zwykły michał Napisano 3 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2025 Nic nie stoi na przeszkodzie używania wędziska z kołowrotkiem w sposób podobny do bata. Od lat łowię w ten sposób w małej rzece i jest to bardzo wygodne. Nie wyobrażam sobie jednak zarzucania bolonką zestawu z lekkim wagglerem. Zaczepienie zestawu to jedno a uszkodzenie wędziska to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 3 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2025 10 godzin temu, zwykły michał napisał: Nie wyobrażam sobie jednak zarzucania bolonką zestawu z lekkim wagglerem. Nie wiem co dla Ciebie znaczy "lekki waggler" ale osobiście spokojnie łowiłem na zestaw 0,8 g montowany na stałe przy gruncie ok 2,5 m oraz zestawem 5 g odległościowo ok 25 m przy gruncie 8 m. Moja bolonka ma cw 5-20 g i długość 5 m. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 3 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2025 Waggler 0.8 g to dolna granica rozmiarów z tego co wiem, lżejsze to rzadkość. Mam gdzieś takie Osobiście nigdy nie używałem bolonki w wodzie stojącej bo mam do tego inne kije. Spróbuje z ciekawości jak to wygląda w praktyce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 4 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2025 Podejdź do tego jak do najzwyklejszego teleskopu, takiego nieco dłuższego. Zestaw składaj jak do match obojętne czy spławik stały, czy przelotowy. Przy głównej 0,14-0,16 zobaczysz jak pięknie zestaw 1 g śmiga spokojnie na 10 m. Naprawdę nie trzeba machać jak cepem, do czego zmuszają cięższe wędziska, prawdziwa finezja. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 4 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2025 Spróbuję bo ciekawość mnie zżera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
No Exist Napisano 8 Lutego 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2025 Pod koniec sezonu kupiłem dwa kołowrotki Preston Centris SD i kilka spławików na zamówienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mikolaj łódzki Napisano 3 Marca 2025 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2025 Ale jest dobrze. Na początek dorbizna: wkrety do kulek , igły ,kretliki ,gumki, różniaste to co w polsce drogie. Zestaw do bezpiecznego klipa. Instrukcja sie zgadza z pewną marką ale czy zawartość ? Pva w dobrej cenie. Mam pewien plan co do siateczki potstuję w boju. Żeby nie było tak karpiowo to paproszki i żaby. Spomby. I coś jakby mi sie przysneło. Tak to moje pierwsze buczki. Było jeszcze trochę pierdółek kółka łacznikowe kretliki ,stoperki. Za całość zapłaciłem 120-130 zł. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebel Napisano 4 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2025 Aleś chłopie zaszalał Lód sio z wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 4 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2025 Ło panie, ciężkie pociskie kierowane, poważne zbrojenia 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 4 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2025 Biedne ryby się nie ukryją 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 4 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2025 Mam pare koncepcij przede wszystkim to siatki pva i łowienie na białe robaki w marcu ,kwietniu. I jak sie sezon rozkerci necenie kukurydzą systematycznie po 0.5l dzienie. I zobaczyć czy karpie powychodzą. Ale życie jak zawsze zweryfikuje. Pochodze też z spławikiem na liny i karasie ale to sierpień dopiero. Jak sie zbiore w sobie to może nawet nad wisłe mnie wywjeje ale to wyprawa jaką mam w głowie od 3 lat. Nadal myśle czy ponad warszawą czy za nią albo na bugo-narwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 5 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2025 Ambitny plan Wisła to temat nomen/omen rzeka; ale na niewprawne oko jest czytelniejsza niż Bug czy Narew. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 5 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2025 Każdy musiał gdzieś zacząć. Trzeba odsiedzieć lub wychodzić swoje żeby mieć jakieś wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zwykły michał Napisano 8 Marca 2025 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2025 Nabyłem pewną ilość sprzętu ale wybrałem dwie sztuki warte pokazania. Matchówka Bruce & Walker, recznie robiona z kompozytu węglowego. Jak ten kij pracuje na sucho to aż mnie ciarki przeszły. Mam okazję machać ciekawymi kijami z racji tego, że handluje sprzętem używanym. Odłożyłem sobie Daiwe Harrier do wagglera ale daleko jej do tego kija. Druga to klejonka Alcock Wizard. Bardzo fajna akcja, trochę lejąca ale pod obciążeniem powinno być mnóstwo emocji. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1906 Napisano 24 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2025 Witam kupiłem dzisiaj kijek Mistrall nautilio 3.60M 120g. Mam nadzieję że się sprawdzi. Jeszcze nigdy nie miałem nic z tej firmy 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 10 godzin temu, Dario1906 napisał: Jeszcze nigdy nie miałem nic z tej firmy Tania niżowa firma ale można znaleźć w niej prawdziwe perełki. Należy tylko oceniać z punktu widzenia praktyki a nie zapatrywać się w markę. Drobiazg a mu nie odpuszczam. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1906 Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 36 minut temu, ryukon1975 napisał: Tania niżowa firma ale można znaleźć w niej prawdziwe perełki. Należy tylko oceniać z punktu widzenia praktyki a nie zapatrywać się w markę. Drobiazg a mu nie odpuszczam. No to prawda osobiście znam przypadki gdzie były kupowane kije markowej firmy za naprawdę wysoką cenę a łamały się jak zapałki czy przy wyrzucie jak i ciagnięciu ryby także zobaczymy kijek mi się spodobał. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 (edytowane) Tak samo jest w każdej dziedzinie. Znana marka nie gwarantuje jakości bo każdemu zdarzyło się wypuścić buble kiedy kontrola jakości kulała. Dopisek: Z ciekawości zapytam jakie masz dla niego przeznaczenie? Na rzekę wydaje mi się za krótki, na wodę stojącą za długi i ciężki. To tylko moje zdanie. Edytowane 25 Marca 2025 przez zwykły michał dopisek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1906 Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 (edytowane) Godzinę temu, zwykły michał napisał: Z ciekawości zapytam jakie masz dla niego przeznaczenie? Na rzekę wydaje mi się za krótki, na wodę stojącą za długi i ciężki. To tylko moje zdanie. Kupiłem na pierwszą przygodę rzeczna. No spróbuję jak będzie źle to kupie inna P.S No metodą prób i błędów miło że to tylko twoje zdanie a nie odrazu krytyka Edytowane 25 Marca 2025 przez Dario1906 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 Jeżeli łowisz w małej rzece albo pod drzewami to dłuższy kij będzie przeszkadzać. Cw sugeruje mniejszą rzekę Kilka lat temu kupiłem coś takiego. Dla siebie kupiłem 3.9m do 180g Kijek jest bardzo ładnie zrobiony, wszystko prosto wklejone, nie ma do czego się przyczepić. Używałem ze trzy razy bo rzadko łowie feederem. Na na dolniku czuć brania kiełbi jako dość mocne kopnięcia. Nie ma porównania do innych feederów które używałem a próbowałem kilku z niższej i wyższej półki. Gdyby robili 3 m i krótsze wziąłbym po jeszcze jednym. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 25 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2025 (edytowane) 13 godzin temu, Dario1906 napisał: Kupiłem na pierwszą przygodę rzeczna. No spróbuję jak będzie źle to kupie inna Rzekę znam o dziesięcioleci. Kij 3,9 m 1550 g na początek. Nic więcej nie wymyślisz. Oczywiście to początek później będziesz poprawiał według siebie. Myślę o rzece średniej wielkości. Edytowane 25 Marca 2025 przez ryukon1975 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario1906 Napisano 26 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2025 4 godziny temu, ryukon1975 napisał: Rzekę znam o dziesięcioleci. Kij 3,9 m 1550 g na początek. Nic więcej nie wymyślisz. Oczywiście to początek później będziesz poprawiał według siebie. Myślę o rzece średniej wielkości. No cóż taka kupiłem co będzie to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 26 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2025 4 hours ago, Dario1906 said: No cóż taka kupiłem co będzie to będzie. Będzie dobrze Każda rzeka ma miejsca w których można łowić z mniejszym cw niż ma Twój kij. Spróbuj I z czasem sam ocenisz czy taki wystarczy na Twoje łowienie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 26 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2025 6 godzin temu, Dario1906 napisał: No cóż taka kupiłem co będzie to będzie. A co ma być? Będzie dobrze albo nawet lepiej. Niemniej widzę potrzebę uzupełnienia wiedzy, tej podstawowej. Autoreklama Proponuję przeczytać mój tekst w zakładce - artykuły "Historia wielkiej rzeki". Da Ci to ogólne spojrzenie na rzekę od strony technicznej. Będzie Ci prościej wybrać miejsce, w którym Twój feeder da sobie radę a przy okazji uniknąć ewentualnych problemów. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 26 Marca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2025 (edytowane) 9 godzin temu, Docio napisał: Proponuję przeczytać mój tekst w zakładce - artykuły "Historia wielkiej rzeki". Da Ci to ogólne spojrzenie na rzekę od strony technicznej. Będzie Ci prościej wybrać miejsce, w którym Twój feeder da sobie radę a przy okazji uniknąć ewentualnych problemów. Pięknie,ale tu już idziemy w grubą ligę. Do ludzi którzy życie poświęcą żeby poznać kawałek regionu. Edytowane 26 Marca 2025 przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi