Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdajęsobie sprawę, że to dopiero luty ale .. MW w Trcińsku wolna od lodu :D , kanał Śledziowy wolny od lodu przynajmniej do pierwszego zakrętu :D , na Piaskowym lód, ale od brzegu odpuszcza, wolne pasy 1-1,5m . Czyli już nie długo powinno być "po sezonie" .

• 1 rok później...
Napisano

Za oknem prawdziwa zima, śniegu nie ma ale temperatury zachęcające dla wędkarzy spod znaku świdra i pierzchni.

Napisano

Ciekawe - nikomu w trójmieście nie chciało się płukać mułu, a Litwini nie przywieźli, no i w efekcie nigdzie nie można kupić ochotki haczykowej.

Kupiłem mrożoną do karmienia rybek akwariowych. Śmierdzi jak trzeba więc dobra jako dodatek do zanęty, zanęta i dip,  ale na haczyk się nie nadaje.

W niedzielę zrobimy z Pawłem otwarcie sezonu lodowego na Kaszubach.

Napisano

OTWARCIE SEZONU PODLODOWEGO.

RAZEM Z KRZYŚKIEM WYBRALIŚMY SIĘ NA JEZIORO RADUŃSKI DOLNE. RANO ZAKUP ZEZWOLENIA NA MIEJSCU. WYBIERAMY MIEJSCE OKOŁO 20 METRÓW OD BRZEGU, GŁĘBOKOŚĆ 9 METRÓW, GRUBOŚĆ LODU 10 CM.

PO ZANĘCENIU KOMPLETNY BRAK BRAŃ. ANI PINKA, ANI KAWAŁKI CZERWONEGO ROBAKA NIE PRZYNOSIŁY REZULTATU. DOPIERO CIASTO O SMAKU OCHOTKI PRZYNIOSŁY FAJNE PŁOCIE. W MIARĘ CZASU BRAŃ CORAZ WIĘCEJ. PRZESTAWILIŚMY SIĘ NA TRWALSZĄ PRZYNĘTĘ, PINKĘ. SPORADYCZNIE MAŁY OKONEK SIĘ TRAFIŁ.

NA KONIEC JAK ZWYKLE KONTROLA STRAŻNIKÓW.

TO BYŁ UDANY POCZĄTEK SEZONU:). DZIĘKI ZA TOWARZYSTWO KRZYSZTOF

KILKA POPRAWEK CO DO MORMYSZKI, KIWOKA, ZANĘTNIKA I RUSZYMY RAZ JESZCZE W TYGODNIU. MOŻE JUŻ BĘDZIE OCHOTKA W SKLEPACH.

post-1594-0-59139200-1452456554.jpg

post-1594-0-64536200-1452456565.jpg

post-1594-0-73282300-1452456586.jpg

Napisano

Z Pawła to twardy zawodnik, wczoraj przejechał 900km a dziś o 8 rano ruszyliśmy na wytęsknione rybki z lodu.

Trochę o "ogródkach" - bez zanęty ani rusz, a że Paweł ma to opanowane z letnich zasiadek, to i na bezrybiu rybki się znajdowały!

Piszę o bezrybiu, bo na echosądzie tylko z rzadka przemykały pojedyńcze rybki, a jednak brały. Czując zew poznawania wody polatałem po okolicy ale nigdzie nie trafiłem na echo wskazujące stadko ryb. Jest tam gdzieś w pobliżu naszego miejsca dołek 21,7m gdzie można by spodziewać się zimowego bytowania, ale znalazłem/doszedłem tylko do 16m głębokości. Może komuś przyda się mój sposób na zasilanie 12V urządzeń jak sonda   ( tablet przez wtyczkę samochodową USB). Odkryłem, że mój zapasowy akumulator LiJon od laptopa  ma napięcie 14V i pojemność 4,8Wh Zamiast targać ciężki akumulator ołowiowy albo wkładać baterie które nie wytrzymują na mrozie 4-5godz pracy, używam tego akumulatora na belly boacie i połowach z lodu gdzie można sporo pochodzić. Wytrzymuje spokojnie 3 wyprawy po których doładowuję go wkładając do laptopa.

Dzięki Pawle za wyprawę, a nagrodą dnia była dla mnie radość wnuczki niejadka, która poprosiła sama o usmażenie jej rybek i jadła je ze smakiem :)  :)  :) .

Napisano

Tandeta Panie  :D

Ten to połowił, kolega Maciek z  bloga o podlodówce.

11060003.JPG

No cóż, "mięsiarzy" nie sieją, sami się rodzą... :angry:

Drugi wypad z Krzyśkiem.

Tym razem Martwa Wisła w okolicach Błotnika.

Początek dobry, coś tam skubało, a potem studnia. Wiele dziur, wiele nęceń, białej ryby brak. Łowiliśmy na 3 - 6 metrach. Lód 12-15 cm.

Ryby słabo ale towarzystwo przednie:)

W niedzielę otwieram sezon z ojcem i teściem  na jeziorze Drwęckim.

Mizerny ten połów i jak mi się zdaje w 100%% nieregulaminowy... Jest czym się chwalić... :(

Napisano

No cóż, "mięsiarzy" nie sieją, sami się rodzą... :angry:

Mizerny ten połów i jak mi się zdaje w 100%% nieregulaminowy... Jest czym się chwalić... :(

twoje połowy za to są takie świetne. potrafisz jedynie swoje mądrości o mięsiarzach wstawić, cienki bolku

Napisano (edytowane)

twoje połowy za to są takie świetne. potrafisz jedynie swoje mądrości o mięsiarzach wstawić, cienki bolku

Widać, że oprócz kłusownictwa (chwalenie się połowem niewymiarowego sandacza w okresie ochronnym jest kłusownictwem), nieobca jest też Ci skłonność do obrażania - ja Ciebie nie nazywam imieniem jednego z synów Noego, a na to zasłużyłeś.

Ps

Mam nadzieję, że zanim usunąłeś post z fotką świadczącą o kłusownictwie, kilka osób go obejrzało.

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Panowie, wiem że kurz po ostatnich wydarzeniach jeszcze nie opadł, ale proszę, opanujcie emocje.

Paweł, wiesz jakie są reakcje na takie zdjęcia, i tylko ze względu na naszą dobrą, mam nadzieję, znajomość poprosiłem abyś sam usunął zdjęcie. @Alexspin i tak dość subtelnie zwrócił uwagę na tego sandaczyka. A epitetem miesiarza określił, mam nadzieję, kolegę, którego zdjęcie wkleil nieodzalowanej pamięci @quartz.

Przy okazji mam nadzieję, że Alex odróżnia klusownictwo od przylowu, znając osoby z postu wiem, że żaden z nich nie para się tym brudnym procederem. Przypadkowe zlowienie ryby chronionej nie jest wykroczeniem a zdjęcie to niefortunne niedopatrzenie.

Uważam temat za zamknięty. Jeżeli jeszcze macie jakieś myśli do wymiany polecam PW.

Napisano

Po raz pierwszy od wielu lat, nie łowiłem w tym roku ani raz z lodu.

I o dziwo, dobrze mi z tym. Czyżby pierwsze symptomy starości?

Napisano

Raczej - mądrość przychodzi z wiekiem.

To co ja mam powiedzieć, nigdy w życiu nie łowiłem z lodu i nie zamierzam ;).

Napisano (edytowane)

Po raz pierwszy od wielu lat, nie łowiłem w tym roku ani raz z lodu.

I o dziwo, dobrze mi z tym. Czyżby pierwsze symptomy starości?

Raczej - mądrość przychodzi z wiekiem. ;)

To co ja mam powiedzieć, nigdy w życiu nie łowiłem z lodu i nie zamierzam ;).

Daniel, masz tak samo jak ja, to znaczy, że według Docia jesteśmy od początku mądrzy... ;)

Edytowane przez Alexspin
Napisano

No to żeście sobie "nagrabili" tymi aluzjami, u naszego przyjaciela Spławika66, który to w ostatnich tygodniach jest w swoim żywiole. I ma efekty, łowiąc okonie, płocie, leszcze. O czym można się naocznie przekonać, odwiedzając jego stronę na Facebooku, pod nazwą "Spławik znad Wisły".

Uwaga: Post zawiera lokowanie "produktu", może nawet dwóch. ;):)

• 8 miesięcy temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...