mikolaj łódzki Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 (edytowane) Jezioro . W poniedziałek wybiłem dziurę w lodzie gdzie był najcieńszy więc miejsce nie idealne ale ma swoje zalety. Zanęciłem neciłem i wczoraj pogrunowałem. Dziś zacząłem łowić lód w miejscu w którym łowiłem zszedł całkowicie i mam swobodę jeżeli chodzi o odległość od brzegu. Efekt jest taki że przekroczyłem już 15 cm płotki ( cała jedna reszata małe bączki). Zamierzam do piątku łowić codziennie w weekend zrobię przerwę i od poniedziałku lecę znowu maży mi się płoć 30+ ale realnie to 20 to chyba max. Będzie relacjia w wątku karpiowy. Tam napiszę o samym sprzęcie technice,zanęcie, przemyśleniach ,fotki ryb też będą. Teraz się grzeje ale jeżeli znowu będzie taki wiatr to czarno to widzę. Ale miejscowi się mnie pytali co za szamaństwo odprawiam a ja tylko podnoszę i opuszam przynęte. Jeżeli kogoś nurtuje atraktor jakiego używam to podpowiem że pachnę rosołem. Edytowane 31 Stycznia 2024 przez mikolaj łódzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 O tej porze roku sprawdzały mi się konopie. Z tym, że przygotuj się na puste brania bo ryby szarpią za śruciny. Można skupić śruciny albo używać style i osobiście wybieram to drugie. Łowisz na spławik mocowany na stałe? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 (edytowane) 38 minut temu, zwykły michał napisał: Łowisz na spławik mocowany na stałe? Tak. Puste się zdarzają ale raczej jest to związane z moim zacięciem czasami za słabo a czasami za mocno czuję że coś siedzi przez chwilę ale przebiłem się przez delikatną wargę i koniec. Ze śrucinami wiedziałem dlatego nie używam konopi a przenicy mocno zaromatyzowanej. Edit. Michał jutro opiszę dużo rzeczy w odpowiednim wątku bo admin mnie usmaży za off top. Edytowane 31 Stycznia 2024 przez mikolaj łódzki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 Zostaw tą pszenicę na kilka dni i sama się zaromatyzuje Nic więcej nie trzeba. Ewentualnie gotuj lub zaparzaj z dodatkiem konopi. Możesz dodać trochę kaszy kukurydzianej i powinny wejść większe płocie. Model haczyka, za ciężki spławik albo źle złożony zestaw to najbardziej prawdopodobne przyczyny pustych brań. Jeżeli ryby spadają to najpewniej haczyk. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 Haczyki mam pewne bo na nie łowiłem już zestaw też sprawdzony . Sam kształt zgadza się z wedkarstem jeziorowym andrzejczyka. Jak to się mówi czynnik ludzki. Jednak brań pustych jest mniej od wciętych puste widzę szegolnie wtedy kiedy wiatr słabł więc były one najdelikatniejsze dlatego twierdzę że mogłem rozwalić wargę. Aromatyzuje bo chcę odciąć się zapachowo od moich konkurentów dlatego nie używam popularnego aromatu ze sklepu wędkarskeigo a z zielarni. Z kaszą spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 Pszenica fermentuje po kilku dniach i odetniesz się od wszystkiego Uwierz mi na słowo, że warto spróbować. Koszty nawet niższe bo nie trzeba kupować aromatu a efekty trzeba samemu sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 Pisałeś o tym ale zapomniałem jednak, samo wyzwanie złowienia duużej płoci zrodziło mi się w sobotę więc nie miałem czasu na fermentacije a użyłem czegoś co kojażylem że podobno działa. I faktyczne jakieś efekty są. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Stycznia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 W zeszłym roku łowiłem leszcze na fermentowaną pszenicę, całkiem ładne w okolicy 40cm długości. Wpadłem na pomysł dołożenia kukurydzy z tym, że używałem mrożonej która wymaga gotowania przed spożyciem. Wtedy weszły płocie, moim zdaniem bardzo ładne a tubylcy twierdzą, że to prawdziwe okazy z tego miejsca. Kilkanaście w sumie, po kilka jednego dnia więc nie ma mowy o przypadku. Największe wybierały kukurydzę. 42 minutes ago, mikolaj łódzki said: miałem czasu na fermentacije Kilka sesji po 30s w mikrofalówce albo kaloryfer. Cała tajemnica to temperatura żeby bakterie zaczęły się namnażać a potem samo pójdzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 1 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2024 (edytowane) 9 godzin temu, mikolaj łódzki napisał: Spojrzałem w3 2.70 10-40 w całkiem rozsodnej cenie ale wpadł mi też w oko jaxon green point 285 10-40. Jest o połowę tańszy a długosciowo jest idealny bo połączę nim (pkazjonalny )spinning morski ,szczupak jeziorowy i szczupaka rzecznego. Myślałem też nad jaxonem summum ale najdłuższy ma tylko 2,60 więc krótkawy a cenowo podobny do w3 Bardzo dobra i niedroga w takiej sytuacji jest opcja spojrzenia na serie już nie produkowane. Serie z których wędziska chodziły kiedyś po 500-700 PLN i więcej a dziś można je kupić za połowę ceny bo sklepy je wyprzedają. Jeden z przykładów a serii takich jest wiele. Jakość takich wędzisk się nie zmieniła, nadal są bardzo dobre i z pewnością znacznie lepsze od tzw. "nowości" które dziś kosztują 300-500 PLN. Tu kij Kongera z serii EQUS jeszcze trzyma cenę obniżona nieznacznie w tym sklepie zaś kij z tej samej serii o połowę tańszy. Parametry co prawda inne ale ta seria ma już sporo lat i trudno szybko znaleźć wszystkie modele. Jednak miałem jeden z tej serii i wiem że kiedyś 600 zł to było mało żeby myśleć o kiju z serii Konger Equs.Jeśli zaś wziąć pod uwagę zmiany jakie w tym czasie zaszły to dziś kosztowałby pewnie z 1000 zł a z dopiskiem "nowość 2024" -1200 PLN, może więcej. Edytowane 1 Lutego 2024 przez ryukon1975 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 8 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Nowy nabytek - Westin W3 213 cm 2-10g 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 8 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 Już testowany, czy jeszcze nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mikolaj łódzki Napisano 8 Lutego 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2024 I mam komplet na szupaka i pewnie z sandaczem też da radę. Kij wybrałem krótszy bo na bardzo dużych zbiornikach łowię rzadko a tego kija będzie mi chyba szkoda na Bałtyk. A 2.75 spokojnie mi wystarczy na jeziora w mojej okolicy. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 9 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2024 Ciekaw jestem jak Ci się xfast w połączeniu z plecionką sprawdzi. Koniecznie opisz wrażenia. Kwestia długości jest bardzo subiektywna. Ja nie narzekam na wędziska 198-213 cm. A łowię w zasadzie tylko z brzegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 10 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 W dniu 8.02.2024 o 18:16, ZbylR napisał: Już testowany, czy jeszcze nie? Troszkę ale jest to czego się spodziewałem. Pracuje fajnie już pod obciążeniem 1,8g + przynęta. Dość szybka wędka. Jest to tubular więc woblerki, blaszki fajnie się prowadzi. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzać górnej granicy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haczykowaty Napisano 11 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2024 siatke na ryby ponad dwa i pół metra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 12 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 15 godzin temu, Haczykowaty napisał: siatke na ryby ponad dwa i pół metra Zostałeś rybakiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haczykowaty Napisano 12 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Tak nie zaprzecze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbylR Napisano 12 Lutego 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 To chyba nie to forum w takim razie. Albo… jak sama nazwa wskazuje, chlebak służy do przenoszenia granatów (kto wie, ten wie ;)) 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wartburg Napisano 2 Marca 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Na starość człowiek robi sie wygodnicki Dla przypomnienia stan wyjściowy 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 2 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Szacunek! Super się prezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 2 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Pięknie, uwielbiam szum deszczu na dachu namiotu. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mikolaj łódzki Napisano 26 Marca 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) Moje nowe zakupy. Wzbraniałem się nie chciałem jednak po długim dialogu wewnętrznym stwierdziłem że spróbuję. Kupiłem w baardo przyjaznej cenie. Przelotki wklejone ładnie i prosto. Kije już raz użyte przeze mnie były. Każdy zaliczył po karpiku. Jakie wrażenia ? Bardzo pozytywne. Dobrze się rzuca nie jest to szczota ale jednoczenie nie jest to ordynarna kluska rzekłbym że kluseczka z klasą(o to mi chodziło ).Nie wiem jak to inaczej opisać. Jeżeli chodzi o mankamenty to po pierwszym użyciu już widzę odprysk lakieru. Kole trochę w oczy. Jednak jest to do przeżycia bo istnieją cuda jak grafit w płynie. I nowy stary zakup. Spokojnie otworze w wątku przeznaczonym coś napiszę. Edytowane 26 Marca 2024 przez mikolaj łódzki 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 27 Marca 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 otwierasz wciskając zapadke na ośce pomiędzy tarczami bębna... ładna stary tym na kutej sprezynie, wbijaj na prv/tel jak chcesz tuningować. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haczykowaty Napisano 25 Kwietnia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2024 Kupiłem sprej którym pryska się przynęty sztuczne polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wind Napisano 26 Kwietnia 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2024 16 godzin temu, Haczykowaty napisał: Kupiłem sprej którym pryska się przynęty sztuczne polecam Zawsze się zastanawiałem czy to działa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi