wind Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Miłośnicy blachy, gumy i drewna wymiatali na forum w 2021r. Jak będzie w nowym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted January 6, 2022 Report Share Posted January 6, 2022 Prosze Ojca Derektora obiecuje w tym dziale coś w tym roku napisać /O ile sytuacja tak się nie pogmatwa ze w ogóle na ryby nie pojade/ 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted February 8, 2022 Report Share Posted February 8, 2022 Przerobiony Konger Mikros na wędzisko z pazurem przeszedł wczoraj chrzest. Brania bardzo nieśmiałe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest HaDe Posted April 9, 2022 Report Share Posted April 9, 2022 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted April 30, 2022 Popular Post Report Share Posted April 30, 2022 Chyba zmuszony będe udać sie do profesora Alexa na nauke. Spiningowym to każdy potrafi... Plan jest taki oto: 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted April 30, 2022 Report Share Posted April 30, 2022 Moje najlepsze przynęty od wielu lat.... Szczególnie Gnom 2. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 4, 2022 Popular Post Report Share Posted May 4, 2022 (edited) Mam nadzieję że kolejne dni będą lepsze. Pięć godzin chodzenia za boleniem, nawet jednego uderzenia nie zobaczyłem pomimo że warunki w miarę dobre. Edited May 4, 2022 by ryukon1975 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted May 4, 2022 Popular Post Report Share Posted May 4, 2022 W nawiązaniu do katuchy i klejonki, testy na łące wypadły pomyślnie, kij idealnie pasuje do wahadeł nr. 2-3. Złapanie wyczucia /jestem wypaczony ponad 30 letnim użytkowaniem katuch na grunt/ zajęło mi pół motka żyłki i kilka okazji do wykazania się cierpliwością jak i zrelaksowania posłaniem astronomicznej wiąchy. CDN 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 5, 2022 Popular Post Report Share Posted May 5, 2022 Kilka zdjęć z dzisiejszego polowania. najlepsze jest to byłe stanowisko czyli ławka i "domek". Szkoda tylko że to krasnale ta przebywali bo domek ma około 110 cm wysokości. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Ubertroll Posted May 5, 2022 Popular Post Report Share Posted May 5, 2022 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted May 5, 2022 Report Share Posted May 5, 2022 Zawsze mnie zastanawiało, po co genetyczne uwarunkowanie u ptaków do naturalnego maskowania jajek, skoro w gnieździe są wystawione jak na tarczy? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post mikolaj łódzki Posted May 5, 2022 Popular Post Report Share Posted May 5, 2022 Może to dryf genetyczny? Albo po prostu dla człowieka są one wystawione jak na tarczy a dla drapieżników nie? Bo np. kot widzi w zieleni i czerni oraz chyba czerwieni i ma mniejszą zdolność rozpoznawania ''obrysów'' bo ma rozmytą wizje świata (porównując do naszej). Przynajmniej tak było napisane w książce o fizjologii zwierząt z tej której używała moja siostra w bodajże 4 semestrze studiów weterynaryjnych. Ale nie dam sobie za tę informacje paznokcia wyrwać z małego palca. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 5, 2022 Report Share Posted May 5, 2022 Gdyby były wystawione jak na tarczy to szybko by wyginęły. Z jakiegoś powodu takie maskowanie "wygrało" w procesie ewolucji. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 6, 2022 Popular Post Report Share Posted May 6, 2022 Dziś nie było czasu na wiele. Mało że nad wodą mi pikawka dokuczała i więcej czasu siedziałem jak łowiłem. Przynajmniej ciepło było to wróciłem cały mokry po przejściu takiej pierwszej prawdziwej wiosennej burzy. Długo trzeba było na nią czekać tego roku. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 6, 2022 Report Share Posted May 6, 2022 Pozazdrościć tylko mogę. Do 15go czerwca nie można łowić w rzekach 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted May 6, 2022 Report Share Posted May 6, 2022 To by dopiero się działo jakby w Polsce wprowadzono closed season. Wolisz od 15 czerwca łowić w rybnych rzekach, czy cały rok niemalże w studni ? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted May 6, 2022 Report Share Posted May 6, 2022 Nie pamiętam już jak się łowi w Polsce Czytam tylko, że nie jest dobrze. Gdybym miał wybór na kilka dni to wybrałbym Polskę, nawet studnie 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 7, 2022 Popular Post Report Share Posted May 7, 2022 Postępy są. Nowy zestaw opanowałem już chyba w pełni. Rzuty są oddawane komfortowo i precyzyjnie. Ryba coś się zaczyna ruszać. Jedną nawet widziałem, szkoda że nie moja. Wędkarz łowiący z gruntu miał ładnego leszcza powyżej 60 cm z pewnością.Jednak póki co grunty i spławiki czekają do lipca. 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted May 7, 2022 Report Share Posted May 7, 2022 Tak się z ciekawości zapytam, czy są w tej rzece jazie i klenie, a jeżeli tak, to czy próbowałeś je łowić? 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 8, 2022 Popular Post Report Share Posted May 8, 2022 W dniu 7.05.2022 o 19:25, Ubertroll napisał: Tak się z ciekawości zapytam, czy są w tej rzece jazie i klenie, a jeżeli tak, to czy próbowałeś je łowić? Oczywiście że są. Klenie w Polsce to mocno rozprzestrzeniony gatunek. Jazie tylko trochę mniej. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ubertroll Posted May 9, 2022 Report Share Posted May 9, 2022 Zrobiłem chyba za duży skrót myślowy. Czy łowisz jazie i klenie na spinning? Bo ja mając taką rzeczkę w pobliżu próbowałbym je tak łowić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 9, 2022 Popular Post Report Share Posted May 9, 2022 (edited) Łowię różnymi metodami głównie spinning lub feeder. Zarówno klenia jak i jazia można łowić obydwoma metodami i tak właśnie robię. Niestety nie można mieć wszystkiego. łowiąc szczupaka nie złowię raczej jazia czy klenia ale przykładowo przy boleniu kleń jako przyłów to raczej nic dziwnego. Zazwyczaj jest to duży kleń. W tym roku jeszcze w celowe lekkie łowienie kleni czy jazi się nie bawiłem. Edited May 9, 2022 by ryukon1975 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wartburg Posted May 9, 2022 Report Share Posted May 9, 2022 9 godzin temu, Ubertroll napisał: Zrobiłem chyba za duży skrót myślowy. Nie będę osamotniony 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post ryukon1975 Posted May 9, 2022 Popular Post Report Share Posted May 9, 2022 Dzisiejszy dzień przegrałem przez przyrodę. Poranne łowy nie wypaliły dlatego że mocno padało. Dwie godziny potem wzeszło słońce i pracowałem sobie przy drzewie w licznym towarzystwie które deptało moją pracę. Później wybrałem się w górę rzeki na nieodwiedzane dawno miejscówki ale nie dałem rady pokonać dopływu bo bobry wybudowały nową tamę. Wszyscy mnie dziś kopali bez litości. 12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Wartburg Posted May 10, 2022 Popular Post Report Share Posted May 10, 2022 15 godzin temu, ryukon1975 napisał: Taki mały "ciurek" a krokodyle biero.... 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts