Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.03.2025 o 23:40, ryukon1975 napisał:

Rzekę znam o dziesięcioleci. Kij 3,9 m 1550 g na początek. Nic więcej nie wymyślisz. Oczywiście to początek później będziesz poprawiał według siebie. Myślę o rzece średniej wielkości.

462485521_8590480544344615_5035432139829030072_n.jpg

SUPER fotka!:brawa:

W dniu 8.03.2025 o 17:44, zwykły michał napisał:

Nabyłem pewną ilość sprzętu ale wybrałem dwie sztuki warte pokazania. 

Matchówka Bruce & Walker, recznie robiona z kompozytu węglowego. Jak ten kij pracuje na sucho to aż mnie ciarki przeszły. Mam okazję machać ciekawymi kijami z racji tego, że handluje sprzętem używanym. Odłożyłem sobie Daiwe Harrier do wagglera ale daleko jej do tego kija.

Druga to klejonka Alcock Wizard. Bardzo fajna akcja, trochę lejąca ale pod obciążeniem powinno być mnóstwo emocji. 

20250308_161717.jpg

20250308_161302.jpg

Zazdroszczę i fantastyczne kije :D Sam poszukuję starej maczówki Harierra Daiwy.  To są dla mnie takie kije z duszą.

• 2 tygodnie później...

Nigdy nie zabierałem głosu w tym dziale bo moim skromnym zdaniem to jest trochę bez sensu.Fajnie by było jakby każdy swój zakup a szczególnie grubsze rzeczy opisał chociaż w dwóch zdaniach.Czy udany zakup ,jakie wykonanie itp.Taka sucha informacja o zakupie zupełnie nic nie wnosi,ale to tylko moje skromne zdanie i mogę zwyczajnie nie mieć racji.

No ale ja też może się pochwalę.Nabyłem drogą kupna fajną używkę.Jest to kijek na blanku Phenixa M1.Długość 215cm oczywiście w monoblanku.Cw 4-14g.Tak na sucho kij wydaje się być bardzo szybki ze sporym zapasem mocy.Praca szczytowa , a pod solidnym obciążeniem przechodzi w pełne ugięcie.Wędka leciutka z super wykonaniem,chociaż dolnik wolałbym aby był goły z pianką na końcu a jest korek po całości.Jest mój trzeci Phenix z pozostałych jestem mocno zadowolony.Wędka ma być na grube okonie.Teraz zaczynam szukać młynka do tej wędki .Pewnie będzie to jakieś Shimano 2500.Zobaczymy.

Cześć wszystkim!
Chciałem się podzielić opinią o woderach Delphin CLASSA, bo trochę już ich używam i może komuś się przyda przed zakupem.

Zakupione jakieś 2 miesiące temu – głównie na wiosenne wypady z feederem i spinningiem. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne – porządne wykonanie, gruby materiał (PVC), a mimo to są całkiem lekkie i wygodne. Buty mają niezły bieżnik, dobrze trzymają się na błocie i śliskich kamieniach.

Noszę je po kilka godzin i nie czuć jakiegoś mega dyskomfortu, wiadomo, cudów nie ma, ale za tę cenę naprawdę nie ma co narzekać. Szczelność na razie 100%, nie przetarły się, nie ciekną. Szwy wyglądają solidnie, a materiał nie łapie łatwo brudu.

Na plus też łatwość zakładania i ściągania – nie trzeba się z nimi mocować. Fajnie, że mają regulowane szelki – można dopasować do siebie bez problemu.

Minusy? Dla kogoś wyższego może być lekko przykrótko w nogawkach, więc warto sprawdzić rozmiarówkę. No i nie są superoddychające – jak się robi cieplej, to trochę grzeją, ale to raczej normalne przy PVC.

• 3 tygodnie później...

Westin W4 2,7 m cw 7-30 g. Jaxon serinus GTX 300. Plus trochę przynęt na bolenia i szczupaka. Plecionka na szczupaka i na drugą szpulę żyłki na bolenia.

Ciężar wyrzutowy kija jak i jego głębokie ugięcie ma poradzić różnym gatunkom. Kołowrotek wybrany głównie z tego powodu że ma dwie szpule przez co można szybko zmienić zestaw z plecionki na żyłkę. Ogólnie ma to być uniwersalny zestaw na maj. Niestety póki co leży bo nie było czasu. takie życie jest robota kasa i sprzęt to nie ma czasu na ryby.

IMG_20250504_065945.jpg

Edytowane przez ryukon1975

Odnośnie ostatniego zdania w Twej wypowiedzi.Kiedyś gdyż tyczki i zestawy skrócone zaczęły nieśmiało pojawiać się na rynku coraz więcej wędkarzy marzyło o takich wędkach.Wiadomo jednak że oprócz wędki potrzebne były inne akcesoria np kosz,rolki,topy zapasowe itp.itd.Do tego zanęty ,robaki ,kleje,glina. Społeczeństwu żyło się coraz lepiej i na coraz więcej było ludzi których było na to stać.Wtedy mój kolega ,który prowadził mały sklepik wędkarski stwierdził że pójdzie w tym kierunku i tyczka i wszystko do tyczki będzie główną ideą sklepu.Po jakimś czasie pytam jak mu idzie biznes?Odpowiada że źle,mało się nie sprzedaje.Ja zdziwiony mówię że przecież ludzie mają kasę,coraz więcej bogatych,dużo ludzi stać na takie wędkowanie.On mi wtedy odpowiedział zdaniem które siedzi we mnie 30 lat.    "Ci co mają kasę to oni na tą kasę ciężko pracują i nie mają czasu na ryby.Ci co mają czas bez przerwy siedzieć nad wodą też nic nie kupią ,bo Ci zwyczajnie nie mają kasy" Ot taka dygresyjka.

44 minuty temu, Sandacz70 napisał:

"Ci co mają kasę to oni na tą kasę ciężko pracują i nie mają czasu na ryby.Ci co mają czas bez przerwy siedzieć nad wodą też nic nie kupią ,bo Ci zwyczajnie nie mają kasy"

Najprostsza prawda. Wyskoczyłem chwilę nad wodę, wszystkiego z dwie godziny w kierunku bolenia. Warunki kiepskie. Woda trącona po wczorajszych opadach. Wszelkie krzewy i drzewa kwitną a wszystko leci do wody. Do tego bardzo silny wiatr.

Jeśli chodzi o kij to powiem że w kierunku szczupaka szału nie będzie. W warunkach letnich przy niskich stanach wody pewnie i ujdzie ale w gorszych warunkach czy przy maksymalnym wykorzystaniu cw będzie gorzej. Jednak jako boleniówka sprawdzi się naprawdę dobrze. Kołowrotek pomimo że niedrogi chodzi całkiem sprawnie.

Jeśli chodzi o same zakupy to dopiero nad wodą załapałem że nie przysłali mi jednej rzeczy z kijem ale na paragonie też jej nie ma więc bez tragedii.

Fizycznie też średnio mi się chciało po całym tygodniu na krokwiach, łatach, drabinach i rusztowaniach.

IMG_20250504_092437.jpg

Edytowane przez ryukon1975

Ja paradoksalnie mam czas .Dużo czasu.Kasa też by się znalazła i chęć jest okrutna ale jestem po operacji przynajmniej do lipca to tylko filmiki mogę o wędkarzach oglądać.Przykra sprawa.Jesień będzie moja jak się wyliże Proszę wybaczyć też moją nadaktywność na forum,ale leżę i cały dzień mam dla siebie.Pozdrawiam.

Miło, że udzielasz się zamiast patrzeć w telewizor. Widzę, że mamy podobny problem odnośnie czasu na ryby. Ale nie ma co narzekać i trzeba walczyć. 

Wyzdrowiejesz i będą sily na wszystko czego Ci brakuje.

Wracając do tematu to kołowrotek wygląda ciekawie. Przedłużona gwarancja świadczy o tym, że mają zaufanie do jakości.

• 2 tygodnie później...
W dniu 18.01.2025 o 19:34, Docio napisał:

Koniecznie spryskiwacz pokaż żonie, zaraz go zwinie do prasowania. :D 

Docio Jasnowidzu

Byś widział moje zdziwienie jak zobaczyłem mój fajny spryskiwacz w pokoju.:D :cheers:

Co prawda nie do prasowania a do kwiatów :)

I ten zabójczy tekst : byłam na dole w garażu i zobaczyłam że masz fajny spryskiwacz, pożyczę na troszkę.

Od razu sobie pomyślałem: "prorok czy cóś"

12 minut temu, niebel napisał:

...pożyczę na troszkę.

Od razu sobie pomyślałem: "prorok czy cóś"

Czyli na "święte nigdy". :) 

Złote myśli, aforyzmy i wszelakie proroctwa nie powstają z objawień lecz z "przebiegu". :D 

W dniu 1.04.2025 o 13:50, zwykły michał napisał:

Mam taką Daiwe :) Muszę zabrać nad wodę i ocenić czy mi pasuje. Jeśli nie to poszukam jej nowego domu. 

Jak tam sprawują się Matchówki Bruce & Walker lub Daiwa ?

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...