wind Napisano 28 Lutego 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 28 Lutego 2015 Zapomniałem wspomnieć o ogromnym wkladzie Jonasza w nasz wspólny sukces, dzięki jego wskazówkom przygotowaliśmy odpowiednią mieszankę do necenia.
Gość Ozet Napisano 1 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 1 Marca 2015 Wind, zdradź mi jakiej firmy była ta zanęta płociowa? (Obiecuję że nikomu ani mru mru.)
wind Napisano 1 Marca 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Marca 2015 Znalazłem . @Paweł przygotował zanętę Lorpio Super płoć duża plus dodatek jakiejś innej, miał końcówkę, ale jaka to nie pamiętam. Tylko wiesz, ani pary
Gość Ozet Napisano 1 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 1 Marca 2015 Jak kamień w wodę. Dla pewności zaraz "przykryję" ten temat, bo coś mi się przypomniało w innym temacie. Muszę napisać sprostowanie...
Pawel Napisano 1 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 1 Marca 2015 Znalazłem . @Paweł przygotował zanętę Lorpio Super płoć duża plus dodatek jakiejś innej, miał końcówkę, ale jaka to nie pamiętam. Tylko wiesz, ani pary ta jakaś to było 0,5 kg traper champion
jonasz7 Napisano 2 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 2 Marca 2015 apomniałem wspomnieć o ogromnym wkladzie Jonasza w nasz wspólny sukces Oj tam, oj tam. To były tylko drobne wskazówki.
wind Napisano 7 Marca 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 7 Marca 2015 Pawłowi udało się wygospodarować wolną sobotę i zdecydowaliśmy się ponownie wyruszyć nad Nogat. Byliśmy mniej więcej o tej samej porze co tydzień temu ale wędkarzy tym razem było mnóstwo. Musieliśmy nieco cofnąć się w kierunku mostu drogowego w Jazowej i szybko znaleźliśmy dość ciekawe miejsce. Było ciut ciasno ale tworzymy już w miarę zgrany duet więc potrafimy się spasować na niewielkiej przestrzeni. Zanęta do wody, szybkie gruntowanie i ... ruszyliśmy. Brania były jak tydzień temu całkiem intensywne, ilościowo może wyniki były słabsze niż poprzednio ale poprawiło się jakościowo. Brania dość szybko ustały i donęcanie nie przynosiło oczekiwanego efektu ale każdy po kilka ładnych leszczyków złowił. A @Paweł miał takiego: Nogat w Jazowej to ciekawa woda, obfitująca w ryby i wędkarzy, a nawet PSR się pokazało . To moja druga kontrola w ciągu trzech dni .
Pawel Napisano 7 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) Rzeczywiście było dość ciasno, Oprócz fajnych ryb, każdy z nas zaliczył zestaw na drzewie, spławiki uratowane. Fenomenalna woda jak na tą porę roku. Edytowane 7 Marca 2015 przez Pawel
Jotes Napisano 7 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 7 Marca 2015 Gratki Panowie rybek. Po zdjęciach widać, że cieplutko mieliście tam na północy. I o to chodzi!
JanuszkiewicZ Napisano 8 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 8 Marca 2015 I ja też przyłączam się do gratulacji. Brawo..!
Gość Ozet Napisano 8 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 8 Marca 2015 W piątek wraz z kolegami, dokonaliśmy uroczystego otwarcia sezonu spławikowego 2015r. W sobotę nanieśliśmy "niezbędne korekty", do otwarcia sezonu, upewniając się że sezon można uznać za otwarty. Prawdę mówiąc udała się tylko "część artystyczna" otwarcia, bo wątek typowo wędkarski lepiej przemilczeć. Dzisiaj wreszcie zaczęliśmy łowić. Naszym łowiskiem była niepozorna, ale od lat bardzo rybna rzeczka Powa, lewy dopływ Warty. Brały płotki i krąpie. Nie były zbyt duże (18-25cm, max.), ale od czegoś trzeba zacząć. Wyniki były porównywalne, choć "szału nie było", to każdy złowił ok. 30szt. Wśród płotek i krąpi, trafił się pół kilowy jaź (koledze), oraz jeden nieduży karaś sr.(mnie). Ryby brały przeważnie na pinki niebarwione, ale także na pszenicę. Założenie pinki czerwonej, kończyło się braniem jazgarza. Rzeczka ma ok. 8m szerokości, 1,5m głębokości,więc dobrym wyborem był bat 5m. Nurt słaby, więc zestawy mieliśmy lekkie od 1do 1,5g. Jeszcze ze dwa tygodnie połowię na tej rzeczce, do momentu jak "coś się ruszy "w Warcie, albo w moim ulubionym starorzeczu. Ze smutkiem stwierdziłem, że tą naturalną, meandrującą wśród łąk i pól rzeczką, zainteresowali się spece od "ujarzmiania rzek i potoków". Jeszcze nie jest źle, ale wszystko wskazuje na to, że za kilka lat będzie to kolejny zrobiony pod linijkę kanał.
wind Napisano 8 Marca 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 8 Marca 2015 Niestety, widać, że koparki już "tu były" .
Splawik66 Napisano 9 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 9 Marca 2015 Gratuluję udanego rozpoczęcia Ozecie Super miejscówka. Każda ryba wyciągnięta z takiej małej wody wydaje się większa niż niż jest. Przynajmniej ja tak mam. Wielu wędkarzy omija takie kanałki, rzeczki, dopływy, odnogi, starorzecza, porty, a na przedwiośniu i wiosną to najlepsze łowiska.
kede86 Napisano 17 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 17 Marca 2015 Nęciliśmy mieszanka z czarnej Argili i ziemi bełchatowskiej, do tego paczka zanęty płociowej, 3 pudełka pinki i pudełko ochotki. Łowiliśmy na ochotkę z pinką, brak ochotki powodował zanik brań sorki, że odkopuję ale czy taka zanęta(ziemia, zanęta płociowa, ochotka) nada się do koszyczka? na haczyk ochotka
wind Napisano 17 Marca 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Marca 2015 Z powodzeniem pakowaliśmy taka zanętę również do koszyka. Brań było mnóstwo, ale jak pisałem nie dało rady ogarnąć dwóch wędek na raz i z gruntówek zrezygnowaliśmy.
Jotes Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 I ja uważam sezon 2015 roku za otwarty. Brania liczne, ale ryby miniaturki. Lechony poszły w górę zalewu na tarło. Płoci też brak. Cały połów to ok 3 kg żyletek. Nad wodą wiosnę czuć ze wszystkich stron. Betony całe pozajmowane, wszystkie schody są już okupowane. Musiałem się przywiązać do barierki.
wind Napisano 20 Marca 2015 Autor Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Ale kosz masz zajefajny zazdraszczam.
Splawik66 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Jotes, jeśli waga zanęty nie przekroczyła wagi złowionych ryb, to nie ma się co martwić. Proporcja 2:1 lub większa, powinna wzbudzić lekkie zaniepokojenie i chwilę zadumy ...
jonasz7 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Gratki, ważne że match poszedł w ruch Jakim zestawem łowiłeś?
Jotes Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Paweł, na pierwszy wyjazd, to ja dumny jak paw jestem. Nawet nie zauważyłem, kiedy, a już było po 14.00. Dzionek super, choć z rana było u nas - 5,6*C. Z domu wyjechałem kilka minut po 8. Jonaszu, łowiłem sliderem 3+10 Trapera i już mam na jego temat niepochlebną opinię. Miałem sporo splątań, ale wszystkie do opanowanie. Nie musiałem od nowa wiązać. Żyłka bezczelnie się wokół antenki owijała i nawet w locie nie puszczało. Następny pójdzie w ruch slider Rive.
Gość Ozet Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Fajnie chłopaki. Ja w tej chwili zajadam chrupkie ukleje, ot w najprostszej wersji -pieprz i sól (bez wanili). Dla zainteresowanych dodam, że dobrze jest popić DM (długo ważonym). Paluchy tłuste, ale myślę że mój smart LG zniesie i to, jeżeli do tej pory zniósł wszelkie moje wybryki.
Gość woldi Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Jotes, czy to aby nie za wcześnie na tarło leszcza?
Jotes Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Jotes, czy to aby nie za wcześnie na tarło leszcza? W tym roku należy się spodziewać, że wszystko pójdzie wcześniej. Już tutaj dziobate leszcze pokazywał Spławik, a było to ok 2-3 tyg temu. Przyroda rządzi się swoimi prawami.
Splawik66 Napisano 20 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 20 Marca 2015 Dementuję! To że dziobate nie znaczy że już się trą. Jeszcze na pewno z miesiąc.W swojej okolicy nigdy nie widziałem leszczy trących się przed 20 kwietnia. Niezależnie czy była ostra zima czy nie. Dzisiaj widziałem jeszcze końcówkę tarła szczupaków. Na końcu trą się największe osobniki.Jedno bydlę nawet mnie ochlapało. Nie było czasu zrobić fotki bo leszcze brały i brały i brały ...
Rekomendowane odpowiedzi