MiloM404 Posted October 3, 2022 Report Share Posted October 3, 2022 Witam wszystkich! Wie ktoś może co to za rybka? Złowiona na małej nizinnej rzece. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post zwykły michał Posted October 3, 2022 Popular Post Report Share Posted October 3, 2022 Kiełb 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted October 3, 2022 Popular Post Report Share Posted October 3, 2022 Świetny żywiec swoją drogą ale tzreba uważać aby nie "naciąć sie" na bliskich krewnych podlegających ochronie kiełbie różnicowanie 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Kiedyś kiełbie były u mnie niemal w każdym zbiorniku czy rzece, teraz w większości pozostały same jazgarze. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 10 godzin temu, Wartburg napisał: Świetny żywiec Nie tylko, mam gumki idealnie odwzorowujące kiełbika - super przynęta spinningowa na okonie. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 (edited) 49 minut temu, jungu napisał: Kiedyś kiełbie były u mnie niemal w każdym zbiorniku czy rzece, teraz w większości pozostały same jazgarze. Albo inwazyjne cholerstwo "z importu" Swoją drogą byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi objaśnił mit o tym że kiełbie nie tolerują brudu podobnie jak raki, ponizej Warszawy 30 lat temu było i jednych i drugich od metra. @Aleks A trafiłeś na takiego gumiaka brzane, pod jesień na spokojniejszej wodzie lubi walnąć na kiełbia. Edited October 4, 2022 by Wartburg 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Niestety, w ogóle jeszcze nie miałem nigdy przyjemności natrafić na brzanę. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 (edited) Nasz Spławik66 brzany łowi tak. brzana.avi Edited October 4, 2022 by Docio 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Odkąd namierzyłm gdzie /poza miastem/ można je trafić z brzegu jakoś nie chce mi sie ich łowić absolutnie mnie zadowala wytropienie 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 11 godzin temu, Docio napisał: Nasz Spławik66 brzany łowi tak. Jakiś ten kiełbik przerośnięty 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted October 4, 2022 Report Share Posted October 4, 2022 Aż żem się romażył o tych brzanach. Ale do brzegu kiełbiom nie przeszkadza w żadnym stopniu muł gdyż iż ponieważ łowiłem je na zbiornikach w których warstwa mółu to pół metra a liści jakieś 5 cm a sam zbiornik był kaczym dołkiem. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Rozmarzyliśmy się o brzanach, a czy w okręgach Sieradz i Piotrków (w tych łowię) w ogóle występują? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Brzany to ryby bardzo chimeryczne. Można kilka lat łowić na danej rzece i nie złowić żadnej pomimo że w niej występują. Wiem coś na ten temat od ludzi którzy łowią tu gdzie ja. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 2 godziny temu, Alexspin napisał: Rozmarzyliśmy się o brzanach, a czy w okręgach Sieradz i Piotrków (w tych łowię) w ogóle występują? W Pilicy powinny być. Przynajmniej miałem takie informacje a po sprawdzeniu jest potwierdzenie. zestawienie_zarybin_wod_okregu_w_2021r.pdf 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Brzany są w Warcie, zarówno przed Jeziorskiem, jak i na odcinku za tamą. Kiedyś udało mi się jedną złowić na spinning, ale na dziesiątkach posiadówek gruntowych nie trafiła się ani jedna. Za to słyszałem z opowieści miejscowych że niektórzy ze 2-3razy w roku na kiju coś po holują i nie zawsze są w stanie wyciągnąć. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 55 minut temu, jungu napisał: . Za to słyszałem z opowieści miejscowych że niektórzy ze 2-3razy w roku na kiju coś po holują i nie zawsze są w stanie wyciągnąć. Z guntu trzeba ciut brutalnie, jak przymuruje do dna ma zwyczaj stanąc na łbie i po chwili wyjmujemy pól przyponu mocno postrzepionego, jak ona to robi nie wiem jedynym "pilnikiem" jaki posiada jest pierwszy promień płetwy grzbietowej. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Dzięki Koledzy. W takim razie muszę się nastawić na tę chimerę... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 @Alex będziesz atakował gumiakiem czy żywym kiełbiem? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted October 5, 2022 Report Share Posted October 5, 2022 Gumką, ja wyłącznie spinninguję. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts