Kusy Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 8 minut temu, ZbylR napisał: Co to klasy M-MH? Opis wędki mówiący (mniej więcej) o CW. M - Medium. Można tu klasyfikować wędziska z przedziału 15-40/50g MH - Medium Heavy i tak samo można to wziąć pod uwagę kijki 30-70/80g Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Kusy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) Dzięki. No to „trochę” mi się ten młynek z wędziskiem 5-25 rozjechał. Jednak wciąż mimo wszystko czuję przepływ dobrej energii pomiędzy nim, a mną. Taka miłość od pierwszego zakręcenia (korbką). Edytowane 2 Grudnia 2023 przez ZbylR 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 8 minut temu, ZbylR napisał: Dzięki. No to „trochę” mi się ten młynek z wędziskiem 5-25 rozjechał. Faktycznie lekko się rozjechało ale to nie znaczy że nie da się takim zestawem łowić. Połowisz sprawdzisz w praktyce a jak znam życie kiedyś przyjdzie czas na zmianę kołowrotka czyli dążenie do perfekcji wymaga nauki i czasu. Kołowrotek zaś nie zginie kiedyś kupisz do niego cięższe wędzisko. Tak to mniej więcej wygląda. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez ryukon1975 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Dzięki Krzychu Tak to sobie właśnie wyobrażam, i na pewno cała masa poślizgów wciąż jeszcze przede mną na tej drodze. Także cóż, biorę na klatę, próbuję, doświadczam, i z całą pewnością podzielę z Wami wynikami I wcale nie żałuję zakupu tego młynka, bo to była miłość od pierwszego zakręcenia Teraz w planach jest wygrzebanie jakiejś starej komórki do nauki rzucania castem 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 15 godzin temu, ZbylR napisał: Nie strasz mojego portfela proszę, albowiem wije się już niczym węgorz Jak tylko zobaczę jakąkolwiek choinkę, to gałązki jej pourywam do samych korzeni To nic nie da, Zamiast choinki powieś podłaźniczke, więcej sie pod nią zmieści a portfel jak węgorz znowu wie wymknie namniejszą szparą i będziesz go szukał w wędkarskm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, ZbylR napisał: Teraz w planach jest wygrzebanie jakiejś starej komórki do nauki rzucania castem Póki co tylko plany zostały bo z godziny na godzinę przybywa tego białego g.... a prognozy jeszcze mniej korzystne bo ma dojść do tego znaczny spadek temperatury. Edytowane 2 Grudnia 2023 przez ryukon1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 5 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 On 11/26/2023 at 9:04 AM, Docio said: Oooo. nie przesądzał bym. Nie jestem Alfą i Omegą. Jestem mechanikiem a nie wszechwiedzącym. Jak widzę bebechy to wtedy mogę pokusić się o jakiekolwiek oceny. Znalazłem kolowrotek Daiwy z rozwiązaniem o którym nawet nie słyszałem. "Wajha" do otwierania kabłąka która działa tylko w jedną stronę. Zamykanie jest tradycyjne, że tak to określę. Za krótko jeżdżę na ryby żeby się z tym spotkać. Jedynie 25 lat. Tak sobie myślę, że można założyć temat o kołowrotkach innych niż wszystkie. Może ktoś się zainteresuje. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Docio Napisano 5 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Dość popularne rozwiązanie z lat 90-tych i to chyba z początku, które się nie przyjęło. U nas najlepiej i najczęściej było widoczne w kołowrotkach DAM, Cormoran i Silstar. Nie przyjęło się bo wymagało operowania wyłącznie prawą ręką a to komplikowało manual do absurdu. Kolejnym krokiem było dodanie hamulca walki, którego wajcha wychodziła pod stopką poniżej wieńca. To też był niewypał bo jak używać wajchy tą samą ręką co trzyma się mocno wędzisko z dzielnie walczącą rybą na końcu. Chyba tylko strzelcy, u których palec wskazujący do spustu żyje własnym życiem niezależnym od reszty dłoni. Za to z końca lat 90-tych kołowrotki (kilka wariantów gruntowych/karpiowych), Barkley miały ciekawe rozwiązanie a mianowicie alarm dźwiękowy i diodę świecącą w tylnym hamulcu. Od razu dodam, że lubiły wręcz błyskawicznie psuć się. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 5 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 To ja wrzucę patent Daiwy. Twitchin' Bar. Taki wynalazek dla tych, którzy lubią jednocześnie zwijać i dłubać w nosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 5 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 7 hours ago, Docio said: Dość popularne rozwiązanie z lat 90-tych i to chyba z początku, które się nie przyjęło. U nas najlepiej i najczęściej było widoczne w kołowrotkach DAM, Cormoran i Silstar. Nie przyjęło się bo wymagało operowania wyłącznie prawą ręką a to komplikowało manual do absurdu. Wiedziałem kogo zapytać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 15 godzin temu, Docio napisał: Dość popularne rozwiązanie z lat 90-tych i to chyba z początku, które się nie przyjęło. U nas najlepiej i najczęściej było widoczne w kołowrotkach DAM, Cormoran i Silstar. 15 godzin temu, Docio napisał: Kolejnym krokiem było dodanie hamulca walki, którego wajcha wychodziła pod stopką poniżej wieńca. To też był niewypał Miałem takie "unowocześnienia" w kołowrotkach D.A.M. Nic bardziej nieprzydatnego chyba już nie spotkałem. 14 godzin temu, Ubertroll napisał: To ja wrzucę patent Daiwy. Twitchin' Bar.(...) A jednak można wymyślić coś bardziej beznadziejnego 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 46 minut temu, Alexspin napisał: A jednak można wymyślić coś bardziej beznadziejnego Niby wiodąca firma a i oni czasem wpuszczają się w ślepą uliczkę. Potwierdza to tylko fakt że podczas zakupu sprzętu nie należy się sugerować firmą/marką tylko własnymi potrzebami. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 2 godziny temu, Alexspin napisał: A jednak można wymyślić coś bardziej beznadziejnego A może to rozwiązanie dla jednorękich? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Muszę zabrać nad wodę i wypróbować jak to działa w praktyce. Teoretycznie ma to sens ale mimo wszystko się nie przyjęło. Nie tylko Wartburg może łowić inaczej niż wszyscy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 9 godzin temu, Alexspin napisał: To ja wrzucę patent Daiwy. Twitchin' Bar.(...) A jednak można wymyślić coś bardziej beznadziejnego Dla kogoś, kto szura przynętą po dnie to może być przydatny gadżecik. Podobnie jak dla osoby niepełnosprawnej, której może sprawiać kłopot delikatne animowanie przynęt (np. woblerowy twitching). A tak się tłumaczy Daiwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wartburg Napisano 6 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 7 godzin temu, zwykły michał napisał: Nie tylko Wartburg może łowić inaczej niż wszyscy Ojtam, każdy łowi inaczej, nie ma dwóch jednakowo łowiących wędkarzy. Ja tylko zatrzymałem się w rozwoju technologicznym w latach młodości 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Odstaje od tubylców i to bardzo. Nie łowie karpi, nie jeżdżę na komercje, nie używam pelletu. Do łowienia wykorzystuję moją znajomość biologii i chemii Wrzucam czasami efekty moich wypadów na ryby. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 6 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 (edytowane) 29 minut temu, zwykły michał napisał: Odstaje od tubylców i to bardzo. Nie łowie karpi, nie jeżdżę na komercje, nie używam pelletu. Do łowienia wykorzystuję moją znajomość biologii i chemii Dla mnie to jest NORMALNE łowienie, komercyjna rewia mody i galeria syntetyków wybitnie do mnie nie przemawia. Osobiście poza wiadomym zboczniem u mnie liczy sie suma, i na suma poluje. Przy użyciu bambusowej przystawki na leszcze i ogniska. w SUMIE uznaje czas za bardzo miło spędzony a ryby ćóź.... są dodatkiem do tej SUMY. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez Wartburg 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mikolaj łódzki Napisano 9 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Świat się kończy co widać po pogodzie. Zaczynam gromadzić sprzęt do spinningu (szczupokowego ) ,kołowrotek czeka na miejsce pod choinką ,plecionka płynie z kraju środka a a w przynęty już się uzbrajam. I układem je po niemiecku równo. Jednak żeby uchonić świat od dwastacij. prexer 1101. No i mój pierwszy multik. Amerykanin. No i krem de la krem. Nowiutka germina 64 z 78 roku. Przeleżała 45 lat na mnie. Oto i części dodatkowe to co dostajemy dzisiaj do kołowrotków przy nich to śmiech na sali... Edytowane 9 Grudnia 2023 przez mikolaj łódzki 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) 22 minuty temu, mikolaj łódzki napisał: Oto i części dodatkowe to co dostajemy dzisiaj do kołowrotków przy nich to śmiech na sali... Dostajemy coś? Z tego co wiem to już nawet szpuli zapasowej nie dołączają a za dodatkową trzeba zapłacić 25-50% wartości kołowrotka. Pamiętam te normalne czasy a nie to co jest dziś. Kiedyś klient był szanowany dziś robi się z niego durnia i wciska głupie hasła reklamowe żeby tylko opchnąć to co się akurat ma do sprzedania. Zaś jakość większości sprzętu z niższych czy nawet średnich półek w zależności kto jak liczy jest żałosna. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez ryukon1975 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 No cóż tak jest koszty trzeba ucinać zyski zwiększać... Jedno pytanie do forumowiczów co to jest za metalowy pino podobny cuś. I jeszcze on nie ma blokady wstecznej bo jeżeli powinien mieć to jest zepsuty w co wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 14 minut temu, mikolaj łódzki napisał: co to jest za metalowy pino podobny cuś Nie wiem w jakiej jest pozycji. Przesuwa się w kierunku do i od wieńca kołowrotka. Przesuń i pokręć korbką w obie strony Może coś odkryjesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) Docio już próbowałem. Mogę tylko lekko podważyć paznokciem Dlatego się pytam. Podejrzewam że smar od leżenia zmienił swoją konsystencję i mógł coś skleić ale nie pasuje mi to do nie zniszczalnej germiny. Jedyne co mogę zrobić to rozebrać .... albo poczekać na wartburga. Nie chcę niczego zepsuć bo już raz to zrobiłem (Stomil tylko nie pamietam jak model) rozwaliłem gwin w kabłąku (opiszę to jak bedę naprawiał go w przyszłości). I muszę zrobić nowy lub w jakiś sposób zregenerować . Edit. Działa użyłem kombinerek przesónołem kilka razy i działa już płynnie. I jest to blokada obrotów wstecznych. Edytowane 9 Grudnia 2023 przez mikolaj łódzki 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 A może administrator wydzieli temat o kołowrotkach conajmniej pełnoletnich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 9 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2023 (edytowane) 28 minut temu, zwykły michał napisał: A może administrator wydzieli temat o kołowrotkach conajmniej pełnoletnich? Juz jeden jest o tutaj Ledwo żywa strona o starych kołowrotkach - ale kopalnia wiedzy Ale w sumie czemu nie, tres faciunt collegium tylko proponowałbym dział tematy dorobi sie pońiej wędki , kołowrotki , oprzęt drobny przynęty wyniknie co wyniknie, Brak takiego działu jak mniemam wynika z tego iż Wysoka Administarcja nie uzanała za stosowne zamykać mnie w rezerwacie Edytowane 9 Grudnia 2023 przez Wartburg 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi