Adrinek Posted April 9 Report Share Posted April 9 Część w regulaminie PZW nic nie pisze o wędce z sklepu więc mogę sobie zrobić z kija drewnianego wędkę z żyłką ,spławik ,ciężarki i haczyk prawda? Proszę o odpowiedź? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 9 Report Share Posted April 9 Śmiało. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 9 Report Share Posted April 9 (edited) Wszystko zależy od tego na ile masz rozeznanie jak to zrobić. Materiał czyli leszczyna, jałowiec itp. powinny być ucięte jesienią i sezonować się przez zimę. Samo wykonanie nie jest proste ale też zależy jak wysokie masz wymagania. Edited April 9 by ryukon1975 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted April 9 Popular Post Report Share Posted April 9 Jest kilka szkól: leszczyne i jałowiec na szczytowke po wysezonowaniu nasączyć olejem spożywczym inni mówią o gorącym pokoście, jeszcze inni zalecali moczenie prze poł roku w gnojówce i ponowne suszenie, pracochłonne, lepiej posadzić bambus, tylko pamętaj o barierze korzeniowej bo ci sie dziadostwo rozlezie po ogrodzie twoim i sąsiadów.. to będzie naprawde ciężkie do usunięcia. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 9 Report Share Posted April 9 Bambus przezimuje w Polsce? Tutaj można spotkać i nawet znam miejsce gdzie jest materiał na uklejówkę 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 9 Report Share Posted April 9 Niektóre gatunki tak, patyka na sumy nie wychodujesz ale szczupakówke spokojnie że o plotkach nie wspomne. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Alexspin Posted April 10 Popular Post Report Share Posted April 10 (edited) Moją pierwszą wędkę zrobiłem z pędu leszczynowego, gdy miałem 8 lat. Mierzyła około 1,5m, miała przelotki ze stalowych szpilek zgiętych w łuk i wbitych w pręt, najtrudniej było zrobić szczytową, bo szczytówka była zbyt cienka żeby wbić szpilkę, więc była przymocowana omotką z kordonku. Żyłka gorzowskiej firmy Stilon 0,30 miała grubość linki do wieszania bielizny i była nawinięta na dwa gwoździe. Tylko haczyki były oryginalne. Posłużyła mi całe wakacje, złowiłem na nią dwa szczupaki, kilka linów, a najwięcej karasi. To były czasy gdy w Dobrzynce (okolice wsi Zofiówka k. Tuszyna) szerokości 2-3m ryby wręcz roiły się, ale to był 1957 r. i nikt jej nie zarybiał. Edited April 10 by Alexspin 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted April 10 Popular Post Report Share Posted April 10 2 godziny temu, Alexspin napisał: Tylko haczyki były oryginalne Niech zgadnę. Mustad złote kryształki typu Limerick. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 10 Report Share Posted April 10 2 godziny temu, Docio napisał: Niech zgadnę. Mustad złote kryształki typu Limerick. Nie mam pojęcia, dostałem od chrzestnego. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario1906 Posted April 10 Report Share Posted April 10 (edited) Ehhhhh to były czasy, mój początek wędka z wysuszonej gałęzi, później bambusowa zgryzany ołów na żyłce i ten spławik z pióra łabędzia tyle lat przerwy i teraz kosmos. Bez problemu z kija możesz zrobić wędzisko. Edited April 10 by Dario1906 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Docio Posted April 10 Popular Post Report Share Posted April 10 4 godziny temu, Alexspin napisał: Nie mam pojęcia, dostałem od chrzestnego. W 1969 zaczynałem z Tatą jako 6-cio latek. Sześć lat potem odszedł i sam już kontynuowałem choć z przeszkodami. Dopiero dwa lata później po zdaniu egzaminu stałem się niezależny. Lepiej, po kolejnych dwóch dostałem z Koła prawo do wykupu znaczka spinning za aktywne uczestnictwo w pracach Koła. Kto żył w tamtych czasach to wie jak "łatwo" było taki znaczek wykupić. Znamienne jest to, że ojciec lubił wiązać przypony wcześniej, różne długości nawinięte na tekturowe drabinki, a na tych przyponach różne wielkości haków, o których wspomniałem. Z zaoszczędzonymi pieniędzmi sam zacząłem chodzić do sklepu wędkarskiego przy bazarze Różyckiego bo był najbliżej. Tam innych jak Mustad Limerick nie uświadczyło się a były pieruńsko drogie. Czasem jeździłem do sklepu Sum w Domu Wędkarza i tam sytuacja była identyczna choć wybór był większy. Któregoś dnia po raz pierwszy do sklepu "przy Różycu" była kolejka i to uczciwej długości. Spytałem się po co i okazało się, że dowieźli mustady okrągłe, no to i ja stanąłem. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted April 10 Popular Post Report Share Posted April 10 (edited) 7 godzin temu, Dario1906 napisał: spławik z pióra łabędzia To prosze piórka, pałka wodna sitowie i korek Bambus hmmm zasadniczo unikam innych materiałów na wędziska... Edited April 10 by Wartburg 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario1906 Posted April 11 Report Share Posted April 11 7 godzin temu, Wartburg napisał: To prosze piórka, pałka wodna sitowie i korek Z korka to jeszcze nie widziałem. Chyba jestem za młody 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted April 11 Popular Post Report Share Posted April 11 A jestem za młody zeby widzieć to Wędziska 1939 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kat_636 Posted April 12 Report Share Posted April 12 wartburg - toż to dawno dawno temu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted April 12 Popular Post Report Share Posted April 12 (edited) Wartburg w zeszłym roku.... Edited April 12 by Wartburg 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 13 Report Share Posted April 13 (edited) On 4/11/2023 at 8:40 AM, Wartburg said: A jestem za młody zeby widzieć to Wędziska 1939 Można kupić takie kije w cenie powiedziałbym przystępnej. Mają też spławiki Edited April 13 by zwykły michał dopisek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 13 Report Share Posted April 13 No to Michał załatwiłeś Wartburgowi bezsenne noce. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 13 Report Share Posted April 13 (edited) Jeśli już nie będzie spał to podpowiem, że na filmie używają drewna z Chlorocardium rodiei coś z rodziny wawrzynowców. Nie znalazłem polskiego odpowiednika nazwy łacińskiej a angielski to greenheart. A tutaj jest "przepis" na spławiki. Nie czytałem całego artykułu i zostawiam na później. Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy z tłumaczeniem to chętnie pomogę. Edited April 13 by zwykły michał Dopisek 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrinek Posted April 26 Author Report Share Posted April 26 W dniu 12.04.2023 o 23:32, Wartburg napisał: Wartburg w zeszłym roku.... Fajne fotki to Wisła? Jaka to rzeka? Fajne fotki .Wisła ? Jaka to rzeka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 26 Report Share Posted April 26 Tak Wisłą -mazowieckie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts