Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku myślałem nad Pennem battle 3 lc nawet znalazłem na przecenie (z 750 do 560) już chciałem go kupować ,ale wziołem flaszkę i puknołem się w czaszkę. Po co mi to. Na zbiornikach dużych nie łowię więc tą szpula lc mi nie jest aż tak potrzebna ( morze się nie liczy bo mam cormorana ). Oprócz tego łowieniem huso huso zajmę się za x lat. Karpii też nie łowię żeby zarobić z reklam więc po co mnie to ?  A za cenę jednego penna mam 2 mantry które oprócz szpuli i nawoju niczym szczególnym istotnym się nie różnią. I tak było mnie stać na penna nawet bez promocij ( nawet przemkła sobie przez mą głowę myśl o schimano jakobym ). Ale jak to powiedział mój nauczyciel od p.e. "Dobrze jest znać możliwości  ale jeszcze ważniejsze jest widzenie swoich potrzeb" .

P.s jutro się przekonam na łowisku o możliwościach Czecha. :)

Edytowane przez mikolaj łódzki

• 2 tygodnie później...

Przerzuciłem kilka linek chińskich. Da się łowić.  :)  Ale kompletnie nie sugerowałbym się grubością vs wytrzymałością. Myślę, że Alex potwierdzi. Założę się, że chińska 6 lb będzie dużo grubsza w stosunku do japońskiej. Popełniłem kiedyś jakiś wpis nt. "średnic", tylko @Kusy zechciał pochylić się nad problemem.

Acha, chińskie 6 lb będzie mocniejsze od japońskiego. Ale to wynika z grubości linki.

Myślę, że chińskie 0.10 mm będzie mocniejsze od japońskiego 0.11 mm i znacznie grubsze, a przynajmniej bardzie tasiemkowate.

38 minutes ago, Ubertroll said:

Przerzuciłem kilka linek chińskich. Da się łowić.  :)  Ale kompletnie nie sugerowałbym się grubością vs wytrzymałością.

Wielokrotnie spotkałem się z takimi opiniami. W sumie kupowane od polskich dystrybutorów też mają różne opinie.

W dniu 31.10.2022 o 14:37, Ubertroll napisał:

Alex, porównaj grubość tej 6 lb z pe 0.4 (6 lb) Sunline'a. Miałem kiedyś fazę na testowanie linek z Chin. Już mi przeszło.

Porównałem, nie ma wątpliwości, że Sunline cieńsza, ale w multiplikatorze grubość linki nie ma takiego znaczenia jak w stałoszpulowcu.

Odnośnie próby, na pierwszy ogień poszła 15Lb. Co prawda ryby, które mogłyby ją przetestować nie dopisały, ale był test-zaczep w postaci pieńka, którego wagę oceniam na ponad 4kg.. Linka wytrzymała bez żadnych problemów, choć ciągnięty po piaszczystym dnie działał jak spychorówniarka. Co najważniejsze - linka umożliwia circa 20-30m rzuty w zależności od lotności przynęt 10-20g, nie szumi w jakiś nadzwyczajny sposób na przelotkach i podczas 4-godzinnego biczowania wody nie przydarzyła się ani jedna broda. Nie dostrzegłem również żadnych oznak przetarcia, czy strzępienia się włókien.

Gość Ubertroll
W dniu 31.10.2022 o 20:33, zwykły michał napisał:

Wielokrotnie spotkałem się z takimi opiniami. W sumie kupowane od polskich dystrybutorów też mają różne opinie.

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie odradzam korzystania z linek chińskich. Bardziej chodzi mi sugerowanie się wszelkimi opisami z opakowania. Większość  plecionek, które kupiłem, to miały być wg opisu pajęcze nici. Każda z nich niestety mnie rozczarowała. Jak na moje potrzeby były za grube. Ale jak najbardziej są to produkty użytkowe. W sumie to gdzie produkowane są plecionki z logo Dragona, Mikado, etc... Tą, którą pokazał Alex również miałem. Nic złego się z nią nie działo.

Godzinę temu, Alexspin napisał:

Porównałem, nie ma wątpliwości, że Sunline cieńsza, ale w multiplikatorze grubość linki nie ma takiego znaczenia jak w stałoszpulowcu.

Zgadza się i nie tym kieruję się dobierając plecionkę. Problem robi się w momencie, kiedy łowi się na lekką przynętę, na większej głębokości, no i kiedy wieje. Wiosną próbuję łowić jazie i klenie na malutkie woblerki. Średnio wyobrażam sobie takie łowienie chińskimi plecionkami właśnie ze względu na ich grubość. 

3 hours ago, Ubertroll said:

Może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie odradzam korzystania z linek chińskich. Bardziej chodzi mi sugerowanie się wszelkimi opisami z opakowania. Większość  plecionek, które kupiłem, to miały być wg opisu pajęcze nici. Każda z nich niestety mnie rozczarowała. Jak na moje potrzeby były za grube. Ale jak najbardziej są to produkty użytkowe.

W ten sposób zrozumiałem Twoją opinie. Czytałem pozytywne opinie ludzi łowiących na feedera gdzie finezja ma mniejsze znaczenie :)

6 godzin temu, Ubertroll napisał:

(...) Problem robi się w momencie, kiedy łowi się na lekką przynętę, na większej głębokości, no i kiedy wieje. Wiosną próbuję łowić jazie i klenie na malutkie woblerki. Średnio wyobrażam sobie takie łowienie chińskimi plecionkami właśnie ze względu na ich grubość.

Przestawiłem się w 100% na sprzęt castingowy i po kilku próbach przekonałem się, że ultra light przy tym sprzęcie wymaga znacznych wydatków, w przeciwnym razie jest to lizanie cukierka przez papierek, czyli mało sensowne. Obecnie sprzęt jakiego używam pozwala mi na skuteczne łowienie przynętami nie mniejszymi niż 4g, a w pełnym komforcie 5-6g. Do tego w zupełności wystarcza mi KastKing oznaczony jako 6Lb (teoretycznie 0,07mm). Łowię nim w małych rzeczkach gdzie rzut na odległość 5m w poprzek nurtu grozi zaczepem na drugim brzegu, a wzdłuż koryta w zupełności wystarczają odległości do 15m, co też osiągam bez większych trudności. KastKing spodobała mi się i pewnie zatrzymam się na niej dłuższą chwilę.

Ps
Odeszliśmy nieco od głównego tematu "co nowego..." za co przepraszam i jeśli moderatorzy dojdą do wniosku, że część tej dyskusji należałoby przenieść do innego wątku, to nie widzę przeszkód.

Edytowane przez Alexspin

13 godzin temu, Alexspin napisał:

To zbytnie uproszczenie. Grubość ma często kolosalne znaczenie. Nie tylko podczas zabawy z mikroprzynętami. Możliwość podania przynęty na dużą odległość to tylko jeden, z wielu, nie zawsze koniecznych do spełnienia, warunków. Przegrubiona ponad miarę linka, zwłaszcza w szybszym i nierównym nurcie, nie tylko utrudnia precyzyjne podanie i prowadzenie przynęty. W takich warunkach zmniejsza także "czucie przynęty". Inna rzecz, że w wielu przypadkach nie ma to większego znaczenia, np. łowienie szczupaków na płytkiej wodzie woblerem, obrotówką, czy spinerbaitem.
Wracając do plecionek Kastking Super Power. To przyzwoite (w tej cenie) linki. Jednak ich deklarowane "średnice" są w przybliżeniu dwykrotnie zaniżone. Miałem okazję zmierzyć ich uśredniony przekrój. I tak - 15 lb (0,14 wg. producenta) miał faktycznie 0,28-030mm. 20 lb (0,18 wg. producenta) miał 0,36-0,38mm. 40 lb (0,30 wg. producenta) miał 0,47-0,48mm. Tak więc wiadomo skąd bierze się ich wytrzymałość.

Gość Ubertroll

Być może dziś sploty są tak ciasne, że można podejmować próby zmierzenia (tfu) średnicy. Zawsze ciekawiła mnie 'średnica" warkocza Jagny Boryny. A w przypadku tasiemek (np. Konger Ultra Tiny) to trzeba mierzyć jej grubość wzdłuż, czy w poprzek? ;)

Przekrój był mierzony mikroskopem warsztatowym. Linie pomiarowe biegły wzdłuż naciągniętej linki, wchodząc nieco w wystające wierzchołki splotów na wielkość zbliżoną do wolnych przestrzeni między nimi. Dlatego też pisałem o "uśrednionym przekroju".

Zawsze mnie intrygowało jak można zmierzyć grubość plecionki a tu jest sposób :)

3 hours ago, Ubertroll said:

A w przypadku tasiemek (np. Konger Ultra Tiny) to trzeba mierzyć jej grubość wzdłuż, czy w poprzek? ;)

W takim przypadku powinno się podawać wyższą wartość i określać jako szerokość. W tym momencie powstaje nowa podgrupa linek wędkarskich. Paranoja normalnie.

9 godzin temu, RBTS napisał:

Miałem okazję zmierzyć ich uśredniony przekrój.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifGdy byłem młody, też byłem taki naiwny, ale udało mi się wyleczyć... Przynajmniej mam dobry humor na cały dzień.

Edytowane przez Alexspin

Nie mam pojęcia, nie znam się na tym, ale jedno jest pewne, że żadna plecionka, nawet najdroższa i "najlepsza" nie ma kolistego przekroju, wszystkie są bardziej lub mniej płaskie jak każdy warkocz i przy pomiarze urządzeniami mechanicznymi ulegają spłaszczeniu w większym lub mniejszym stopniu. Może jakieś pomiary elektroniczne dawałyby wynik, który mógłby określić ich grubość, choć moim zdaniem i tak byłby to pomiar "zbliżony" do rzeczywistości, coś pośredniego między grubością, a szerokością.
Uważam, że najlepszym parametrem określającym plecionkę jest jej wytrzymałość określana w kg lub lbs, choć i tutaj mogą być rozbieżności i to nieraz znaczne, gdyż jedni wytwórcy określają wytrzymałość liniową, inni (jest ich znacznie mniej) na węźle. Ani jeden ani drugi sposób nie jest idealny, gdyż wartość liniowa może być - w zależności od jakości włókien i splotu - różna na różnych odcinkach, a określana na węźle powinna być stosowana dla konkretnego węzła, bo jak wiadomo różne węzły mają nie identyczny parametr wytrzymałości. Poza tym każda linka wytrzyma więcej jeśli jest napinana jednostajnie, niż gdy jest narażona na gwałtowne szarpnięcia.
Dla mnie podstawowymi cechami jakie powinna posiadać linka jest płynność schodzenia z kołowrotka i przechodzenia przez przelotki, znikoma tendencja do plątania się (tworzenia gniazd), znikoma tendencja do klinowania się zwojów na szpuli, jak najmniejsza nasiąkliwość, znikoma pamięć kształtu, w końcu jak najmniejsza tendencja do rozwarstwiania się włókien. "Przemieliłem" w swoim wędkarskim życiu co najmniej kilkanaście (może więcej) różnych plecionek i ciągle szukam tej "najlepszej". Najdłużej chyba zatrzymałem się na Mikado Fine, ale już pierwsza próba KastKing pokazała, że będzie on lepiej spełniał swoje zadanie od Fine. Jak na razie porównanie tych dwóch linek ujawniło, że KastKing jest cieńszy co najmniej o 20% od Fine o zbliżonej deklarowanej wytrzymałości i nie ma tendencji do splątań. Czas pokaże na ile moje wrażenia są słuszne.

50 minut temu, Alexspin napisał:

żadna plecionka, nawet najdroższa i "najlepsza" nie ma kolistego przekroju, wszystkie są bardziej lub mniej płaskie jak każdy warkocz i przy pomiarze urządzeniami mechanicznymi ulegają spłaszczeniu w większym lub mniejszym stopniu. Może jakieś pomiary elektroniczne dawałyby wynik, który mógłby określić ich grubość, choć moim zdaniem i tak byłby to pomiar "zbliżony" do rzeczywistości, coś pośredniego między grubością, a szerokością.

Nie wymyślajmy ponownie ognia. :) System jest, może wart dopracowania szczegółowego, ale jest, że pozwolę sobie zacytować fragment:

"Grubość nici podawana jest przez producentów w Systemie Numeracji Długościowej Nm np. 30,50, 80, 90, 100, 120, 150 - im mniejszy numer tym grubsza nić, a więc nasze magiczne numery Nm 30, 50, 80, 90, 100, 120, 150 oznaczają, że na 1 gram  przypada kolejno 30, 50, 80, 90, 100, 120 i 150 metrów nici. Proste prawda?

Czasami numerek jest przełamany cyfrą np. 80/2, 80/3 - to z kolei oznacza z ilu cienkich nitek składa się dana nić. Czyli nasz numerek 80/3 oznacza, że na 1 gram przypada 80 metrów nici na którą składają się 3 skręcone ze sobą cieńsze nitki. Zwykle nić szwalnicza składa się właśnie z kilku skręconych ze sobą cieńszych nitek, które też często składają się z jeszcze mniejszych skręconych włókienek.

Drugim sposobem oznaczania grubości nici jest System Tex. System ten oparty jest na układzie metr – gram. Jednostką podstawową tego systemu jest 1tex, który określa masę w gramach odcinka nitki o długości 1000m. Im wyższy numer tym grubsza nić. W przypadku nici zbudowanych z kilku nitek składowych również podaje się ich liczbę np. 36tex x3 to nić, zbudowana z trzech nitek pojedynczych, każda o masie liniowej 36 tex."
Źródło: klik