Skocz do zawartości

Gruntowe 2022

wind
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, Ubertroll said:

Ty masz za to F1 i karpie na komercji. Też można się pobawić.;)

W życiu nie byłem na komercji i nie ciągnie mnie. Wolę dzikie łowiska, ewentualnie jakieś wyrobisko albo kanał. 

Dla każdego coś innego :)

Gość Ubertroll

W sumie tak, choć mi zdarza się zaspokajać rządze paszokami na komercji. Będąc na Twoim miejscu w pierwszej kolejności łowiłbym kropki. Brzany i klenie też bym przypilnował.

Gość Ubertroll

Młodzi wędkarze nie mają takich dylematów. Mogą za to rekordami jesiotrów, karpi i amurów wpędzać w kompleksy tych, którzy omijają komercje z daleka ;). Wędkowanie "instant". Facebook, tik tok, czy inny insta i tak łyknie. Nawet ryby wytytłane w piachu z porozrywanymi pyskami i tak dostaną lajka. 

Edytowane przez Ubertroll

1 hour ago, Ubertroll said:

Będąc na Twoim miejscu w pierwszej kolejności łowiłbym kropki. Brzany i klenie też bym przypilnował.

Wszystko co pływa w rzece jest w granicach mojego zainteresowania. Pstrągów nie ma w mojej bliskiej okolicy.

59 minutes ago, ryukon1975 said:

Jednak z drugiej strony gdyby nie te komercje przyjmujące w każdą sobotę i niedzielę masę wędkarzy to gdzie byśmy się pomieścili?

Spora rzesza komercyjnych łowców odpuściła by wędkarstwo bo ilości łowionych ryb są diametralnie różne. 

15 godzin temu, Ubertroll napisał:

Młodzi wędkarze nie mają takich dylematów. Mogą za to rekordami jesiotrów, karpi i amurów wpędzać w kompleksy tych, którzy omijają komercje z daleka ;). Wędkowanie "instant". Facebook, tik tok, czy inny insta i tak łyknie. Nawet ryby wytytłane w piachu z porozrywanymi pyskami i tak dostaną lajka. 

A ja akurat mam. Moim marzeniem jest aby była woda w okolicach mojego zamieszkanie gdziem będą ryby i jednocześnie będzie można siedzieć w trzcinach po pas w wodzie. Ale w mojej okolicy nie ma dzikich łowisk są stawy parkowe, kilka stawów leśnych i kilka od pzw oraz komercje. Stawy parkowe od razu od rzuciłem bo są w centrum miasta. Stawy leśne są ok (jednak daleko im do mojego ideału) . Byłem na nich kilka razy ze spławikiem w tamtym roku. No i pzw. Czyli żart w mojej okolicy. Stawy w soboty i niedziele są podobnie zapełnione jak komercje( i są bardziej zaśmiecone od komercji najwięcej jest styropianu ,ale jak byłem na spacerze to zdarzyła się też płyta nagrobna). No i najważniejsze nie ma mojej ulubionej ryby (nie piszę o walorach kulinarnych bo do domu nie zabrałem jeszcze żadnej złowionej ryby)- karpia. Więc pozostaje mi komercja. A do tego składka dla nie zrzeszonych w pzw roczna wynosi 400 zł. Oczywiście mam w tym pakiecie Wisłę i wiele innych akwenów. Ale co z tego jeżeli nie mam fizycznej możliwości pojechać tam.  Ze względów wiekowych nie wezmę auta i nie pojadę nad Wisłę. A moja rodzicielka nie jest zbyt skora nawet do wyjazdów na 6-8 godzin (liczę wraz z drogą). A opcja jeżdżenia z kimś innym niż z rodziny jest dla niej na razie nie do zaakceptowania. 

A co do twarzo książki i innych mediów to ich nie używam(wyjątkiem jest twojarura ale na niej tylko oglądam i daleko mi do publikowania jakiś treści) . <_< Więc zastanów się zanim wrzucisz wszystkich do jednego wora. No i jeszcze ja też nie lubię ryb wytytłanych w piachu i z sitem zamiast pyska. Dlatego też udoskonalam się w holu który robi jak najmniejszą  krzywdę pyszczkowi i rybie. :) 

Ale co do komercji to na nich też jest coraz mniej ludzi w tym roku to widać. Jak jechałem w tamtym roku w niedziele to były wolne 1-3 miejsca dzisiaj 3-6 i ciągle piszę o jednym stawie z 3 bo w tym roku jeden staw jest praktycznie cały opustoszały względem tamtego. 

Gość Ubertroll
23 minuty temu, mikolaj łódzki napisał:

...<_< Więc zastanów się zanim wrzucisz wszystkich do jednego wora...

Przepraszam :) ja też święty nie jestem. Osobiście wymieniam się zdjęciami z kolegami. Choć zdjęcia robię mało estetyczne to również wrzucam je czasem na fora, żeby być wiarygodnym w tym co piszę. 

Szacunek za wypuszczane ryby.

Gość Ubertroll

Wczoraj drapieżnik strajkował więc dziś nad wodę wybrałem się z feederkami. Brań 4, ryby 3 z czego 2 przyprawiły o ból ręki. Cieszę się, bo "życiówkę" pobijałem dziś dwa razy. 

Na włos zakładałem pellet 6, bądź 8 mm.

zw1.jpg

zw2.jpg

zw3.jpg

zw5.jpg

Piątkowe popołudnie spędziliśmy nad Nogatem w Kępkach, niestety ja zszedłem na zero :( .

Trochę podrażniony wybrałem się w sobotę nad Szkarpawę, do Drewnicy na moją ulubioną miejscówkę.

IMG_20220604_080103.jpg

Cztery brania zacięte, jedno wyholowane, trzy spadły w grążelach.

IMG_20220604_093056.jpg

Za tydzień biere ;) bolonke, żaden mi nie spadnie :D 

Gość Ubertroll

niestety ja zszedłem na zero :(

Spokojnie :), wczorajsze ryby narobiły mi smaku. Wstałem znacznie później - bo przecież rano nie biorą - i ... karpie brutalnie zweryfikowały moją opinię na temat ich obyczajów. Na wodzie dziś było zero oznak życia.

23 godziny temu, Ubertroll napisał:

niestety ja zszedłem na zero :(

Spokojnie :), wczorajsze ryby narobiły mi smaku. Wstałem znacznie później - bo przecież rano nie biorą - i ... karpie brutalnie zweryfikowały moją opinię na temat ich obyczajów. Na wodzie dziś było zero oznak życia.

Tu nie chodzi o obyczaje,one po prostu jak człowiek ...nie zawsze żrą na umur :)  Sam widziałem na płytkiej wodzie jak lin omijał moją rosówkę a paskuda była taka piękna i apetyczna ,że o mało sam jej nie zjadłem. Dość że nie zawsze żrą to jeszcze raz mają ochotę na mięsko,raz na białko a innym razem tylko chlebek :)

• hege odpiął i zamknął ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...