Jump to content

Co to za rybka?

MiloM404
 Share

Recommended Posts

49 minut temu, jungu napisał:

Kiedyś kiełbie były u mnie niemal w każdym zbiorniku czy rzece, teraz w większości pozostały same jazgarze.

Albo inwazyjne cholerstwo "z importu"
Swoją drogą byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi objaśnił mit o tym że kiełbie nie tolerują brudu podobnie jak raki, ponizej Warszawy 30 lat temu było i jednych i drugich od metra.

@Aleks
A trafiłeś na takiego gumiaka brzane, pod jesień na spokojniejszej wodzie lubi walnąć na kiełbia.

Edited by Wartburg

2 godziny temu, Alexspin napisał:

Rozmarzyliśmy się o brzanach, a czy w okręgach Sieradz i Piotrków (w tych łowię) w ogóle występują?

W Pilicy powinny być. Przynajmniej miałem takie informacje a po sprawdzeniu jest potwierdzenie.

zestawienie_zarybin_wod_okregu_w_2021r.pdf

Brzany są w Warcie, zarówno przed Jeziorskiem, jak i na odcinku za tamą.  Kiedyś udało mi się jedną złowić na spinning, ale na dziesiątkach posiadówek gruntowych nie trafiła się ani jedna. Za to słyszałem z opowieści miejscowych że niektórzy ze 2-3razy w roku na kiju coś po holują i nie zawsze są w stanie wyciągnąć. 

55 minut temu, jungu napisał:

. Za to słyszałem z opowieści miejscowych że niektórzy ze 2-3razy w roku na kiju coś po holują i nie zawsze są w stanie wyciągnąć. 

Z guntu trzeba ciut brutalnie, jak przymuruje do dna ma zwyczaj stanąc na łbie i po chwili wyjmujemy pól przyponu mocno postrzepionego, jak ona to robi nie wiem jedynym "pilnikiem" jaki posiada jest pierwszy promień płetwy grzbietowej.