Kuba110132 Posted March 30, 2020 Report Share Posted March 30, 2020 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted March 30, 2020 Report Share Posted March 30, 2020 Klen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 Nie ulega wątpliwości. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 Łatwo poznać, ma oko w każdej łusce. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
schaefer.katrine Posted April 3, 2020 Report Share Posted April 3, 2020 Nigdy nie jestem pewny co do rodzaju złowionej ryby. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryukon1975 Posted April 3, 2020 Report Share Posted April 3, 2020 (edited) Nie da się tego nauczyć teoretycznie. Tylko praktyka. Trzeba lat by spotkać większość gatunków w praktyce. Mam tu na myśli tylko nasze ryby słodkowodne. Edited April 3, 2020 by ryukon1975 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wędkarstwo z pasją Posted April 5, 2020 Report Share Posted April 5, 2020 Dla mnie to jest wychudzony jaź. Świadczą o tym małe łuski, liczba łusek w linii bocznej oraz wklęsła płetwa grzbietowa 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted April 6, 2020 Report Share Posted April 6, 2020 Niechybnie jaź, tak jak pisze Jakub. Ilość łusek wzdłuż linii bocznej, jest czynnikiem decydującym, że ryba na zdjęciu to jaź. Według Wędkarskiego Atlasu Ryb, u klenia 44-46 łusek, natomiast u jazia 55-61. (Ja naliczyłem 57.) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 6, 2020 Report Share Posted April 6, 2020 Z tymi płetwami brzusznymi na jazia mi nie wygląda, ale...może to orfa. Wszak wszystko jest możliwe. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 6, 2020 Report Share Posted April 6, 2020 Przecież nie musi być 100% jaziem. Może mieć domieszkę krwi innych gatunków, niekoniecznie w pierwszym pokoleniu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 (edited) Po głębszej analizie, moim zdaniem (tylko krowa nie zmienia zdania) może to być jaź, lyb hybryda, te gatunki krzyżują się między sobą. Edited April 7, 2020 by Alexspin 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 Bez wątpienia jest to hybryda. Płatwa brzuszna sugeruje klenia, płetwa odbytowa również, płetwa grzbietowa jest złożona, ale myślę że po wyprostowaniu sugerowała by że to jaź. Układ i ilość łusek, ogólna budowa/sylwetka - jaź (kleń jest bardziej smukły w części piersiowo-brzusznej Ja jednak zawszę rozróżniam te gatunki po głowie, a ta dla mnie wygląda na przewagę genów jazia - mniejszy otwór gębowy, skierowany lekko w górę i do tego mniejsze oko. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Ozet Posted April 7, 2020 Popular Post Report Share Posted April 7, 2020 (edited) Przyjęliśmy jako pewnik, że jest to nasz rodzimy gatunek ryby. A być może jest to zupełnie inny gatunek "jaziopodobny" i ryba została złowiona np. w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju? Autor tematu wrzucił tylko fotkę i wymownie milczy. My natomiast stwierdziliśmy (zgodnie niczym w naszym parlamencie) że: - Kleń. Nie ulega wątpliwości. - Niechybnie jaź. - Bez wątpienia jest to hybryda. - gatunek "jaziopodobny" (teoria spiskowa, uknuta na skutek przymusowego siedzenia w domu). Edited April 7, 2020 by Ozet 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba110132 Posted April 8, 2020 Author Report Share Posted April 8, 2020 Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Nie w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted April 8, 2020 Report Share Posted April 8, 2020 2 godziny temu, Kuba110132 napisał: Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Gdybyś napisał to zdanie pod zdjęciem ryby, moje spekulacje byłyby bezprzedmiotowe. Jak już jestem "przy głosie", to dodam że w Warcie łowię dobre 40 lat, więc tych jazi "trochę" złowiłem. Początkowo na przystawkę, później głównie bolonką na przepływankę. Nigdy się na nie jakoś specjalnie nie nastawiałem, ot trafiały się często podczas zasiadek na płoć czy leszcza. Nie wiem jak jest w innych rzekach, ale jazie z Warty, potrafią się znacznie od siebie różnić cechami osobniczymi. Łowiłem jazie szersze i węższe w przekroju poprzecznym, dłuższe jak i krępe w swojej sylwetce, z łuskami wyraźnie srebrzystymi i łuskami w odcieniu szarości, wyblakłymi. Z płetwami parzystymi blado czerwonymi i krwisto czerwonymi. U niektórych osobników płetwa ogonowa była czerwono szara, u innych ciemnoszara z ledwie widocznym czerwonym nalotem. Ale zawsze cechą wspólną wszystkich złowionych przeze mnie jazi, była charakterystycznie drobna łuska, oraz żółta tęczówka oka. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted April 9, 2020 Report Share Posted April 9, 2020 Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Alexspin Posted April 13, 2020 Popular Post Report Share Posted April 13, 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted April 13, 2020 Report Share Posted April 13, 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted April 13, 2020 Report Share Posted April 13, 2020 Wydaje mi się że to tylko czerstwe poczucie humoru. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted April 16, 2020 Report Share Posted April 16, 2020 W dniu 13.04.2020 o 09:47, Ozet napisał: Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. Ja bym się aż tak nie obawiał desperatów wielu nie ma na takie pożywienie, a najlepiej biorą podczas awarii oczyszczalni ścieków więc dodatkowo trochę apetyt słabnie 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GLONU Posted April 22, 2020 Report Share Posted April 22, 2020 W dniu 13.04.2020 o 07:33, Alexspin napisał: Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! Dzięki Na 1781 wpisów przyznałeś komuś racje 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.