Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli jesteś pod wrażeniem to sam już nie wiem co myśleć. Kupiłem w sumie około 100 kołowrotków (chyba jedyny z ruchomą szpulą) w różnym wieku i wrzucę tutaj jeszcze kilka ciekawostek wartych uwagi ;) 

Patyk Hardego też mam ale z lat 70-80tych. Kupiłem taką ilość sprzętu, że oglądanie zajmie mi ze dwa dni :) 

Rozumiem zakup hurtowy po taniości pojedyncze perełki zostają a reszta do obrotu?
Pooooczekaj, znajomek niezdrowy na na zbieractwo mieszka głównie na Wyspach, mogę mu podesłać namiar i pare fotek najwyżej mnie zbluzga :P
Byłbyś uprzejmy zapodać fotki kołowrotka od środka?

Kupuje na sprzedaż i kiedy trafiam perełki zostawiam żeby nacieszyć oko albo od razu szukam nowego właściciela. Ten ze mną zostanie przez jakiś czas. 

Jutro spróbuje zrobić fotki od środka. Wydaje mi się, że jest kompletny ale to wymaga dalszych badań.

Mam jeszcze jedną ciekawostkę ale nie zrobiłem od razu zdjęcia i teraz muszę szukać gdzie jest :( Domyślam się, że Docio będzie miał jakąś wiedzę w tym temacie. 

49 minutes ago, Docio said:

Oooo. nie przesądzał bym. Nie jestem Alfą i Omegą.

Próbowałem znaleźć ale bałagan mnie przerósł :( Nie będę miał dziś wiecej czasu i musi poczekać do jutra.

Chodzi mi o nietypowy sposób składania kabłąka. Można pociągnąć za kabłąk ale jest też coś w rodzaju uchwytu który go złoży. Nie spotkałem się z czymś takim a bez wątpienia masz wiedzę w tym temacie i mógłbyś coś wspomnieć. 

10 hours ago, Wartburg said:

Byłbyś uprzejmy zapodać fotki kołowrotka od środka?

Od środka rozumiem bez rozkręcania? Rozkrecanie muszę na razie odłożyć na bok.

20231126_094637.jpg

20231126_094642.jpg

20231126_094713.jpg

13 godzin temu, zwykły michał napisał:

Ten ze mną zostanie przez jakiś czas. 

Daj znać jak czas minie....

3 godziny temu, zwykły michał napisał:

Od środka rozumiem bez rozkręcania? Rozkrecanie muszę na razie odłożyć na bok.

Z rozkręcaniem , czyba ze czas z pkt 1  minie .... przesylke pewnie droższą od kołowrotka przeżyje :)

PS jak trafisz centerpina wielkości miny p/czołgowej drewnianego przemyśle zakup....

20 minutes ago, Wartburg said:

Z rozkręcaniem , czyba ze czas z pkt 1  minie .... przesylke pewnie droższą od kołowrotka przeżyje :)

Postaram się w najbliższym czasie zrobić sekcję a może zostawię ten zaszczyt dla Ciebie ;)

Jeżeli trafiam coś co warto pokazać to będę wstawiał. Nie ma sensu wrzucać czegoś pospolitego.

Wędkarstwo to nie tylko wędki więc jako młodszy gumofilc muszę być zawsze dwa kroki do przodu.

Moje zakupy z piątku. Polar oraz spodnie z pasem. Polar ten mogę polecić z czystym sumieniem dlatego że to nie pierwszy jaki mam. Tani i dobry, rzadko spotykana kombinacja. :)  Poprzedni sprawdził się na tyle dobrze że nie szukałem niczego lepszego.

Jak się okazuje będzie przydatny bo dziś za oknem śnieżnie i mroźnie.

DSCF8191.JPG

DSCF8193.JPG

Gość Ubertroll

Jeżeli Ktoś nie chce marznąć i nie chce wydawać milionów na ciuchy, to polecam chińszczyznę. Zakupiłem (przy wzroście 170 cm i 83 kg wagi) rozmiar XL. Wystarczyło tylko skrócić spodnie i było ok. Dziś ważę o 11 kg smalcu mniej i zakupiłbym rozmiar L. To takie informacje dla zainteresowanych.

Od ćwierćwiecza, a może nawet trochę wcześniej używam ciuchów z demobilu Budeswehry (Flecktarn). Można je kupić za przyzwoite pieniądze, a są mocne, dobrze uszyte (wygodne), praktyczne i jest bardzo szeroki wybór.

Edytowane przez Alexspin

W dniu 29.11.2023 o 19:19, Ubertroll napisał:

Jeżeli Ktoś nie chce marznąć i nie chce wydawać milionów na ciuchy, to polecam chińszczyznę. Zakupiłem (przy wzroście 170 cm i 83 kg wagi) rozmiar XL. Wystarczyło tylko skrócić spodnie i było ok. Dziś ważę o 11 kg smalcu mniej i zakupiłbym rozmiar L. To takie informacje dla zainteresowanych.

Taki fuckup. Masz pomysła jak to ogarnąć? Albo ktoś?

Your order 8180879144652908 has been closed for security reasons

Godzinę temu, ZbylR napisał:

Wracając do głównego tematu wątku… Mikołajki

I żeby nie było, uprzedzałem. :D Ciesz się, została jeszcze choinka, choć niektórzy choinkę robią właśnie na mikołajki.

43 minuty temu, Docio napisał:

I żeby nie było, uprzedzałem. :D Ciesz się, została jeszcze choinka, choć niektórzy choinkę robią właśnie na mikołajki.

Nie strasz mojego portfela proszę, albowiem wije się już niczym węgorz ;)

Jak tylko zobaczę jakąkolwiek choinkę, to gałązki jej pourywam do samych korzeni ;) 

25 minut temu, ZbylR napisał:

Wędzisko ma długość 2,75 czyli jest co równoważyć.

Pisząc duży mam na myśli nie tyle jego wagę bo ta jest do przyjęcia po opuszczeniu wędkarskiego przedszkola. Bardziej mnie przeraża np. pojemność szpuli iście z kołowrotka do ciężkiej gruntówki a nie jest to jeszcze kołowrotek na suma żeby nawijać na niego milimetrową plecionkę.

Dla mnie taki średni nietypowy. Oczywiście to nie jedyny taki. Niby kołowrotek do spinningu w klasach M-MH a pojemność szpuli od karpiówki. Głęboka i wąska szpula nie pomaga do tego w oddawaniu dalekich rzutów.

No to mnie trochę zmartwiłeś. Ale nic to, nauka to czas i pieniądze. Trzeba cały czas próbować na drodze do perfekcji. 
Mimo wszystko, dobrze mi w ręku leży „na sucho”, a nad wodą się przekonam jak będzie w praktyce. Zrobię podkład z najtańszej żyłki, pokombinuję. 
Tak żartobliwie - jak nie rekina, to może jakąś zgrabną dziouchę złapię na takiego dużego ;) Życie lubi robić ludziom figle migle :)

Co to klasy M-MH?

Edytowane przez ZbylR