wind Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Pikacz czy policjant, oto jest pytanie A może drgająca szczytówka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat-kmiec Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Lepsze sygnalizatory na full, żeby Kowalski na drugim brzegu wiedział, ze ciągnę rybę a on nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Czyli pikacze Kowalski na drugim brzegu będzie wiedział że piszczy sygnalizator i nic więcej. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted January 7, 2022 Report Share Posted January 7, 2022 13 godzin temu, zwykły michał napisał: Kowalski na drugim brzegu będzie wiedział że piszczy sygnalizator i nic więcej. I będzie go irytowało to bo przyjechał odpocząć a nie słuchać bez sensownego pipczenia (jest sensowne pipcznie ale ono niestety jest rzadkie w polszcze) . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 7, 2022 Report Share Posted January 7, 2022 PIkacze bzikacze.... Dzwonek a najlepiej: "Z maszynky wrało i czubkiem po wodzie pacało" 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wind Posted February 6, 2022 Author Popular Post Report Share Posted February 6, 2022 Pierwsze wędkowanie A.D.2022 za nami. Miejscówka znana czyli Nogat w Kępkach. Żyzne zwykle miejsce tym razem nie dało ani jednej ryby. Było za to wietrznie, słonecznie, deszczowo i trochę śnieżnie . Za to odkryliśmy nowy gatunek drzewa, "koszykowe" Oczywiście tradycji musiało stać się zadość i właściwie to było głównym celem wypadu. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted February 7, 2022 Report Share Posted February 7, 2022 Woda jeszcze lodowata i zanim rybki wyczują jedzenie mija wiele godzin...a potem jeszcze musi im się chcieć jeść .I muszą być w okolicy np łowienie niedaleko zimowisk.Ale ta radość z pobytu nad wodą - bezcenne.Miałem jechać na kanały ale o 6,30 przestraszyłem się wiatru i deszczu.O 9tej żałowalem że nie pojechałem. Może za tydzień u mnie zatańczy spławiczek. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 27, 2022 Author Report Share Posted February 27, 2022 Sobota ponownie w Kępkach nad Nogatem, tym razem vis a vis poprzedniej miejscówki. Jedno branie u Pawła, zacięte i wyholowane. Tradycyjna kiełbacha z ogniska oczywiście zaliczona . 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post wind Posted March 13, 2022 Author Popular Post Report Share Posted March 13, 2022 Dla mnie to była wycieczka stricte spławikowa ale zwykle federka z boku stawiam Tym razem dwa brania, dwa zacięte, jedna ryba wyholowana. Moja Oczywiście tradycyjny kawałek kiełbachy z ognia smakował jak zwykle wybornie. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted March 26, 2022 Report Share Posted March 26, 2022 Jutro jeżeli wszystko będzie dobrze to będzie się działo . 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted March 27, 2022 Report Share Posted March 27, 2022 Byłem na pacyfiku no i coś czego się nie spodziewałem chmara ludzi ogrom znacznie więcej niż w wrześniu który jest przecież lepszy do łowienia . No ale niewiele to zmieniło bo był przestój ,gdyby ryby miały ręce i umiały pisać wystawiły by wielką tabliczkę z napisem ''dzisiaj zamknięte nie bierzemy'' . Za to odkryłem nawą gamę smrodu związaną z olejem halibutowym . Ale najważniejsze jest to że sobie posiedziałem i powygrzewałem się w słoneczku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mopsik Posted April 3, 2022 Popular Post Report Share Posted April 3, 2022 Tydzień temu w dziale spławikowym deklarowałem Wisłę .I tak się stało.Wisła - okolice Kiezmarku.Miejsce wybrałem zasadniczo pod siebie tj osłonięte od wiatru bo zamierzałem rozpalić ognisko i upiec kiełbaskę a wiatr by mi przeszkadzał.Łowiłem na wypłyceniu i dzieki temu wynik był taki jaki był.Malutkie krąpiki ,malutkie takie do 10 cm jazie i kilka certek --- też 10 cm.Woda zimna ,w kanałach dużo cieplejsza.Jeszcze za wcześnie na Wisełkę. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 3, 2022 Report Share Posted April 3, 2022 Nowatorskie wykorzystanie podpórek wędkarskich. Banalnie oczywiste. A jakoś na to nie wpadłem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted May 3, 2022 Report Share Posted May 3, 2022 Hej.Tak jak deklarowałem w dziale spławikowym tak i pojechałem nad Wisłę.Pogoda OK tj bez mocnego wiatru,bez deszczu.Pierwszy rzut i po minucie certa ponad 30 cm...oooo będzie się działo pomyślałem...i co ? I nic...dalej już tylko certki po 20 cm jedna za drugą.Nic wiekszego.Była też kiełbacha jak zawsze nad Wisłą (sorki za fotę gdzie jedna już nieźle dojedzona).Certy co niektóre poobijane po tarle i chudzinki .Mało tłuszczu im zostało po jesieni gdy były waleczne,umięśnione :) 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 3, 2022 Author Report Share Posted May 3, 2022 W sobotę byliśmy z Pawłem nad Szkarpawą w miejscu zwanym Gdańską Głową. I w sumie to wszystko, co można napisać o tym wypadzie .... 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 6, 2022 Report Share Posted May 6, 2022 Krótka sesyjka z feederkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 8, 2022 Report Share Posted May 8, 2022 Drapieżniki strajkują, więc trzeba się ratować karasiami z PZW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted May 8, 2022 Report Share Posted May 8, 2022 (edited) Na Wiśle drapieżnik gonił,wyglądało to na bolenia ale ja dzisiaj tak jak tydzień temu zasiadłem z feederami.I jak tydzień temu brała certa w ilości ogromnej,po zarzuceniu po minucie branie .Niestety sama drobna ,raptem 3 sztuki w wymiarze.Pogoda super..Wisła ma to coś w sobie Edited May 8, 2022 by mopsik 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mikolaj łódzki Posted May 8, 2022 Popular Post Report Share Posted May 8, 2022 Pierwszą ryba powyżej 20 centymetrów . No cóż były tylko 3 takie ale za to w 20 minut* po 4 godzinach siedznia*. Wszystkie złowiłem na podajnik metodę. Wypełniony ciastem z kaszy manny a za przynętę służyła mi kukurydza na włosie. Miałbyć to wyjazd spławikowy ale po 2 godzinach spławikowania zmieniłem na grunt . 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 9, 2022 Report Share Posted May 9, 2022 (edited) Edited May 9, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolaj łódzki Posted May 15, 2022 Report Share Posted May 15, 2022 ⁹ Pierwszy w tym sezonie i jeden z najbrzytrzych jakiego złapałem. Brał na cztery razy ,dwa razy nie zaciołem a za trzecim spiął mi się bo próbowałem ciągnąć bardziej siłowo. Łowiłem na metodę. Po egzaminach powrócę do tematu podajnika diy. I skończę projekt który zacząłem robić przedwczoraj- potężny buzz bar nadający się do wbijania gwodzi. Dodam tylko że były jeszcze 4 ryby w postacią karasiów niestety małe do 20 cm. Ale podsumowywując wyniki i presję (dużo ludzi szczególnie na początku) oraz czas 3 godziny nie jest źle. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mopsik Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 W dniu 9.05.2022 o 19:46, Ubertroll napisał: Jakbyś tak jeszcze napisał na co wzięła ładna rybka,co za woda ? Kanał ? staw ?...no chwal się 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekSz Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 Ja w niedzielę byłem po południu 3 godziny na łowisku pzw u mnie w okolicy małopolska zalew Wolbrom i mniej więcej podobnej wielkości Karp na klasycznego feedera wziął na 3 pinki 1 biały i 1 kaster i podobnie dwie spinki i potem delikatny hol i wyszedł. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ubertroll Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 (edited) Podmiejski zalew "no kill". A dłubię na przysłowiową metodę. W podajnik pellet 2 mm, na włosa pellecik 6 mm. Bez żadnych dodatków. Dziś mizeria, 3 karasie, 2 leszczyki, 1 linek i kilka wzdręg. Edited May 16, 2022 by Ubertroll Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 16, 2022 Report Share Posted May 16, 2022 Nie pamiętam już kiedy ostatni raz złowiłem karasia. Nie ma tam gdzie łowię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts