niebel Napisano 23 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 A ja myślałem że Wartburg robi te sery od podstaw ;-) A to tylko dymienie - fajny patent - też takie lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 23 Lutego 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 10 godzin temu, niebel napisał: A ja myślałem że Wartburg robi te sery od podstaw ;-) Niestety nie posiadam ani stada parzystokopytnych ani warunków na trzymanie takowego- ale dziękuje za wyrazy uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 24 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 A po co Ci krowa? Rozmawialiśmy jak ja robię ze sklepowego mleka. Wszystkie składniki są w sklepach i tylko ok godzinki pracy i masz ser biały a'la Koryciński, nie mylić z twarogiem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 24 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 Kolega mnie kiedyś poczęstował takim “swojskim” Korycińskim i muszę przyznać, że bardzo mi smakował. A jakby go jeszcze poddymić, to byłaby bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Docio Napisano 24 Lutego 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 (edytowane) Jakieś 4-5 lat temu obejrzałem sobie ten film i od tamtej pory, co jakiś czas robię sobie własny ser biały. Ale na sam film trafiłem ponieważ wcześniej z tego kanału nauczyłem się robić wędliny w szynkowarze. A teraz, to nie reklama lecz wygoda, w ich sklepie internetowym kupiłem wszystko co było mi potrzeba do szynkowara oraz robienia sera. I tu mała uwaga. Torebki do szynkowara mają bezpieczną temperaturę użytkowania 125°C, więc postanowiłem wykorzystać je do gotowania kasz i ryżu. Ograniczenie do ciągłego nadzoru nad gotowanymi produktami sypkimi oraz o ok 30% ucięcie kosztów zakupu, opakowania zbiorcze zamiast konfekcjonowanych w torebkach 100-125 g, okazało się wyjątkowo wygodne i opłacalne, wystarczy tylko torebkę ponakłuwać aby woda dotarła do kaszy lub ryżu. Aha. Wędliny dojrzewające naumiałem się robić z tego filmu i udają się za każdym razem a dotyczy to schabu, karkówki, szynki, boczku i łopatki. Tak łopatki, odkąd gdzieś przeczytałem, że większość włoskich szynek na naszym rynku są zrobione tak naprawdę z łopatki. Dojrzewanie 7-10 dni w zależności od wielkości kawałka w odpowiedniku 1-1,5 kg z tym że długie i cienkie kawałki traktujemy jak lżejsze a krótkie i grubsze jako cięższe. Chodzi o odsuszenie wewnątrz mięsa. Robię ile potrzebuję, wiem co jem bez zbędnych dodatków chemicznych, trwałość produktów jest długa, co więcej trzeba? Masło robię ze śmietany w mikserze, majonez za pomocą blendera, musztarda to nie problem, o ile ktoś lubi super ostrą to niemal od ręki, jeśli nie to czeka go gotowanie jabłek, sos pomidorowy odpowiednio zblendowany nie odróżni się od firmowego keczupu. Trochę pracy, tylko trochę, większość to czekanie aż się zrobi, samo. Edytowane 24 Lutego 2024 przez Docio 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 24 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 Mi dzika Wisła kojarzy się z pięknymi zakolami i łąkami na których wypasają się krowy. Taki widok z dawnych lat. Jadąc dalej tym tropem wyobraziłem sobie kolegę Wartburga, który znudzony połowem, dla rozruszania się wolnym krokiem podchodzi do do jednej sztuki z bańką i ....... No i stąd bańka mleka w samochodzie A potem pyszne wędzone serki wiem wiem mam bujną wyobraźnię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 25 Lutego 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Wszystko fajnie tylko krowy wygineli, spotkanie stadka graniczy z cudem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 25 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Jeszcze na początku tego stulecia działała hodowla przy "buchcie" nad Narwią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 26 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2024 Jeszcze 10 lat temu były pojedyncze krowy na wsiach a teraz to rzadkość poza fermami. Świat się zmienia bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 4 Kwietnia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2024 Pierwsze gotowanie zupki z aniołka 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 7 Kwietnia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2024 Pierwsze wietrzenie bambusu, oj ładnie naprawiło dołek na zapływie główki bedzie latem zabawa. Wyniki to jakieś krąpiki numer większe od żyletki. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 20 Maja 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2024 Nowy ulepszony wymiar sytuacji "gówno złapał" Podjechałem na starą zerwaną główkę a tu po chwili niespodzianka w krzakach coś chlupie.... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 16 Sierpnia 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2024 Wody do kolan ryb do *** /jak ciut wyżej niz kolana/ 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 10 Czerwca 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2025 (edytowane) Jako że na dalszy wypad kompletnie nie mam czasu, postanowiłem sie zainteresować dwoma stawami "miastowymi" bespośrednio koło miejsca zamieszkania, w jednym zadbanym i mniej zeutrofilizowanym cośtam łapałem więc przyszła pora na dzikszy i piekielnie zarośnięty. W tym celu na szybkości wyprodukowałem Tiroler Baseballschläger i z barku czasu skończyło sie na testach ale metoda rokuje Edytowane 10 Czerwca 2025 przez Wartburg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Czerwca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2025 Spławik to masz wypasiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 10 Czerwca 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2025 Że to na stołku?? To cięzarek w wersji pałeczka tyrolska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Czerwca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2025 Wszędzie widzę spławiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2025 Tutaj pałeczka tyrolska raczej juz nie zaradzi ewentualnie grabie... bo zasadniczo karaski powinny się zostać 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 27 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2025 Lepsza byłaby jakaś brona podpięta do haka w samochodzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2025 Tam nie ma jak wjechać autem; tylko służby a i to jak cieć brame otworzy zazwyczaj stosuje rower , jest drugi staw w dużo lepszej kondycji ale wszystkie pięć miejsc z reguły zajęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 14 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 Jako że sezon i tak mam w plecy wystrugałem sobie spławiki na przystawke фосфоресцентные 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wartburg Napisano 6 Listopada 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2025 Będąc przejazdem nad Bugiem tradycyjnie zapaliłem światełko tym co na wiecznych łowach, Drygie foto to dokładna lokalizacja tylko z 36 roku /Credits: "Czarno-biały świat w kolorze" 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 6 Stycznia Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia (edytowane) Już po kilku tatach nabrałęm zapału aby domalować brakujące kalkomanie do renowacji kijka otrzymanego swojego czasu od Ubertrola. Znalezienie oryginalnych przelotek trochę trwało ale wreszcie są aczkolwiek dwie wymagają drobnej interwencji jubilerskiej bo się rozmiar zgadza umiarkowanie... /nową produkcją jakże zaawansowaną technologicznie jest ta prostokątna..../ Edytowane 6 Stycznia przez Wartburg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi