Skocz do zawartości

Co nowego kupiliście?

szymonxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy zestaw na nowy sezon. Robinson Dynamic Power Spin 2,25m 10-40g + Ryobi Zauber 4000.
Na szczupaki lekko/średnio polecam. Kijek dość sztywny pod twitche i żelastwo spoko i zaskakująco pięknie ładuje gumy. Zauber 4000 bardzo przyjemny kołowrotek, dobrze spasowany (nic nie klekocze) zasięgowo przebija moje poprzednie, ale ciut brakuje do masełka z Daiwy :) Plecionka do tego to jakaś nowość na ten rok - mam ją już na dwóch zestawach - i mogę z czystym sumieniem polecić. Nie brudzi, mam wrażenie, że też poprawia odległości rzutowe. Z szczupakiem 78 cm zestaw się już przywitał :) 

IMG_3893.jpg

IMG_3894 kopia.jpg

10 godzin temu, zwykły michał napisał:

To jest zakup który może odmienić Twoje życie :)

W sumie, dzięki Synkowi, który chciał na urlopie połowić ryby kupiłem spinning. Na który oczywiście nic nie złowiliśmy, ale wracając z urlopu na pożyczonej wędce ze spławikiem złowiliśmy Okonka 10cm i potem już kupiłem wędkę na spławik.

Gorzej z czasem, żeby gdzieś jechać.

16 minut temu, Lapster napisał:

Ja na tą chwilę to nawet nie wiem gdzie iść, jakie zezwolenia kupić 

Możesz spróbować surf castingu z plaży. Nie wymaga karty a zezwolenie na miesiąc to 25 zł a roczne 60 chyba. Zestaw kij, kołowrotek, żyłka to jakieś 500 zł. Do tego przypony strzałowe, fluorocarbon na troki ,haki ,rura jako podpórka, wypychacz czerwone robaki. Zezwolenia morskie obejmują chyba też porty. A tam na spławik się da się i oprócz okoni i płoteczek można trafić flądre. Zniesiono zakaz spinigowania w portach  podobno nie jestem jednak tego pewien bo wypadłem trochę z obiegu. :)

Edytowane przez mikolaj łódzki

22 minutes ago, Lapster said:

Ja na tą chwilę to nawet nie wiem gdzie iść, jakie zezwolenia kupić itd 

Najprościej jest zapytać w lokalnym sklepie wędkarskim. Takie sklepy prowadzą wędkarze więc sami są zorientowani, rozmawiają z klientami i mają świeże informacje znad wody.

• 4 tygodnie później...

W związku z porą roku i nadzieją że upały się skończą uzupełniłem trochę drobiazgi na szczupaka. Plecionka 0,16 mm, pudełko na przynęty jedno takie już mam i całkowicie się sprawdziło. Do tego główki jigowe, przynęty o raz przypony. Wstępnie takie podstawowe rzeczy. Teraz pozostaje czekać że z końcem sierpnia przyjdzie jakiś mały spadek temperatury.

Plecionkę zmieniam dlatego że poprzednia z tej samej serii CRIUS tylko ośmiosplotowa 12 kg jakoś słaba mi się wydawała. Niestety tak to teraz już jest nie patrzy się na to co pisze producent ale na to co pokaże praktyka nad wodą. 

Należy dodać że część z tych zakupów to chyba mój rekord czasowy opłacone 25.07 przyszły dziś czyli 11.08. Dopiero jak się zacząłem żalić do allegro.

IMG_20250729_132855.jpg

IMG_20250811_105047.jpg

IMG_20250811_133430.jpg

Edytowane przez ryukon1975

W dniu 14.08.2025 o 10:09, Wartburg napisał:

Jesień chyba idzie bo Ryukon1975 ciężkie zbrojenia prowadzi :P

Póki co ta jesień tylko w nadziejach. Wczoraj ponad 30 stopni na plusie dziś ma być ponad 32. nawet z domu się nie chce wychodzić.

10 godzin temu, ryukon1975 napisał:

domu się nie chce wychodzić.

Byłem w zoo o ironio w orientarium było chłodniej niż na zewnątrz. A teraz pytanie jak rzucić rosówke sumowi ale jest utrudnienie na tym samym wybiegu jest niedźwiedź.  Może maly ale jakby zrobić to bolonką...20250815_161024.thumb.jpg.6f523ebdbb661fd2408f0be1269a2f7e.jpg

On 8/16/2025 at 8:45 AM, ryukon1975 said:

Póki co ta jesień tylko w nadziejach. Wczoraj ponad 30 stopni na plusie dziś ma być ponad 32. nawet z domu się nie chce wychodzić.

Wybrałem się na ryby przy 28C i wytrzymałem pół godziny :) 

Nabyłem drogą kupna feder mikado katsudo distance cw 120 długość 360cm.Testy wypadły pomyślnie oprócz holu bo tym razem niezbyt było co holować.Wędka jak na mikado wykonana dobrze,ładny wygląd.Mega sztywna i lekka Na początku miałem brak zaufania bo w ręku wyglądała dość delikatnie,ale po kilkudziesięciu rzutach wiem że ma moc.Koszyk 60 g można z dużą siłą ciskać w dal Myślę że 100g plus zanęta to już trzeba by delikatnie,ale fajna wędka,zadowolony jestem z zakupu.

• 5 tygodni później...

Chyba ostatni już zakup w tym roku poza przynętami i innym drobiazgiem.Westin Powerteez 2,7 m 14-49 g. |Typowo pod drapieżnika na ostatni kwartał roku. Kołowrotek póki co jeden z posiadanych nic nowego. Dodaję zdjęcie paragonu żeby pokazać różnicę w cenie a w promocji gdzie go kupiłem. Tamtej strony niestety już nie ma bo prawdopodobnie kupiłem ostatni taki kij w tym sklepie. Tak znaczna obniżka może oznaczać że sklep nastawił się na wyprzedaż tego modelu bo będzie on wycofany w przyszłym roku z katalogu. Tak rodzą się prawdziwe okazje do kupienia dobrego sprzętu w rozsądnej cenie. Inna sprawa że na tym paragonie jest wbity zupełnie inny model ale jakoś mi to nie przeszkadza.

Zdjęcia średniej jakości. Światło do niczego bo drugi dzień pada do tego jeszcze są to pierwsze zdjęcia robione nowym aparatem i dopiero go ogarniam czekając drugi dzień jak przestanie padać i będzie można zobaczyć w praktyce wędzisko. Ogólne wykonanie jak u Westina. Tam błędów nie ma co do setnej milimetra wszystko się zgadza choć póki co oceniam tylko wizualnie.

103_0003.JPG

103_0004.JPG

103_0005.JPG

103_0010.JPG

Edytowane przez ryukon1975