Skocz do zawartości

Nęcenie na spinning

SzczupakowyKoksu85
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zaczynam dopiero swoją spiningową przygode. Już wiem o lince i przyponie teraz chciałbym was spytać czy nęcić? Kupiłem specjalnie 4 dodatkowe paczki keitech easy shiner i kilka twisterów w tym celu. Czy to działa,? W sklepie powiedzieli mi że to jak najbardziej dobry pomysł. Jakie jest wasze zdanie?:)

W sklepie najchętniej sprzedaliby Ci nawet tramwaj, bo to dobry, ekonomiczny środek komunikacji... Już sobie wyobrażam, jaki mieli ubaw po Twoim wyjściu... :diabelek:

Jak wyobrażasz sobie nęcenie sztucznymi gumkami?

Jedyne co niektórzy stosują, to zanęty na białoryb, żeby go ściągnąć w odpowiednie miejsce, a za nim przypłyną drapieżniki żerujące na białorybie.

Edytowane przez Alexspin

4 godziny temu, SzczupakowyKoksu85 napisał:

Kupiłem specjalnie 4 dodatkowe paczki keitech easy shiner i kilka twisterów w tym celu

:blink: nie wiem czy to prowokacja czy coś innego, ale pierwszy raz takie coś przeczytałem i zdębiałem....

Drapieżniki jedzą inne ryby - jak chcesz nęcić drapieżniki gumą ? Przecież jak to weźmie do pyska to wypluje od razu i więcej nie spróbuje - będziesz miał odwrotny efekt od zamierzonego.

Nęcić można np. sandacza, suma ale martwymi rybkami i to i tak nie zawsze przynosi rezultaty, bo musisz trafić w miejsce żerowania, lub chociażby trasę płynięcia na żer.

Edytowane przez jungu

Po przeczytaniu dwóch Twoich pytań tego wyżej i drugiego o "Plecionka czy żyłka" moje zdanie jest takie że się nudzisz do tego stopnia że piszesz takie bezmyślne rzeczy. Można z tym wolnym czasem zrobić coś pożytecznego.

JA nęce drapieżnika. Ale gumki są słabe na zanętę, lepsze jako przynęta. Ja nęcę butami kobiecymi. Ten aromat wabi głównie okonia i szczupaka. Spróbuj wziąć kilka par dziewczynie, mamie  czy siostrze i wrzucić w łowisko. Efekt prawie natychmiastowy.

W dniu 5.09.2019 o 19:04, wędkarstwo z pasją napisał:

JA nęce drapieżnika. Ale gumki są słabe na zanętę, lepsze jako przynęta. Ja nęcę butami kobiecymi. Ten aromat wabi głównie okonia i szczupaka. Spróbuj wziąć kilka par dziewczynie, mamie  czy siostrze i wrzucić w łowisko. Efekt prawie natychmiastowy.

To nie daje gwarancji, ale trampki kloszarda czy ewentualnie po pielgrzymce powinny zadziałąć :)

Wracając do meritum
wersja przedwojenna z gimnazjum:
wysyłamy frajera do księgarni po sapięcję.
Współczesna żeglarska:
Idź do bosmana po festkopa;
Spotkałem sie jeszcze z murarskim stosowanym na robotach w niemczech /współcześnie/ gdzie wysyłamy jelenia po zakupy i zamiast podać nazwę karkówki podajemy niemiecki wyraz mogący być zrozumiany jako .... podpiździe.

Edytowane przez Wartburg
literówka