Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Jotes napisał:

"Na drapanego" nigdy nie liczyłem i już tak pozostanie. ;)

To wiem, bo przerabialiśmy ten temat. Bardziej chodziło mi o kogoś i jego obietnicę (w kontekście renomy firmy). Ale dobra, cicho sza, już milczę w tym wątku. ;)

5 minut temu, Jotes napisał:

Do czegoś takiego, trzeba mieć jeszcze honor. A jak widać, to obietnica z cyklu "bez pokrycia". ;)

Może chłopina ma tą przysłowiową "dobrą ale krótką pamięć"? Toteż nie bez powodu "pociągłem" ten wątek na forum, nie na priv. Bo może właśnie ta wymiana zdań odświeży pamięć komu trzeba? ;)

• 2 tygodnie później...

Po wielu przemyśleniach i wspólnym wypadzie na ryby stwierdziłem że czas na zakup nowej bolonki.

Tu bardzo pomocna stała się postać kolegi spławik66 któren to był na tyle miły że wybrał się ze mną na zakupowe szaleństwo.

Wybór padł na Sensas Drava Competition 6m do 20g.

Wędka fajna, sztywna. Ładnie pracuje pod rybą.

Prócz wędki kupiliśmy zanętę płaciową firmy match pro, konopie z tej samej firmy.

3kg zanety kosztowały 15 lub 16 zł, na węch spławik stwierdził że będzie dobra. No i była. Połowiliśmy leszcze, płocie a i pan lin się zameldował.

• 4 tygodnie później...

Całkiem stary i całkiem nowy, bo dzisiejszy zakup. Szczypce do zaciskania i ściągania śrucin Cresta mam już jakiś czas, dziś kupiłem żyłkę do odległościówki Mivardi. Podobno najwyższa półka. Na pierwszy rzut oka i macanie paluchami jest OK. Mam nadzieję już w sobotę sprawdzić w boju.IMG_20170330_153821.jpg

• 2 tygodnie później...
3 godziny temu, max-wo napisał:

i ma bajeranckie różne opcje "pryskania".

Mam nadzieję Maksiu, że wybierzesz właściwą opcję "pryskania", aby puchar i tytuł Mistrza Koła był Twój. Oczywiście powyższe słowa napisałem bez choćby cienia ironii. :)

Dziś odebrałem parę nowych zabawek, wszak sprzęt się zużywa ;)

Sztyca do podbieraka w wersji 4m

Pokrowiec do siatki, już mi kosz od podbieraka nie będzie wystawał

tubę do spławików, jednak przechowywanie w szufladach podestu im nie służy.

Do tego trochę zanęt, co by mieć materiał na kolejny artykuł.

Windzie mam podobną tubę ale oczywiście zgubiłem "zatykatko". ;) Ja też dziś odebrałem dwie rzeczy jedna to buty (nie będę ich wstawiał bo nie wędkarskie choć jakby przeliczyć na wędkarstwo to kupiłbym bat turion kongera albo bardzo dobry spinning). Ta rzecz byla mi potrzebna bo denerwowało mnie zle wyważenie spławików. A mianowicie ta rzecz to śruciny dinsmores w gramaturze 4-11.

WP_20170413_21_09_02_Pro.jpg

W ostatnim czasie stałem się właścicielem dwóch wędek. Kupiłem  bat Jaxona (nowość 2017) Antris 700, oraz otrzymałem w prezencie odległościówkę Kogha Classy Angler Match 420, 5-20g. Obie czekają na swój "chrzest bojowy" nad wodą, wtedy będę mógł coś więcej o nich napisać. Co do bata Jaxona, to wierzę że nie opuściła mnie intuicja trafnego wyboru produktów tej firmy. ;)

tmp-cam--1470117495.thumb.jpg.61b32d2d714609ec086262b5690665ed.jpg

4 minuty temu, Ozet napisał:

Co do bata Jaxona, to wierzę że nie opuściła mnie intuicja trafnego wyboru produktów tej firmy.

Patrząc na parametry to cena ciekawa, podziel się poproszę, przy okazji własnymi wrażeniami z użytkowania.

12 godzin temu, wind napisał:

Patrząc na parametry to cena ciekawa, podziel się poproszę, przy okazji własnymi wrażeniami z użytkowania.

Oczywiście bracie-dyrektorze, Twoja prośba jest dla mnie rozkazem. ;) Najprawdopodobniej w przyszły weekend przetestuję go w swoim ulubionym starorzeczu. W sklepie stacjonarnym dałem za tego bata równe dwie stówki, ale widzę że w sklepach int. ceny są niższe. Muszę dodać że w serii batów Antris są dwa modele: Tele Pole, oraz Basic Pole. Kupiłem ten pierwszy gdyż jest znacząco lżejszy, co jest jeszcze bardziej odczuwalne gdy się je porówna po pełnym rozłożeniu do "pozycji bojowej".  tmp-cam--1470117495.thumb.jpg.e05ff057eedf7deccdaa89632c7dd773.jpgModelu Basic Pole nie polecam, gdyż przy większej masie jego wyważenie i akcja pozostawia wiele do życzenia. Model Tele Pole też nie jest jakimś cudem techniki, ale przy pierwszym kontakcie zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Przy tym przystępna (jak dla mnie) cena, też nie była bez znaczenia. Przyzwoicie wyważony, akcja średnio -szybka, ugięcie środkowo - szczytowe. Jeżeli jak zapewnia dystrybutor, ten bat wykonany jest z włókna węglowego C24T, to powinien być mocny z szerokim zakresem amortyzacji/ugięcia. Ale póki co, jest to jeszcze przysłowiowy "kot w worku". :)

W tygodniu dwukrotnie testowałem wspomniany wyżej bat Antris. Jako że podczas testów było mi dane łowić same "pitki" (takie rybki dłoniaki), nie znajduję podstaw żeby go specjalnie chwalić, ani też poddać krytyce. Póki co dzielnie sobie radził z porywistym chwilami wiatrem, co należy uznać za zaletę. Na tą chwilę, stwierdzam: może być. 

• 1 miesiąc temu...

Moje ostatnie zakupy z wysyłką do Norwegii u naszego forumowego kolegi @Wędkarstwo U Zbyszka.  .

Kamera Gear Water Wolf 1.1

Przypony z surflonu

Kaczka Savage Gear 10.5cm 28g  Natural. 

Oprócz Przyponów wszystko jeszcze zapakowane, czeka na wolny czas i odpowiednie warunki.

Przy okazji dziękuję za rabat i za szybką wysyłkę. 

20170604_214224.jpg

Bym zapomniał, jeszcze wobler, chyba od Salmo ale niestety nie ma go na zdjęciu, nie mieści się do skrzynki i jak na razie nie wożę go ze sobą. 

• 4 tygodnie później...

Zabawę z "metodą" zacząłem od zakupów, żyłka do feedera wymagała już wymiany. Do tego zanęta, koszyki, foremka i przypony. Wcześniej już zaopatrzyłem się w pellety różnego smaku, kształtu i koloru.IMG_20170701_140541.jpg

• 3 tygodnie później...

Mój pierwszy feeder, gotowy do rozłożenia na łowisku, tylko dodać koszyk, wrzucić do niego zanętę a na haczyk białe i kukurydzę (a może i rodzynki).
-Wędzisko: Mikado X-Plode Heavy Feeder 360, c.w. 100-200g (założyłem najtwardszą szczytówkę [pomarańczową]) 
-Kołowrotek: Lineaeffe Hyper Carp 60 3+1 z wolnym biegiem 
-Plecionka: Mikado Nihonto 150m (odrobinę za mało - mi wystarczy, podkładu nie będę robić, za darmo w pudełku 3 twisterki są :D)
-Stoperki (które słabo widać [żółte]): Mistrall
-Haczyk z przyponem: Owner złoty rozmiar 8
-Koszyk 120 lub 150g, rurka antysplątaniowa
Koszt kijka, maszynki i linki - 200 + 89 + 37 = 326 [zł] (Z czego nie jestem zadowolony, ale i tak mniej wydałem niż zakładałem. Pierwszy limit który sobie nałożyłem to 150 za wędzisko z kołowrotkiem. Po konsultacji z super właścicielką sklepu wędkarskiego która zna się na rzeczy, przekroczyłem tą granicę sprzętu niskiej jakości).
Jeżeli pogoda dopisze, to jutro biorę feedzia nad Wisłę.
Po machaniu nim na podwórku czuję, że z wody będzie się fajnie holowało rybeczki :wub:.

20170727_200834.jpg

20170727_200913.jpg

20170727_200953.jpg

20170727_201015.jpg