Kuba110132 Napisano 30 Marca 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 30 Marca 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Klen. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 1 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Nie ulega wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 1 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Łatwo poznać, ma oko w każdej łusce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schaefer.katrine Napisano 3 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Nigdy nie jestem pewny co do rodzaju złowionej ryby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 3 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie da się tego nauczyć teoretycznie. Tylko praktyka. Trzeba lat by spotkać większość gatunków w praktyce. Mam tu na myśli tylko nasze ryby słodkowodne. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wędkarstwo z pasją Napisano 5 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2020 Dla mnie to jest wychudzony jaź. Świadczą o tym małe łuski, liczba łusek w linii bocznej oraz wklęsła płetwa grzbietowa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 6 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Niechybnie jaź, tak jak pisze Jakub. Ilość łusek wzdłuż linii bocznej, jest czynnikiem decydującym, że ryba na zdjęciu to jaź. Według Wędkarskiego Atlasu Ryb, u klenia 44-46 łusek, natomiast u jazia 55-61. (Ja naliczyłem 57.) 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 6 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Z tymi płetwami brzusznymi na jazia mi nie wygląda, ale...może to orfa. Wszak wszystko jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 6 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Przecież nie musi być 100% jaziem. Może mieć domieszkę krwi innych gatunków, niekoniecznie w pierwszym pokoleniu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 7 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Po głębszej analizie, moim zdaniem (tylko krowa nie zmienia zdania) może to być jaź, lyb hybryda, te gatunki krzyżują się między sobą. Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Alexspin 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungu Napisano 7 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Bez wątpienia jest to hybryda. Płatwa brzuszna sugeruje klenia, płetwa odbytowa również, płetwa grzbietowa jest złożona, ale myślę że po wyprostowaniu sugerowała by że to jaź. Układ i ilość łusek, ogólna budowa/sylwetka - jaź (kleń jest bardziej smukły w części piersiowo-brzusznej Ja jednak zawszę rozróżniam te gatunki po głowie, a ta dla mnie wygląda na przewagę genów jazia - mniejszy otwór gębowy, skierowany lekko w górę i do tego mniejsze oko. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ozet Napisano 7 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Przyjęliśmy jako pewnik, że jest to nasz rodzimy gatunek ryby. A być może jest to zupełnie inny gatunek "jaziopodobny" i ryba została złowiona np. w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju? Autor tematu wrzucił tylko fotkę i wymownie milczy. My natomiast stwierdziliśmy (zgodnie niczym w naszym parlamencie) że: - Kleń. Nie ulega wątpliwości. - Niechybnie jaź. - Bez wątpienia jest to hybryda. - gatunek "jaziopodobny" (teoria spiskowa, uknuta na skutek przymusowego siedzenia w domu). Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez Ozet 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba110132 Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Nie w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 8 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Kuba110132 napisał: Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Gdybyś napisał to zdanie pod zdjęciem ryby, moje spekulacje byłyby bezprzedmiotowe. Jak już jestem "przy głosie", to dodam że w Warcie łowię dobre 40 lat, więc tych jazi "trochę" złowiłem. Początkowo na przystawkę, później głównie bolonką na przepływankę. Nigdy się na nie jakoś specjalnie nie nastawiałem, ot trafiały się często podczas zasiadek na płoć czy leszcza. Nie wiem jak jest w innych rzekach, ale jazie z Warty, potrafią się znacznie od siebie różnić cechami osobniczymi. Łowiłem jazie szersze i węższe w przekroju poprzecznym, dłuższe jak i krępe w swojej sylwetce, z łuskami wyraźnie srebrzystymi i łuskami w odcieniu szarości, wyblakłymi. Z płetwami parzystymi blado czerwonymi i krwisto czerwonymi. U niektórych osobników płetwa ogonowa była czerwono szara, u innych ciemnoszara z ledwie widocznym czerwonym nalotem. Ale zawsze cechą wspólną wszystkich złowionych przeze mnie jazi, była charakterystycznie drobna łuska, oraz żółta tęczówka oka. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLONU Napisano 9 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Alexspin Napisano 13 Kwietnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 13 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 13 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 Wydaje mi się że to tylko czerstwe poczucie humoru. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 16 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 W dniu 13.04.2020 o 09:47, Ozet napisał: Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. Ja bym się aż tak nie obawiał desperatów wielu nie ma na takie pożywienie, a najlepiej biorą podczas awarii oczyszczalni ścieków więc dodatkowo trochę apetyt słabnie 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLONU Napisano 22 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2020 W dniu 13.04.2020 o 07:33, Alexspin napisał: Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! Dzięki Na 1781 wpisów przyznałeś komuś racje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się