Wybór padł na Kanał Gołębi.Kilka kulek zanęty i lecimy.5 minut i pierwsza płotka,potem następna i następna.Sama drobna ale chociaż była zabawa.Przynenta to pinka lub biały robaczek. Próbowałem na bułkę ale nie chciały pieczywa. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 27, 2022 Report Share Posted February 27, 2022 (edited) Hej.Postanowiłem połowić w tym samym miejscu co tydzień temu.Zajechałem ok 7.00 i zonk...niemal na całym Gołębim lód.Piaskowy do połowy skuty.Znalazłem jedno miejsce bliżej rury łączącej kanały które nie było skute.Łowimy.Po ok godzinie kilka krąpików i kilka straconych haków (na dnie rosły trzciny).20 m wyżej zaczynało ottajać,pomogłem rzucając ołowiem ok 20 gr z wędki feeder.I łowimy.Zanęta i za kilka minut pierwsze płotki.Niestety sama drobnica.Sprawdziłem sondą z ciekawości.Jak słoneczko swieciło to na ok 1m od powierzchni masa rybek,niestety drobnica.W zanęcie - widać ciut większe rybki.Niech Was nie zmyli temperatura na zdjęciu,sonda leżała w trawie na słońcu zanim użyłem Edited February 28, 2022 by mopsik 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 6, 2022 Report Share Posted March 6, 2022 Hej.Z obawą jechałem nad wodę z uwagi na -6stopni.Bo co mogło mnie czekać nad wodą jak nie lód ?Miał być Śledziowy ale cały skuty,to samo Gołębi (jedynie na samym końcu kilka metrów wolne) .Piaskowy też skuty.Zatem wybór prosty.Kilka kulek zanęty i łowię.Nie było łatwo,ostatnie przelotki zamarzały ale dałem radę.Przeszkadzał jeszcze ruch wody między kanałami.2 kawy i rosołek i można siedzieć bo zrobiło się cieplej.Na śniadanie odgrzewany bigosik.Czy połowilem ? Słabiutko.Sama drobna płoć.Ok 10tej lód lekko zszedł i nawet na Piaskowym rozstawiło się 2 wędkarzy.Niestety po godzince się zwinęli,nie wiem czy połowili. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 6, 2022 Author Report Share Posted March 6, 2022 Wczoraj byłem na Szkarpawie, jechałem trochę z duszą na ramieniu ale lodu zero. Ryb tak samo 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 13, 2022 Report Share Posted March 13, 2022 Kolejna niedziela nad wodą i kolejny raz extreme.Wszystkie kanały skute lodem ,jedynie na wypływach Gołębiego krótkie odcinku bez lodu.Szybko zrobiło się ciepło ale lód miał grubość ok 1cm (u brzegu) i nie topniał za szybko.Dzisiaj sama drobnica,wiecej uklejek jak ostatnio.Na Piaskowym mijłem kilku wędkarzy ale nie wiem czy coś połowili. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 20, 2022 Report Share Posted March 20, 2022 Dzisiaj już zupełnie spokojny jechałem a kanały ,bez obawy o lód.Miał być Śledziowy ale jak koń skręciłem na Gołębi.Co do rybek...sama drobnica.Do godz 10 tej brały niemal same krąpiki,takie po 5-7 cm - może innym rybkom przeszkadzała mgła ?Później pojawiła się płotka ale też nie powalała wielkością. O dziwo - jak ostatnio brały tylko na pinkę tak dzisiaj już tylko na białe i to minimum 2 grubasy na haku :).Kuku nawet nie ruszyły. Sporo uklejek pojawiło się na powierzchni jak wyszło słoneczko - to oznacza że kanały zaczynają żyć. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 20, 2022 Author Report Share Posted March 20, 2022 Połowione, gratuluję My wybraliśmy się w sobotę do Drewnicy, nad Szkarpawę. Na bata łowiłem bez przerwy drobna płotkę i wzdręgę, pojawiały się niewielkie okonki. Ta była chyba największa. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 21, 2022 Report Share Posted March 21, 2022 Nie napisałeś .... ale wspomnę bo widzę na zdjęciu grill był 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 21, 2022 Author Report Share Posted March 21, 2022 28 minut temu, mopsik napisał: Nie napisałeś .... ale wspomnę bo widzę na zdjęciu grill był Bez kiełbachy ryby nieważne 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 (edited) Hej.Dzisiaj to samo miejsce co tydzień temu.Za tydzień już chyba na Wisłę wyskoczę.Ogólnie sama drobnica ale w odróżnieniu od tydzień temu - brały już tylko na pinkę.Białego grubego nie chciały ruszyć. Były świeżutkie ,może coś tam nie tak z zapachem było ?... Edited March 27, 2022 by mopsik 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 12 minut temu, mopsik napisał: Dzisiaj to samo miejsce... A ten milusi futrzak to kompan czy tubylec? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 (edited) Chyba jedno i drugie.Jak był lód to jako jedyny coś łowił.Targała bo to chyba norka ukleje jak nic biega w kółko jakby miała ADHD Edited March 27, 2022 by mopsik 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted April 10, 2022 Report Share Posted April 10, 2022 Wg METEO miało dzisiaj nieźle wiać z zachodu.Zaplanowałem sobie wyjazd na Śledziowy bo na odcinku bliżej śluzy zachód mam za plecami :).No cóż...METEO lekko się pomyliło bo wiało bardziej z południowego zachodu co lekko utrudniało łowienie.Co do łowienia...leszcza brak,jazia brak.Zasadniczo płoć i krąpiki.Płoć taka nawet spora ale brania były tylko na pinkę.Nie chciały nawet polizać grubego białego.Na Piaskowym widziałem kilku wędkarzy,może ktoś z forum i się pochwali ? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wind Posted April 10, 2022 Author Popular Post Report Share Posted April 10, 2022 Wczoraj tradycyjnie w duecie z Pawłem wybraliśmy się, równie tradycyjnie na Szkarpawę do Drewnicy. Ludzi w ogóle, dojechali dopiero po 9.00, trochę podwiewało z tyłu, ale daliśmy radę. Słoneczko dopisało Brały drobne płotki, leszczyki i okonki. Życie uprzykrzały uklejki. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted April 10, 2022 Report Share Posted April 10, 2022 Fajnie macie ręce już rybą śmierdzą porządnie a ja nawet nie mam okazji nawet do zmarznięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 16, 2022 Report Share Posted April 16, 2022 Poranny połów. Wygląda jak krzyżówka płoci i leszcza. Dobrze myślę? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 16, 2022 Report Share Posted April 16, 2022 Podobne do wszystkiego. Jak mówią, dobrze, że nie czarne. A poważniej, płoć ma niemal dwa miesiące wcześniej tarło i w zupełnie innych miejscach niż leszcz. Jeśli to krzyżówka to już prędzej leszcza z krąpiem, ale upierał się nie będę. Fajna rybka i tyle w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts