Jump to content

Co to za ryba kleń czy jaź ?


Kuba110132
 Share

Recommended Posts

Niechybnie jaź, tak jak pisze Jakub. Ilość łusek wzdłuż linii bocznej, jest czynnikiem decydującym, że ryba na zdjęciu to jaź. Według Wędkarskiego Atlasu Ryb, u klenia 44-46 łusek, natomiast u jazia 55-61. (Ja naliczyłem 57.)

Link to comment
Share on other sites

Po głębszej analizie, moim zdaniem (tylko krowa nie zmienia zdania) może to być jaź, lyb hybryda, te gatunki krzyżują się między sobą.

Zobacz obraz źródłowy

Zobacz obraz źródłowy

 

Edited by Alexspin
Link to comment
Share on other sites

Bez wątpienia jest to hybryda.  Płatwa brzuszna sugeruje klenia, płetwa odbytowa również, płetwa grzbietowa jest złożona, ale myślę że po wyprostowaniu sugerowała by że to jaź.  Układ i ilość łusek, ogólna budowa/sylwetka - jaź (kleń jest bardziej smukły w części piersiowo-brzusznej

Ja jednak zawszę rozróżniam te gatunki po głowie, a ta dla mnie wygląda na przewagę genów jazia - mniejszy otwór gębowy, skierowany lekko w górę i do tego mniejsze oko.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Kuba110132 napisał:

Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta .

Gdybyś napisał to zdanie pod zdjęciem ryby, moje spekulacje byłyby bezprzedmiotowe. Jak już jestem "przy głosie", to dodam że w Warcie łowię dobre 40 lat, więc tych jazi "trochę" złowiłem. Początkowo na przystawkę, później głównie bolonką na przepływankę. Nigdy się na nie jakoś specjalnie nie nastawiałem, ot trafiały się często podczas zasiadek na płoć czy leszcza. Nie wiem jak jest w innych rzekach, ale jazie z Warty, potrafią  się znacznie od siebie różnić cechami osobniczymi. Łowiłem jazie szersze i węższe w przekroju poprzecznym, dłuższe jak i krępe w swojej sylwetce, z łuskami wyraźnie srebrzystymi i łuskami  w odcieniu szarości, wyblakłymi. Z płetwami parzystymi blado czerwonymi i krwisto czerwonymi. U niektórych osobników płetwa ogonowa była czerwono szara, u innych ciemnoszara z ledwie widocznym czerwonym nalotem. Ale zawsze cechą wspólną wszystkich złowionych przeze mnie jazi, była charakterystycznie drobna łuska, oraz żółta tęczówka oka.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał:

Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze :P


Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach.:blink::o

Link to comment
Share on other sites

W dniu 13.04.2020 o 09:47, Ozet napisał:


Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach.:blink::o

Ja bym się aż tak nie obawiał desperatów wielu nie ma na takie pożywienie, a najlepiej biorą podczas awarii oczyszczalni ścieków  więc dodatkowo trochę apetyt słabnie:aniolek:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...