klaudek19993 Posted June 20, 2015 Report Share Posted June 20, 2015 Znacie jakąś sprawdzającą sie pogoda wędkarsa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PucioHenzap Posted June 20, 2015 Report Share Posted June 20, 2015 ja jak juz sprawdzam pogode to jade kilka po kolei z google potem wyciagam ,,srednia,, Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Poszukaj na forum, temat był już poruszany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Jak masz smartfona masz widzet z pogodą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 (edited) Ja bazuję na Onecie, a interesuje mnie jedynie siła wiatru i opady. Jak dotychczas sprawdza mi się ta prognoza, jest więc wystarczająca dla mnie. Zanim wypłynę, to sprawdzam też czy nie złapie mnie na wodzie/nad wodą burza, korzystając z tej strony Jedynie te trzy czynniki pogodowe są w stanie zatrzymać mnie w domu. Absolutnie nie zwracam uwagi na przepowiednie ze szklanej kuli o tym, jakie brania będą w danym dniu, gdyż to można sobie między bajki włożyć, a zawsze jest akurat na odwrót. Tutaj masz takie wróżenie ze szklanej kuli, możesz sobie ustawić swoje miasto i obserwować... Edited June 21, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaudek19993 Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 (edited) Chodzi mi tylko o wiatr i burze bo lowie na tyczke wiec opady mi nie przeszkadzaja a jedynie mocny wiatr i burza. Tez nie wierze w jakos bran bo u mnie na rzece zalezy to od poziomu wody Edited June 21, 2015 by klaudek19993 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 (edited) Odgrzewam kotleta. Co prawda PC Format 3/2016 posiadam od dobrego tygodnia lecz dopiero dziś znalazłem czas aby go "napocząć". Okładka reklamuje zawsze "najsmakowitsze" kąski jakie zawarte są na płytce ale to co chcę tu zapodać zostało głęboko ukryte, a szkoda. Chodzi mi o program "Yo Windows 4" a to nic innego jak prognoza pogody. Co w niej specjalnego? Ano to, że choć nie ma słowa o wędkarzach to jest ona jak najbardziej przydatna dla nas. W dodatku jest w miarę aktualna, gdyż informacje zbiera z sieci a dokładniej z dwóch wielkich sieciowych serwisów pogodowych wykorzystywanych przez aplikacje w smartfonach. Nie, nie będę Was nakłaniał na zakup miesięcznika. Również nie odeślę Was do portali pobraniowych, które wciskają na siłę swoje managery pobierania, notabene irytujące. Pozwolę sobie za to zapodać stronę programu i to po polsku. No tak, zareklamowałem program a nie napisałem ani słowa o jego zawartości, zacznę tak. Program pracuje pod Windows NT, 7, 8, 10 oraz inne wersje jako aplikacje na smartfony. Te są wymienione, nie wiem jak z Vista (nie chce mi się odpalać lapka), na XP nie chciał ruszyć, u mnie pracuje na 7 proffesional 64bit choć zainstalował się jako 32bit. Można w nim ustawić wiele miejsc, które chcemy skontrolować a mimo przeskakiwania Warszawa-Gdańsk-Tomaszów Mazowiecki-Pułtusk-Konin-Nowy Dwór Mazowiecki nie zająknął się na dłużej niż sekundę. Wprowadzone w ustawieniach miejsca pozostają a wywołanie następuje z rozwijalnego menu w głównym oknie, bardzo wygodnie. Aha. Pierwsza wprowadzona lokacja ustawiana jest jako domowa i dodatkowo otrzymuje ikonkę domku a wszystkie można z poziomu tego menu edytować lub skasować, co jest przydatne przy usuwaniu Londynu, Tokio i innych wstawionych firmowo. Program pracuje we własnym oknie lub jako pełnoekranowy i posiada również funkcję wygaszacza ekranu, którą można wybrać podczas instalacji lub później w opcjach - ja nie wybrałem. W opcje warto wejść po instalacji i dokładnie je przejrzeć, a to dlatego, że firmowo nie ma ustawień: kierunku i siły wiatru, wschodu i zachodu słońca, opadów, widoczności oraz temperatury punktu rosy. Może jeszcze czegoś, co jeszcze nie zapamiętałem, chyba coś z księżycem i wielkością opadów, ale już te informacje oraz podstawowe o aktualnej pogodzie dają porządny przegląd sytuacji "na froncie". Opcji do wyboru jest całe mnóstwo, wymieniłem tylko te najważniejsze związane z pogodą, gdyż sam program można chyba w pełni spersonalizować według własnych upodobań. Nie można tylko wzbogacić go o prognozy długoterminowe, czyli dłuższe niż trzy doby. Jak dla mnie to rozsądne, bo prognozy długoterminowe to jawne wróżenie choć każdy prognostyk oficjalnie będzie się temu sprzeciwiał. Jak dla mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie i wygodne. Nie muszę tracić transferu w komórce ani czekać na wgrywanie się wielkich i skomplikowanych stron z prognozami, choć z tych ostatnich na pewno nie zrezygnuję. No i jest pierwsza nieścisłość. Jest prognoza na 6-9 dni ale trzeba wykupić klucz licencyjny za 10$ aby mieć ten dodatek na stałe ale tylko w tej wersji programu. Update nie zmienia warunków licencji ale kolejna wersja już tak. Edited February 21, 2016 by Docio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 (edited) Podobnie jak Jarek, korzystam z prognozy pogody w Onet Jak na moje potrzeby, zupełnie wystarczająca, ale co najważniejsze sprawdza się. Edited February 21, 2016 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Meteo.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Na laptoku korzystam z Meteo.pl ale nie jest specjalnie dokładna. Na smarfonie z kolei mam dwie: AccuWeather.com i tu również różnie bywa z tą dokładnością, a obecnie testuję Morecast i również na tym nie do końca można się w 100% opierać. Zwykle patrzę skąd wieje i co w tamtym kierunku na niebie widać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 (edited) A ja pogodę na Zatokę sprawdzam na Windfinder Jest czytelna a zakładka "superfdorekast" sprawdza się z dokładnością ok.2 godz O godz.19 prognoza na dzień następny jest weryfikowana.Można dość trafnie planować wypłynięcie do 3-5dni do przodu. . Dodatkowo weryfikuję falowanie oglądając obraz z kamery Widok na plażę w Brzeźnie, ale z tym widokiem to tylko doświadczenie praktyczne podpowiada jak będzie kilka km od brzegu przy konkretnym kierunku i sile wiatru. Strefę rzeczywistą opadów i prognozę obserwuję tu METEO . Będąc na morzu obserwuj zmiany pogody i zwiewaj zawczasu do brzegu jak robi się ciężko!!!! Edited March 2, 2016 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 (edited) Ja używam aplikacji Pogoda & Radar (dostępna na androida)Tam jest możliwość śledzenia opadów/ natężenia chmur/ kierunki wiatru + przewidywana prognoza na kilka godzin. Szczególnie jest to pomocne przy planowaniu połowów. A tak to polecam pogodę Yahoo - po moich obserwacjach z różnych witryn z pogodą- ta jest najdokładniejsza. Edited February 23, 2016 by NeoCM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 (edited) (...) Zwykle patrzę skąd wieje i co w tamtym kierunku na niebie widać . ... i to jest najlepsze prognozowanie,,, Warto też obserwować zachodnie niebo i słońce tuż przed zachodem. To taki najprostszy sposób prognozy pogodowej dla żeglarzy. Edited February 23, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 Ilu to sie człowiek wielu ciekawych rzeczy może dowiedzieć nie znałem tego sposobu Alex dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 (edited) W uzupełnieniu: - jeśli słońce zachodzi na bezchmurnym niebie, z bardzo dużym prawdopodobieństwem można prognozować na następny dzień piękną słoneczną pogodę; - jeśli słońce schodzi za chmury, następny dzień będzie na pewno pochmurny, a prawie na pewno można też spodziewać się deszczu; - jeśli słońce zachodzi czerwono, to następny dzień będzie wietrzny; - jeśli o poranku słońce świeci bardzo bystro, to w czasie dnia deszcz prawie murowany; - jeśli wschodzące słońce jest lekko przymglone, to pogoda niemal na bank, murowana. Sprawdza mi się to w 90%% od kilkudziesięciu lat... Edited March 2, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted March 2, 2016 Report Share Posted March 2, 2016 W uzupełnieniu tekstu Alexa... - gdy jaskółki latają nisko, będzie deszcz. Wtedy jaskółka mówi do jaskółki: Zanosi się na deszcz, bo ludzie na nas patrzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jmatejko Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 To szczerze mówiąc wiedziałem tylko to o tym czerwonym słońcu ale z tym przymglonym słońcem też w sumie prawda, w lecie to chyba najlepiej widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Potwierdza się fakt że najlepiej prognozę pogody robić samemu, pamiętam jak byłem mały kiedy w słoneczny dzień (prawie 30st ciepła i żar z nieba) dziadek mówi że trzeba iść na łąkę kupki siana poukładać bo burza idzie. Ja z bratem na popatrzeliśmy na niebo i na siebie z myślą co on plecie... Po jakiejś godzinie gdy postawiliśmy ostatnią kupkę już zaczęło padać i przyszła taka burza że mokrzy z łąki wróciliśmy. Teraz właśnie dzięki dziadkowi wcale nie oglądam prognozy pogody bo na 80% sam ją prawidłowo przewiduje. To co napisał Alex się sprawdza, jest jeszcze kilka innych trików, np. rosa na trawie wieczorem w lato lub ostre słońce w zimę które oznacza ładną bezwietrzną, słoneczną pogodę. Mgła przeważnie oznacza ocieplenie, szron i szadź oziębienie aktualnego lub kolejnego dnia. Mgła nad jeziorem o świcie oznacza ładny bezwietrzny dzień, dodatkowo ze sporą ilością słońca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 No tak, każdy Polak zna się na pogodzie, wypadkach lotniczych i ostatnio oponach! Czekam jeszcze na interpretację bacy łamania w kościach. Temu to zawsze się sprawdza - pogoda bedzie albo i nie bedzie - HEJ!!! Na poważnie, to zachęcam do studiowania prognoz pogody z profesjonalnych źródeł internetowych i dopiero przekładanie ich na to co widzimy na niebie i w okolicy teraz i w następujących potem godzinach. Ja także patrzę na czerwone niebo i piękne piórka, ale wiem z układu i kierunków wędrowania frontów czemu tak jest, a w konsekwencji co będzie jutro.Z czasem na prawdę zacznie wam wychodzić własne przewidywanie, bo te wszelkie znaki na niebie i w prognozach meteo, to prawie matematyka jak 2x2 to około 4. Na szuwarowych rybach będzie przyjemnie lub mniej, ale na morzu to będzie bezpiecznie albo groźnie. Wszyscy wodniacy choćby na poziomie amatorskim muszą umieć zadbać o bezpieczeństwo pływania. Woda i pogoda to żywioły z którymi nie po negocjujesz. Powodzenia!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Dzisiaj przypadkiem wpadłem na taką prognozę pogody. Należy ją więc przetestować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Copino Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Nawet nie wiedziałem,że pogodę można sprawdzać na tyle "naturalnych" sposobów jak lot ptaka czy kolor słońca,ale dzięki za przydatne porady:0 Poza tym z doświadczenia nauczyłem się już,że pogoda ma to do siebie iż po prostu nie da się jej tak do końca przewidzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts