Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jezioro . W poniedziałek wybiłem dziurę w lodzie gdzie był najcieńszy więc miejsce nie idealne ale ma swoje zalety. Zanęciłem neciłem i wczoraj pogrunowałem. Dziś zacząłem łowić lód w miejscu w którym łowiłem zszedł całkowicie i mam swobodę jeżeli chodzi o odległość od brzegu. Efekt jest taki że przekroczyłem już 15 cm płotki ( cała jedna reszata małe bączki). Zamierzam do piątku łowić codziennie w weekend zrobię przerwę i od poniedziałku lecę znowu maży mi się płoć 30+ ale realnie to 20 to chyba max. Będzie relacjia w wątku karpiowy. Tam napiszę o samym sprzęcie technice,zanęcie, przemyśleniach ,fotki ryb też będą. Teraz się grzeje ale jeżeli znowu będzie taki wiatr to czarno to widzę. Ale miejscowi się mnie pytali co za szamaństwo odprawiam a ja tylko podnoszę i opuszam przynęte. ;) Jeżeli kogoś nurtuje atraktor jakiego używam to podpowiem że pachnę rosołem.:P

Edytowane przez mikolaj łódzki

O tej porze roku sprawdzały mi się konopie. Z tym, że przygotuj się na puste brania bo ryby szarpią za śruciny. Można skupić śruciny albo używać style i osobiście wybieram to drugie.

Łowisz na spławik mocowany na stałe?

38 minut temu, zwykły michał napisał:

Łowisz na spławik mocowany na stałe?

Tak. Puste się zdarzają ale raczej jest to związane z moim zacięciem czasami za słabo a czasami za mocno czuję że coś siedzi przez chwilę  ale przebiłem się przez delikatną wargę i koniec. Ze śrucinami wiedziałem dlatego nie używam konopi a przenicy mocno zaromatyzowanej. 

Edit. Michał jutro opiszę dużo rzeczy w odpowiednim wątku bo admin mnie usmaży za off top.;)

Edytowane przez mikolaj łódzki

Zostaw tą pszenicę na kilka dni i sama się zaromatyzuje :) Nic więcej nie trzeba. Ewentualnie gotuj lub zaparzaj z dodatkiem konopi. Możesz dodać trochę kaszy kukurydzianej i powinny wejść większe płocie.

Model haczyka, za ciężki spławik albo źle złożony zestaw to najbardziej prawdopodobne przyczyny pustych brań. Jeżeli ryby spadają to najpewniej haczyk. 

Haczyki mam pewne bo na nie łowiłem już zestaw też sprawdzony ;). Sam kształt zgadza się z wedkarstem jeziorowym andrzejczyka. Jak to się mówi czynnik ludzki. Jednak brań pustych jest mniej od wciętych puste widzę szegolnie wtedy kiedy wiatr słabł więc były one najdelikatniejsze dlatego twierdzę że mogłem rozwalić wargę. Aromatyzuje bo chcę odciąć się zapachowo od moich konkurentów dlatego nie używam popularnego aromatu ze sklepu wędkarskeigo a z zielarni. Z kaszą spróbuję. 

Pisałeś o tym ale zapomniałem jednak, samo wyzwanie złowienia duużej płoci zrodziło mi się w sobotę więc nie miałem czasu na fermentacije a użyłem czegoś co kojażylem że podobno działa. I faktyczne jakieś efekty są. :)

W zeszłym roku łowiłem leszcze na fermentowaną pszenicę, całkiem ładne w okolicy 40cm długości. Wpadłem na pomysł dołożenia kukurydzy z tym, że używałem mrożonej która wymaga gotowania przed spożyciem. Wtedy weszły płocie, moim zdaniem bardzo ładne a tubylcy twierdzą, że to prawdziwe okazy z tego miejsca. Kilkanaście w sumie, po kilka jednego dnia więc nie ma mowy o przypadku. Największe wybierały kukurydzę.

42 minutes ago, mikolaj łódzki said:

miałem czasu na fermentacije

Kilka sesji po 30s w mikrofalówce albo kaloryfer. Cała tajemnica to temperatura żeby bakterie zaczęły się namnażać a potem samo pójdzie. 

9 godzin temu, mikolaj łódzki napisał:

Spojrzałem w3 2.70 10-40 w całkiem rozsodnej cenie ale wpadł mi też w oko jaxon green point 285 10-40. Jest o połowę tańszy a długosciowo jest idealny bo połączę nim (pkazjonalny )spinning morski ,szczupak jeziorowy i szczupaka rzecznego. Myślałem też nad jaxonem summum ale najdłuższy ma tylko 2,60 więc krótkawy a cenowo podobny do w3

Bardzo dobra i niedroga w takiej sytuacji jest opcja spojrzenia na serie już nie produkowane. Serie z których wędziska chodziły kiedyś po 500-700 PLN i więcej a dziś można je kupić za połowę ceny bo sklepy je wyprzedają. Jeden z przykładów a serii takich jest wiele. Jakość takich wędzisk się nie zmieniła, nadal są bardzo dobre i z pewnością znacznie lepsze od tzw. "nowości" które dziś kosztują 300-500 PLN.

Tu kij Kongera z serii EQUS jeszcze trzyma cenę obniżona nieznacznie w tym sklepie zaś kij z tej samej serii  o połowę tańszy. Parametry co prawda inne ale ta seria ma już sporo lat i trudno szybko znaleźć wszystkie modele. Jednak miałem jeden z tej serii i wiem że kiedyś 600 zł to było mało żeby myśleć o kiju z serii Konger Equs.Jeśli zaś wziąć pod uwagę zmiany jakie w tym czasie zaszły to dziś kosztowałby pewnie z 1000 zł a z dopiskiem "nowość 2024" -1200 PLN, może więcej.

Edytowane przez ryukon1975

Gość Ubertroll

Ciekaw jestem jak Ci się xfast w połączeniu z plecionką sprawdzi. Koniecznie opisz wrażenia. Kwestia długości jest bardzo subiektywna. Ja nie narzekam na wędziska 198-213 cm. A łowię w zasadzie tylko z brzegu.

W dniu 8.02.2024 o 18:16, ZbylR napisał:

Już testowany, czy jeszcze nie?

Troszkę :) ale jest to czego się spodziewałem. Pracuje fajnie już pod obciążeniem 1,8g + przynęta. Dość szybka wędka. Jest to tubular więc woblerki, blaszki fajnie się prowadzi. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzać górnej granicy

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...