Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, zwykły michał napisał:

Nowe i trwałe kołowrotki sobie kosztują bo jakość ma swoją cenę. Stare i słabej jakości dawno się rozpadły ;)

Nowych i trwałych nie znam z powodów ideologicznych ale nie twierdze ze ich nie ma :)
Stare - zgadzam sie oczywiście pancernych i legendarnych wcale tak wiele nie ma a kiepskie poszły w zapomnienie.

4 godziny temu, mikolaj łódzki napisał:

W moje raczki trafił jeszcze taki klaser (nie wiem czy kompletny chyba tak )

Na pewno nie. Komplet to 4-ry, pełne takie segregatory jednak najciekawsze jest to, że to opis metod i technik z całego świata (głównie z Niemiec), z czego zdecydowana większość jest u nas zabroniona. Niestety, chyba podczas ostatniej przeprowadzki wywaliłem je z hukiem jako nieprzydatne a wręcz wprowadzające w błąd, a ja miałem mniej dźwigania. :) 

• 2 tygodnie później...

Ostatnio zamówiłem fajne wędzisko od Jaxona razem z kołowrotkiem, plecionką i zestawem przynęt. Wędka to Jaxon Variant Pro Spinning 2,4m i 10-30g wyrzutu, kołowrotek to również Jaxon ale Top Carp FRT 300 czyli w rozmiarze 3000 oraz plecionka o długości 150m i 10kg wytrzymałości. Planuję połowić świeżym sprzętem jakieś ogólnie drapieżniki ale głównie chcę się skupić na szczupakach. Wydałem trochę w granicach 220zł i zastanawiam się czy był to dobry wybór. Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych połowów! :D

Ciekawi mnie jak długo pokręci w spinningu? Przeznaczony do gruntu czyli z założenia ma leżeć przez większość czasu i przeżyć gwarancję. 

Edytowane przez zwykły michał
Literówka

Istnieje jeszcze opcja zwrotu... co polecilibyście w zamian kołowrotka albo w ostateczności w zamian całego zestawu? Mogę poszaleć bo przyszła fura pieniędzy z wypłaty i 5 stówek myślę z lekką ręką można wydać na nowy zestaw spinningowy :D 

Jak ja bym miał wydać 500 Zeta na spinning to kupiłbym przede wszystkim jakiś w miarę solidny kołowrotek .Wędki bym poszukał jakiejś używki a plecionkę z Ali jakąś chińską.Kołowrotek używany nie polecam bo to że wygląda jak nówka nie znaczy że chodzi jak nówka a tego na odległość nie widać.Wędka jak się poszuka za pół ceny do znalezienia.Nieudane prezenty,zmiana na lepszą,inna techniką i jeszcze wiele innych powodów do sprzedaży Wędka jak cała to cała.Kupiłem kilkadziesiąt wędek w ten sposób i tylko raz się lekko naciąłem.A teraz jak chcesz aby Ci ktoś doradził to :jaka woda,jakie przynęty,jakie ryby,jaka techniką,brzeg czy łódź.Spinning  to tak szerokie pojęcie np rower,buty,stół.Niby proste ale co powiesz na te hasła gumiaki a może trampki.Stół do jadalni czy na biwak .Rower na tor czy do lasu itp.

Dobry wieczór albo dobry dzień kiedy kto widzi. Niestety nie widziałem napisu o wolnym biegu bo musiałem to przeoczyć. Myślę, że może skompletuje sobie zestaw spławikowy. Do spinningu mam fajny uniwersalny zestaw od Abu Garcia, który może już za dnia napiszę jakie ma specyfikacje bo nie mam co wykopać teraz wędki. Mogę jak mówiłem 500zł wydać, lub trochę więcej. Do tej pory łowiłem spławikiem na bata od Mistral więc może czas na jakieś ulepszenie. Lubię przyjść rano i posiedzieć na stanowisku, a jak do tej pory jeżeli chodzi o połowy to trafiają się rybki takie jak liny, leszczyki, karasie, okazjonalnie karpie a ostatnio to może nawet amur był bo zestaw to mi w moment zerwał. Za dnia przyjrzę się bardziej w temat aby znaleźć coś uniwersalnego i nawet wytrzymałego. Postaram się już wybrać zestaw bez pomyłek takich jak w tamtym i posłucham się waszych rad. Dziękuje wam bardzo, że wytknęliście mi moją pomyłkę bo byłem święcie przekonany, że zamawiam kołowrotek spinningowy. Również za dnia jak znajdę ciekawą ofertę to podzielę się tutaj z tą społecznością. Jeszcze na sam koniec dodam bo trochę nie zaradny jestem ale miałem jakąś blokadę i przez to dopiero teraz mogłem napisać komentarz. Obfitych połowów i połamania szczytówek :)

Jeżeli kogoś interesuję to w załączniku jest moja uzbrojona i ulubiona wędka spinningowa. Jest to Abu Garcia z serii maxstx o parametrach 2,74m i 10-30g wyrzutu. Kołowrotek to maxstxsp30, rozmiar 3000 i siła hamulca 6,4kg. Plecionka nie pamiętam jaka założona bo zakładałem ją na początku lata. Odnośnie wędki spławikowej myślałem nad jakąś bolonką. Łowiłem już kiedyś tą metodą ale było to ładnych parę lat temu. Łowię na wodach stojących oraz na rzekach więc wcale nie byłby to zły pomysł. Zobaczę jeszcze ile wyjdzie za fajny, nie głupi zestaw i myślę, że do końca lutego będę miał fajny zestaw spławikowy. Czekam na wasze opinie :)

20250202_164659.jpg

Od kilku lat używam Mistrall Aqua 500 i czytałem o niej sporo dobrego zanim kupiłem. @Docio pisał kiedyś, ze bolonki są robione na blankach do batów i między innymi to mnie przekonało do zakupu. Moja pierwsza bolonka więc porównania nie mam.

2 godziny temu, zwykły michał napisał:

Od kilku lat używam Mistrall Aqua 500 i czytałem o niej sporo dobrego zanim kupiłem. @Docio pisał kiedyś, ze bolonki są robione na blankach do batów i między innymi to mnie przekonało do zakupu. Moja pierwsza bolonka więc porównania nie mam.

Myślę, że do kilku tygodni kupię sobie już dobrą bolonkę. Popatrzę trochę oraz poczytam o tych wędkach i kupię może coś tańszego a z 500zł co zostanie to dołożę na jakiś sprzęt niezbędny na kolejny sezon. Dziękuję za odpowiedź i dobrej nocy :D

Pisałeś o łowieniu w wodzie stojącej a to mało poręczne takim drągiem ;) Weź pod uwagę, że będziesz potrzebował miejsca bez drzew nad głową albo z gałęziami jakieś 2 m wyżej niż długość wędki. 

Mam fajną miejscówkę, na której 2 razy w sezonie wycinam gałęzie i trzcinę oraz zgarniam śmieci z dna grabiami. Robota na godzinę a pozbywam się zaczepów i miejscówka służy dopóki młodzież nie nabrudzi. Do tej pory na bacie 5 metrów tylko raz zaczepiłem zestaw na gałęzi, która była około wysokości 4m więc o to nie muszę się martwić zbytnio jak nie będę rzucał jak najdalej mogę. Batem blisko brzegu dobre wyławiam rybki ale chcę trochę więcej kontroli jak ryba zaatakuje bo raz na bacie mi zestaw zerwała. Dobrze, że miałem gumę amortyzującą w środku wymienioną bo by było nie ciekawie z kijem. W każdym razie poczytam i jeszcze mogę się zastanowić nad zakupem. Jak już nie zdążę na kolejne wiadomości odpisać to życzę dobrej nocy :)