zwykły michał Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Wydaje mi się, że sposób pomiaru stosowany dla nici nie będzie miał zastosowania dla plecionki ze względu na małe różnice w średnicy. Pewnie są robione z różnych materiałów albo mieszanek o różnej gęstości i metodologia musiałaby brać to pod uwagę. Różnica masy pomiędzy 0.18 i 0.20 mm będzie na tyle mała, że potrzeba było super dokładnej wagi analitycznej. Moim zdaniem mikroskop, z jednakowym naprężeniem linki, jest najbardziej wiarygodnym sposobem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 5 godzin temu, Alexspin napisał: Uważam, że najlepszym parametrem określającym plecionkę jest jej wytrzymałość określana w kg lub lbs, choć i tutaj mogą być rozbieżności i to nieraz znaczne, gdyż jedni wytwórcy określają wytrzymałość liniową, inni (jest ich znacznie mniej) na węźle. ... ....Jak na razie porównanie tych dwóch linek ujawniło, że KastKing jest cieńszy co najmniej o 20% od Fine o zbliżonej deklarowanej wytrzymałości i nie ma tendencji do splątań. Czas pokaże na ile moje wrażenia są słuszne. Wytrzymałość linki jest oczywiście jednym z najważniejszych parametrów, jednak bez podania jej przekroju nie można odnosić się do jej jakości (dla uproszczenia, tylko wytrzymałościowej). To właśnie wyłania się powoli z naszej dyskusji. Kastking jest mocny. bo jest "gruby". Gdyby był "cienki" byłby odpowiednio słabszy. Kierując się praktyką wędkarską wybieramy linki (żyłki) o określonej wytrzymałości, lecz przy tym chcemy by miały odpowiednio mały przekrój. Jak wiadomo liny plecione nie mają stałego przekroju mierzone w stanie zwitym lub plecionym. Ale możliwe jest podanie przez producenta średnic i ilości poszczególnych włókien z których skręcane lub plecione są żyły, z których to z kolei pleciona jest linka. Na podstawie tych parametrów można określić przekrój linki. I dopiero wtedy orzekać o jej wytrzymałości. Rzecz jasna, przy znormalizowanych pomiarach. PS Deprecjonujesz w sposób żartobliwy podane pomiary linek Kastkinga, a sam piszesz "że KastKing jest cieńszy co najmniej o 20% od Fine". Na jakiej podstawie wysnuwasz takie twierdzenie, skoro sam twierdzisz, że jakiekolwiek próby porównania czy pomiarów są objawami naiwności z której sam już się dawno wyleczyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Michał sposób może Ci się nie podobać, każdy ma prawo do swojego zdania. Tylko po co upierać się przy mm skoro i tak wszyscy piszą, że ma się to jak pięść do oka? Pasuje posiadaczowi pięści - producentowi, ale oku już niekoniecznie - wędkarz. Ubertroll już kilkukrotnie zaznaczał, że opieranie się na mm to porażka z założenia a o wiele odpowiedniejszym jest oznaczenie PE oraz wytrzymałość. A co do: 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Pewnie są robione z różnych materiałów albo mieszanek o różnej gęstości i metodologia musiałaby brać to pod uwagę. to tylna ściana pudełka ze szpulą jest idealna na opis zamiast kolejnych reklam, achów i ochów. Jak do tej pory jedynym sposobem na dobór linki jest wymiana doświadczeń wędkarzy, może niech w końcu napiszą co i jak jest w plecionce, bo do tej pory nikt nic nie wie a wszyscy wzdychają cholera wie do czego. A to może być zwykły poliester spleciony ma maszynie do sznurówek, który ma niską wytrzymałość, strzępi się, odbarwia i cholera wie co jeszcze, a w dodatku jest 10 razy droższy od adekwatnej żyłki, której nikt już od lat nie kupuje. Niemniej można upierać się przy mm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 3 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2022 Podobanie się nie ma nic do rzeczy. Moim zdaniem metoda nie będzie miała zastosowania dla plecionek o zbliżonej średnicy. Różnica objętości będzie zbyt mała i musi być zakres wartości charakterystyczny dla danej średnicy. Będą się nakładały na siebie i co kiedy wynik pomiaru będzie wskazywał na dwie średnice jednocześnie? Sam sposób jest bardzo dobry, szybko można ocenić grubość i nie potrzeba skomplikowanych urządzeń. Wszystko ma jednak swoje ograniczenia i tego nie da się obejść. 1 hour ago, Docio said: to tylna ściana pudełka ze szpulą jest idealna na opis zamiast kolejnych reklam, achów i ochów. Nie ma wymogów formalnych i nie będą dodawali z własnej inicjatywy. Z punktu widzenia dystrybutora lepiej wykorzystać to miejsce na reklamę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 (edytowane) 13 godzin temu, RBTS napisał: Deprecjonujesz w sposób żartobliwy podane pomiary linek Kastkinga, a sam piszesz "że KastKing jest cieńszy co najmniej o 20% od Fine". Na jakiej podstawie wysnuwasz takie twierdzenie, skoro sam twierdzisz, że jakiekolwiek próby porównania czy pomiarów są objawami naiwności z której sam już się dawno wyleczyłeś? Krążył kiedyś taki dowcip: "Konkurowały ze sobą dwa komputery, ZSRR i USA. Zadają sobie wzajemnie pytania, idą łeb w łeb, po wielu godzinach remisowej rywalizacji komputer USA pyta - ile kilogramów chleba rocznie przypada na głowę mieszkańca ZSRR - w ruskim kompie coś zazgrzytało, poszedł dym, a po dłuższej chwili pada odpowiedź - a u was to murzynów biją". Dokładnie tak wypadł Twój wyżej zacytowany wpis. Otóż nie mierzyłem, wystarczyło wrażenie organoleptyczne, na pierwszy rzut oka widać, że Fine opisana jako 0,06mm jest grubsza od KastKinga 6Lb deklarowanej grubości 0,07mm i oceniłem tę różnicę na co najmniej 20%. Niestety, z przykrością muszę stwierdzić, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, ale jak widać Twój brak argumentów idealnie pasuje do przytoczonego dowcipu. Pozdrowienia od komputera ZSRR. Edytowane 4 Listopada 2022 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Zazwyczaj nie mam w zwyczaju odpowiadać na osobiste wycieczki lecz tym razem zrobię wyjątek. W dniu 3.11.2022 o 05:42, Alexspin napisał: Gdy byłem młody, też byłem taki naiwny, ale udało mi się wyleczyć... Przynajmniej mam dobry humor na cały dzień. 10 godzin temu, Alexspin napisał: Otóż nie mierzyłem, wystarczyło wrażenie organoleptyczne, na pierwszy rzut oka widać, że Fine opisana jako 0,06mm jest grubsza od KastKinga 6Lb deklarowanej grubości 0,07mm i oceniłem tę różnicę na co najmniej 20%. Niestety, z przykrością muszę stwierdzić, że masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, ale jak widać Twój brak argumentów idealnie pasuje do przytoczonego dowcipu. Tak, najwyraźniej, ale te trudności dotyczą tylko twoich, często złośliwych, nietrafnych, a co gorsza głoszonych mentorskim tonem wypowiedzi. Niestety zdaję sobie sprawę, że te przywary nie będą łatwe do wykorzenienia. Przecie wie każdy, że czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 5 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Jako sprawca całego zamieszania się odniosę. Łowię głównie na japońskie plecionki. Oznaczenia "pe raitings" pozwalają mi kupić produkt różnych firm taki, jaki oczekuję. Oznaczenia w mm proponuję traktować bardziej szczegółowo. "Kup sobie plecionkę 0,12 mm" / "0,12 mm" wystarczy na szczupaka" / 0,14 jest za gruba" ... nic mi nie mówi. Ale konkretny model + jego opis w tych przysłowiowych mm może podpowiedzieć, co kupić. Alex użył fajnego opisu "opisana jako". Jest to jak najbardziej uczciwe. I jeszcze jedna dygresja, odnośnie chińskich sklepów. Chińskie #0.4, to inne oznaczenie do pe 0.4. Podobnie jest z przelotkami w wędziskach. Przelotki Fuji, a tylko oringi Fuji, to nie to samo. Ale nie wszyscy się w to wczytują kupując na Aliexpress. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 7 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) . Edytowane 7 Listopada 2022 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 7 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 4.11.2022 o 06:36, Alexspin napisał: (...)masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem(...) W dniu 4.11.2022 o 17:03, RBTS napisał: Tak, najwyraźniej(...) Cieszę się, że tym razem zrozumiałeś. Dalszą część Twojej wypowiedzi przemilczę, mam kłopoty z kręgosłupem i nie potrafię zniżyć się do Twojego poziomu IQ - silentium est aureum... Edytowane 7 Listopada 2022 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 10 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Trochę się atmosfera nieprzyjemna robi więc może wróćmy do tematu wątku Pierwszy UL wleciał do kolekcji... Mikado Blocks Player 2,10 m CW 1-9g Może w weekend uda się coś potestować... i przy okazji W dniu 31.10.2022 o 19:49, Ubertroll napisał: jakiś wpis nt. "średnic", tylko @Kusy zechciał pochylić się nad problemem. Tak było - i jeszcze raz dzięki @Ubertroll za próbki! 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 10 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 (edytowane) Hehe, choroba postępuje . Edit, Tanty działają? Edit 2. Zestaw do robienia przyponów nad wodą. Edytowane 10 Listopada 2022 przez Ubertroll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 10 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 2 godziny temu, Ubertroll napisał: Hehe, choroba postępuje . Dokładnie to już 4 zestaw 2 godziny temu, Ubertroll napisał: Edit, Tanty działają? Na razie jeden pasiasty się złapał więc ciężko mówić o skuteczności 2 godziny temu, Ubertroll napisał: Edit 2. Zestaw do robienia przyponów nad wodą. Zacząłem sam robić w domu z fluorocarbonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 10 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 4 hours ago, Ubertroll said: Edit 2. Zestaw do robienia przyponów nad wodą. Używasz zwykłe szczypce/kombinerki do zaciskania cybantów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 11 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 2 godziny temu, zwykły michał napisał: Używasz zwykłe szczypce/kombinerki do zaciskania cybantów? Kombinerki przydają się do zaciskania węzłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 11 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2022 Ciągle podchodzę do spinningu jak pies do jeża 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ryukon1975 Napisano 12 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 11.11.2022 o 09:01, zwykły michał napisał: Ciągle podchodzę do spinningu jak pies do jeża Spinning to dobra rzecz gorzej z wykonawcami a ten którego pokazywałem ostatnio mnie przeraża tym co z ludem robi. Powracając do tematu. Już trzech kupców na niego było. Krótka piłka nie na sprzedaż on u mnie swoich dni ma dożyć. Chyba że ja wcześniej. Na tą chwile poszedł malutki spać. Edytowane 12 Listopada 2022 przez ryukon1975 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 14 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 W dniu 11.11.2022 o 09:01, zwykły michał napisał: Ciągle podchodzę do spinningu jak pies do jeża Przekonasz się, niezła zabawa, a adrenalina większa niż przy innych metodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 14 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 W dniu 10.11.2022 o 21:52, Kusy napisał: Zacząłem sam robić w domu z fluorocarbonu Mam dwa pytanka: 1. Jakiej marki FC używasz? 2. W jaki sposób zabezpieczasz końcówki - używasz tradycyjnie tulejek, czy węzłów? Ja wiążę przypon do plecionki węzłem: a krętlik z agrafką dowiązuję węzłem: Jak na razie zdają egzamin, ale może jest lepsze rozwiązanie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 14 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 11 godzin temu, Alexspin napisał: Mam dwa pytanka: 1. Jakiej marki FC używasz? 2. W jaki sposób zabezpieczasz końcówki - używasz tradycyjnie tulejek, czy węzłów? Fluorocarbon taki dokładnie. Robię węzeł "palomar" do agrafki a drugi koniec do krętlika. Łącznie ok 30-40 cm mi wychodzi. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryukon1975 Napisano 14 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) Cytat https://www.youtube.com/watch?v=C2TRyYp2Ye4 Edytowane 14 Listopada 2022 przez ryukon1975 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikolaj łódzki Napisano 20 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Jakoś ostatnio mało czasu mam. "Nie dawno " wpadły mi w ręce 2 czarne pudełeczka. Oba miały taką samą zawartość. Jeden uchwyt po potraktowaniu odrewiaczem uniwersalnym, papierem ściernym , śrubokrętem płaskim i odłuszczeniu palakierowaniu zostal użyty. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 2 godziny temu, mikolaj łódzki napisał: wpadły mi w ręce 2 czarne pudełeczka Nooo, Wartburg pewnie zgrzyta z zazdrości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wartburg Napisano 20 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 23 minuty temu, Docio napisał: Nooo, Wartburg pewnie zgrzyta z zazdrości. 1) mam takie kołowrotki na podlodówkach samoróbkach 2) nie tyle zgrzytać co szczękać zębami nie zamierzam na lodzie po mimo posiadania zimowego kombizenonu czołgowego DDR i "ofilcerek" tz skórofilców. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 20 Listopada 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 4 godziny temu, Wartburg napisał: 1) mam takie kołowrotki na podlodówkach samoróbkach 2) nie tyle zgrzytać co szczękać zębami nie zamierzam na lodzie po mimo posiadania zimowego kombizenonu czołgowego DDR i "ofilcerek" tz skórofilców. Czasami aż mi głupio, że mam rację. Im bardziej się wypierasz tym zgrzytanie donioślejsze Wszagrze można mieć "helmuta" w częściach ale w całości to Wartburg. Można mieć tomik poezji Joys'a ale czym jest sam gdy jest częścią pięcioksięgu. Można podać wiele przykładów jednak w pudełku...brakuje tylko lukru na wierzchu i czerwonej kokardki. Jak dla mnie zestawik jest genialny w swej prostocie, który nie tylko częściami ale samym wyglądem zachwyca teraz a kiedyś na pewno był motywem zazdrości wędkarskiej. A przy okazji. Wydaje mi się, że w zestawie jest tylko jeden kołowrotek i trzy dodatkowe szpule. @Mikołaj mam wrażenie, że jakiś miesiąc temu, a może dwa, widziałem taki uchwyt na Allegro za 5 pln. Z przesyłką pewnie trzy razy drożej wyjdzie ale komplet to zawsze komplet. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wartburg Napisano 21 Listopada 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 11 godzin temu, Docio napisał: Czasami aż mi głupio, że mam rację. Nie nie masz, siedze i sie śmieje, otóż Mikołaj "wjechał ma mine" a zakładow odwykowych od zbieractwa BRAK. Przedwojenne nylonowe żyłki na drewnianych i bakielitowych szpulach tez gdzieś mam skitrane. Tu pare z początków znanej firmy co miała dyrekcje na Mokotowskiej 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi